Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se prezenčně studovat i po 26. narozeninách?

Od: tonyyy odpovědí: 4 změna:
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli je možné studovat i po 26. narozeninách prezenčně, nebo studentům je po překonání této věkové hranice dovoleno studovat pouze kombinovaně a to ještě k tomu hradit v plném rozsahu školné? Když jsem se koukal na stránky jednotlivých univerzit tak jsem tam našel ceníky placení školného až několik desítek tisíc a to bylo na stránkách veřejných škol čehož jsem se dost zalekl.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ijgg
hodnocení

4x
26 let neznamená placení školného, ani to, že by vám někdo zakázal prezenční studium znamená to jen to, že za vás stát neuhradí zdravotní pojištění.

hodnocení

2x

Prezenčně je možné studovat např. i v důchodovém věku, i když asi nikdo takový, kdo by v důchodovém věku studoval na VŠ není (nemyslím tím tzv.univerzitu třetího věku).

S hrazením školného je to tuším tak, že součet let studia (na různých VŠ) je evidován a studium zdarma je jen do součtu 5 let studia. Pokud je ale něčí věk víc jak 26 let, tak za toho studenta není zdravotní pojištění placené státem a mám dojem, že daný student nemá nárok na určité studentské slevy (např. slevy jízdného ).

Bc. + navazující Mgr. celkem 7 let studia zdarma.

Na Bc. a rovněž na nMgr. máte k dispozici 1 rok zdarma navíc - 3+1 na bakaláři a na navazujícím 2+1

hodnocení

2x

Od 26 let přicházíte o studentské výhody - slevu na dani pro rodiče a jiné studentské slevy, přijdete o hrazení zdravotního pojištění státem (2052kč za měsíc, kdybyste si platil a nepracoval).

Studium od 18 let se nezapočítává pro důchodové účely.

Pokud neúspěšně ukončíte studium, neúspěšné roky se odpočítávají od roků, které máte od státu zdarma na studium. Bc 3+1 zdarma (max doba 5 let, 5. ročník placený) , Mgr. 2+1 zdarma (max. 3 roky zdarma a 4. ročník placený).

Příklad - 3 roky bez dokončení na bc. se odpočítají od 4 let na bakaláře zdarma, zbyde Vám 1 rok neplaceného studia a další budete platit vysoké školné.

Při úspěšném zakončení studia se na dalším studiu školné neplatí.
Placení školného nesouvisí s věkem, ale s předchozím studiem (úspěšné/neúspěšné zakončení). Pokud jste dosposud nestudoval VŠ, poplatky se neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]