Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně převést čísla na druhou stranu rovnice?

Od: student odpovědí: 4 změna:

Zdravím,rovnice řeším už nějakou dobu a bez problémů. Jen občas když se dostanu do fáze kde jen "přehodím" čísla z jedné strany na druhou,nevím kam je přesně dát. Vím,že se mění znaménko,ale nevím zda bych je měl dávat vždy na konec anebo je zaměnit za jiné číslo. Takže mě vždy vlastně jen mate kam ta čísla mam dát a abych tím něco nezkazil u znaménka. Snad mě chápete. Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pomůže tohle?

xoxu
hodnocení

2x

Zdravím,

zkusil byste sem hodit nějaký jednoduchý příklad? Asi to z popisu úplně nechápu...

Zkusím, jestli jsem to pochopila:

Máme třeba:

10x -1 = 15-6x /+ 6x (protože potřebujeme x na jedné straně)

budeme tedy mít 16x-1= 15 /+1 (abychom měli čísla bez x na jedné straně)

budeme potom mít 16x=16 / vydělíme tedy 16

x=1

Znaménka měníme podle podle potřeby... Zkuste přiblížit, co přesně vám dělá problém.

student
hodnocení

Přesně tohle jsem myslel. Ve škole jsme dělali to,že jsme si nejdříve napsali co jsme udělali. V tomhle případě by to bylo takhle: 10x -1 = 15-6x /+ 6x

10x+6x = 15 + 1

A právě tady mě to mátlo. Tenhle příklad přimo ne,tady by mi to docvaklo,ale u složitějších (třeba s více proměnnými) bych měl problém s tím kam to přenesené číslo dát. Jestli ho "vyměnit" za jiné číslo,nebo ho automaticky dát na konec/začátek té rovnice. Př.: 10x -1 = 15-6x /+ 6x Třeba bych tu nevěděl kam dát to 6x. Jestli to dát před tu desítku nebo vyměnit za -1. U tohohle příkladu je to relativně jedno,ale u složitějších by mi to asi dělalo problém. Takže otázka zní: Kam to přenesené číslo mám dát? Snad mě teď chápete více. Děkuji za Váš čas.

xoxu

Vždycky si ujasněte, na jaké straně chcete mít ta čísla s proměnými a na které straně "holá" čísla. Mně třeba matika nikdy nešla, vždycky jsem si to číslo s proměnnou dávala nalevo, abych vždycky viděla třeba x =13, bylo mi to prostě nejpohodlnější. A holt si musíte vždycky uvědomit, z které strany přičítáte/odčítáte.

Já jsem si celou dobu probírání rovnic psala i ty postupy za lomítko (jak jsem uváděla v tom svém prvním příspěvku) a vždycky jsem postupovala po jednom, protože jsem se v tom jinak ztrácela. To jak říkáte vy přenesené číslo zkrátka z jedné strany dáte "pryč" a odečtete ho/přičtete té druhé straně.

Co měli spolužáci v písemce na čtyři řádky, tak já holt měla na osm, protože jsem postupovala po jednom. Nestyďte se a klidně si ten postup řešení takhle rozpitvejte, já jsem na matiku vždycky byla tupá a učitelka to relativně chápala, holt jsem popsala víc papíru než ostatní.

Ještě pro ilustraci rovnice se dvěma neznámými:

3x + y = 4

x – 2y = 6

Osobně mi nejvíce vyhovovala dosazovací metoda (chápala jsem jí ze všech nejvíc), budu teda používat dosazovací metodu.

Z první rovnice si vyjádříme neznámou y, z rovnice 3x + y = 4 odečteme tedy 3x → y = 4-3x

Toto naše vylezené y dosadíme do druhé rovnice za y, abychom měli rovnici o jedné neznámé:

x- 2 . (4-3x) = 6 - rovnici vyřešíme

x - 8 + 6x = 6 /+8 (osmičku "dáváme pryč" z leva a přičítáme jí pravé straně)

x+6x=14

7x=14 /:7

x = 2

A naše vyjádřené x si dosadíme do rovnice s neznámou y (do té, co je tučně -- y=4-3x)

Tím, že dosadíme x, budeme mít rovnici o jedné neznámé:

y=4 - 3.2

y= 4-6

y= - 2

Řešení tedy bude K = 2, -2 (výsledek se píše v takových těch kličkatých závorkách, nejdou mi sem vložit)

Na učení matiky moc doporučuju kanál Marka Valáška a kanál Isibalo.

Oba kanály jsou super, "prožila" jsem s nimi celé svoje středoškoské studium matiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]