Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hospodaření podniku - náklady

Od: simonides odpovědí: 3 změna:

Mám otázku, kterou zcela nechápu, jak je myšlena.

Co se rozumí, když mám určit náklady, které jsou typické pro dané firmy?

Při výrobě kapesníků

V dopravním podniku

V prodejně kosmetiky

Jsou myšleni fixní a variabilní? Může mi někdo pomoci?

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

0x

Náklad typický pro všechny uvedené firmy je např. mzda zaměstnanců a k tomu odvody,dále úhrady energíí. To jsou zároveň fixní náklady.Typický náklad v dopr.podniku je nákup pohonných hmot,opravy vozidel,nákupy pneumatik.A podobně to bude i u kosmetiky,např.nákup chemických komponentú pro výrobu,obalového materiálu a u kapesníkú si popřemýšlej.

simonides
hodnocení

Tedy typický náklad v dopravním podniku, jaku uvádíte nákup pohonných hmot apod. jsou variabilní náklady.

Děkuji.

hodnocení

0x

Fixní náklady jsou náklady, nezávislé na množství prodaného nebo vyrobeného zboží.

Typický fixní náklad je výše měsíčního nájmu.

Když má např. někdo pronajatou místnost, kde má třeba kadeřnictví, tak výše měsíčního nájmu je stejná, ať se za měsíc přijde ostříhat jeden zákazník nebo třeba tři stovky zákazníků.

---

Variabilní náklady jsou náklady, jejichž výše závisí na vyrobeném (prodaném) množství

Typické variabilní náklady jsou např. náklady na materiál nebo náklady na mzdy.

Příkladem může být např. prodej jídel v restauraci. Čím více je prodaných jídel, tím větší náklady jsou na suroviny (maso, zeleninu atd.)

----

Tady je odkaz na článek na wikipedii:

cs.wikipedia.org/...

--------------

V dopravních podnicích jsou typické náklady na :

pohonné hmoty, tisk jízdenek, nákup a údržbu vozidel, platy řidičů atd.

V prodejnách kosmetiky jsou typické náklady na :

pronájem prodejních prostor, nákup zboží, platy prodavaček atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]