Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teorie relativity - světlo

Od: starial odpovědí: 5 změna:

Zdravím, pokouším se tu pochopit teorii relativity a pořád mi neni jasné, proč, když se díváte na pohybující se objekty (tím myslím i když se díváte z jedoucího vlaku), že se "zplácávají". Je to snad proto, že nemůžeme sečíst např. 0,5c + 0,7c? Jestliže musí být rychlost světla pouze 1c, vyřeší se to samo tak, že se to "zplacatí"?

Děkuji moc za veškeré odpovědi - Starial

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

anonymni357
hodnocení

1x

Byt vami, nesnazim se to pochopit,naucte se to co vam tvrdi a pri zkousce to opakujte.Tuto teorii,podle me chape mizive mnozstvi lidi,jestli vubec nekdo.Napriklad pochopit,ze hmotne teleso,pohybujici se rychlosti svetla by melo NEKONECNOU hmotnost je problem.

starial
hodnocení

Ok, tak asi díky. Zajímám se o tuto část fyziky, ale spíše to zrovna u tohohle beru logicky a nikdy jsem se nad tím nijak nezamýšlel. Každopádně díky za radu . Stačí mít jedničku.

riva
hodnocení

0x

Za vše může to, že rychlost světla je ve všech soustavách stejná. To je ta největší absurdita, ze které vyplývá vše ostatní.

hodnocení

0x

Zdravím, souvisí to s konečnou rychlostí světla ve vakuu. Zkracování (kontrakci) délek lze odvodit teoreticky z Lorentzových transformací nebo z dilatace času - a možná i jednodušeji nějakým "myšlenkovým experimentem". Odvození je např. zde realisticky.cz/...

V 70. letech přišli fyzikové na to, že předměty z rychle jedoucího vlaku by se jevily spíš trochu natočené, než zkrácené. Pěkně to rozebírá např. Jiří Bajer v Optice 2 (budete-li chtít, můžu tuto jednu stránku okopírovat). Vychází přitom z faktu kontrakce délek.

starial
hodnocení

Na odvozování zrovna moc nejsem, ale za části vašeho vzkazu jsem rád, neboť si z toho výtahám pár informací. Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]