Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroková logika - jak na to?

Od: edita odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit s tímto příkladem:

Dvojčata Tydliták a Tydlitek to mají následovně: jeden z nich každé pondělí, úterý a středu lže, zbytek týdne mluví pravdu. Druhý lže ve čtvrtek, pátek a sobotu, jindy mluví pravdu. 27. Alenka jednou potkala oba bratry. První řekl: 1. "Lžu v sobotu". 2. "Lžu v neděli". Druhý řekl: "Já budu lhát zítra". Co bylo za den?

a) středa

b) sobota

c) neděle

d) pondělí

e) pátek

Správná odpověď by měla být A, potřebovala bych však vědět postup, jak se k tomu došlo. Děkuji moc, za jakoukoliv pomoc

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejprve trošku humoru-

V tom zadání by možná mělo být - Dva politici ... :)

To by v tom nebyla tak důsledná logika.

hodnocení

0x

Asi bych to řešil tak, že bych to zkoušl způsobem - pokus/omyl.

Zkusil bych, jestli je možné řešení pondělí, pak bych zkusil úterý atd.

Např. pondělí nemůže být řešení, protože :

Sice první může říct - lžu v sobotu

Ale druhý nemůže říct - lžu v neděli, protože v neděli nelže a v pondělí mluví pravdu.

pannikdo*
hodnocení

0x

Zdravím

Já bych řekl, že když 1. řekl, že lže v sobotu a v neděli, tak je to oboje lež, tudíž to musí být jeden ze dnů ve kterém první lže (pondělí, úterý, středa), a když 2. řekl že bude lhát zítra, tak to musí být středa, následující den to splní podmínku že 2. bude lhát.

Jinak za mě všichni lžou, bez ohledu na den *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]