Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení pádu v němčině

Od: rodic odpovědí: 16 změna:

Ve větě - Zeptej se svého hosta - měla dcera určit jaký pád je ve slovu hosta a učitelka jí opravila 2.pád na 4. pád. Opravdu je to 4.pád?

Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V němčině jsou 4 pády.

Zeptat se je německy- fragen

Sloveso fragen se pojí se 4. pádem

Zeptej se svého hosta je německy - Frage deinen Gast.

iz*
hodnocení

1x

Vaše dcera neměla určit, ve kterém pádě je slovo hosta (tam je samozřejmě 2. pád), ale měla určit (případně i zdůvodnit), v kterém pádě je v německé větě použito slovo Gast > a tam je pád 4., protože pro české "zeptat se někoho" použije němčina pádovou vazbu se 4. pádem "j-n fragen".

@Satam > co říká slovník?

doplněno 27.04.21 18:40:

Zdá se, že má otázka nebyla jasná: @Satam > co říká slovník ke slovu "dank"?

Nechápu tvou otázku. K vazbám slovesa fragen jsem se vyjádřil jasně a slovník to potvrzuje. 4. pád.

break

Iz: možná jsem jen použil špatne příklad. Ale na rychlo mě nic lepšího nenapadlo

break
hodnocení

0x

Zeptej se koho co, takže 4. pád.

Frag deinen Gast!

Douč se češtinu! Zeptej se koho, čeho! 2. pád!

V němčině je to jinak, tam se fragen pojí se 4. pádem.

break

Němčina s pády v češtině nemá nic společného. V němčině je to 4. pád Wen , Was..

Jestli překládá někdo s pomocí českých pádu, tak němčinu nedá

julie*
hodnocení

0x
Ono se to jeví nelogicky, ale v tomto jazyce se pojí toto sloveso s pádem čtvrtým. Je to slovesná vazba. V němčině se čtvrtým, v češtině s druhým. Je to prostě tak.
break

I v češtině jde o čtvrtý pád.

V němčině je druhej na otázku Wessen. Jako příklad v tom pádu mě napadá třeba. Dank des Gastes, den ich darauf gefragt habe.

K tomu už se raději vůbec nevyjadřuji. Správně je Dank dem Gaste,...

break

Vysvětli mi proč v tom případě mám předložku dank pojit s 3. pádem a ne s druhým?

Hodně toho neumíš. Odkdy je "dank" předložka?

break

A co teda je, když ne předložka?

Podle kontextu třeba podstatné jméno, tvar slovesa, částice apod., ale nikdy ne předložka.

break

Ty z ty věty nepoznáš předložku? Doplň si učivo

break

Třeba ti to k něčemu bylo, aby si pochopil, že jde o předložku.

deutschegrammatik20.de/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]