Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dotazy k tsp č.1

Od: aneta* odpovědí: 9 změna:

AHoj, zdravím,

v sobotu mě čekají tsp, a potřebovala bych poradit ohledně nějakých úkolů. Spíše jak je řešit, ne jen výsledek. U některých mi něco vyšlo a chci si to ověřit, u jiných vůbec nevím, jak na to. Vzhledem k tomu, že je možnost vložení jen 3 obrazků, musím rozdělit do více postů. 1. a 2. nevím, 3. mi vyšlo za d) tedy 30 a 43

Dotazy k tsp č.1
Dotazy k tsp č.1 #2
Dotazy k tsp č.1 #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

2x
Nikdo neodpovídá, tak to zkusím.
U jedničky hledáte ekvivalent, tedy větu se stejným významem. Na první pohled jsou poslední 2 možnosti chybné, mají jiný význam.
U prvních třech už se musíte zamyslet, já osobně bych se přiklonil k 2.
U dvojky příkladu je jasné, že čísla v letech narození odpovídají 19-- a 2---. Měsíce začínají buď nulou nebo jedničkou, dny nulou, 1,2 nebo 3. Z toho plyne, že první kamarád se narodil v 09 měsíci, vypadává tedy září jako jedna z možností. Další mimo jednoho měsíce nejsou jisté, ten jeden s určitostí být nemůže, protože jeho číselné označení z těch dešifrovaných číslic známe a s druhým kamarádem se neshoduje.
Třetí příklad je jasný. Nejmenší počet bude, když já coby Míša jsem jedničkář, tedy já a právě deset mých spolužáků máme jedničku a dalších 20 ostatní známky. Podmínka dodržovat minimální počet horších žáků za mnou 14 je dodržena. Pokud budu dvojkař, platí totéž, ale musím přičíst ještě jedničkáře, těch musí být maximálně 13, aby nebyli stejně častí jako trojkaři. Ostatní možnosti vypadávají, protože už u trojkařů by nesouhlasil počet žáků s lepším nebo stejným prospěchem. Takže D je špatně.
Snad to z mého textu pochopíte, kdyžtak se ptejte.
aneta*
22.04.21 15:33
hodnocení

děkuji

aneta*
hodnocení

ještě se zeptám, jaká varianta je tedy správně u tech spolužáku a znamek? Pořád mi to vychazi stejne.

1 Olga, celkem 10

2 6

3 Míša, celkem 14

4

5

nejmín tedy 30

1 max 13

2Olga,10

3 Míša, 14

4 6

5

nejvíc tedy 43

?

vilik*
Musíte připočítat i Olgu. Olga a jejích 10 spolužáků, tedy 11, plus dvacet dalších. Tedy 31. Vás mate to, že je věta napsaná málo jednoznačně, ale skutečně Olga tvrdí, má stejné známky jako jiní další spolužáci, a těchto jiných je právě 10. Proto jich v té kategorii musí být celkem 11.
Druhé číslo je 31 + 13, tedy 44.
Výsledek 31, 44.
vilik*
Už chápu, rozepsala jste si 20 na 14 a 6. To je nevýhoda příliš krátkého dvouminutového času na uvědomění si správné souvislosti a reakce na nutnost rychlé opravy textu.

hodnocení

0x

U těch kamarádů jsem se dostal k těmto datům:

Dan: 29. 09. 201E
Emil: Q0. 0Z. 199E

Z může nabývat jen nevyužitých hodnot: 3, 4, 5, 6, 7, 8, takže nemůže být 0, 1, 2 a 9.

V září se narodil Dan. Takže z daných možností se oba nemohli narodit v únoru.

aneta*
22.04.21 15:33
hodnocení

díky

hanare
hodnocení

0x
Ve trojce musíš počítat i s Olgou, jinak OK. Snad to přečteš a pochopíš. Jestli budu mít večer čas, kouknu i na zbytek.
Dotazy k tsp č.1 #4
aneta*
hodnocení

děkuji za pomoc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]