Nejste přihlášen/a.
Zdál se mi sen, který se odehrával v baru. Naproti mě seděl člověk a vsadili se semnou o svobodu. Položil mi hádanku: jak zjistíš, kolikrát ~~~ nevím už moc, jak to řekl, ale kolik může být možností na šachovnici?
Jakože jedna možnost: 1. možnost: bílý kůň může být na b3 a černý pěšec na h6 - zbytek figurek zůstane na místě, jako když se začíná hrát. 2. možnost . . .
Nevěděl jsem, jak to napsat, ale snad jsem to trochu vysvětlil. Tedy věděl by někdo, jak to vypočítat rychleji než že budete přesouvat figurky a počítat možnosti?
díky moc - intouš
Jasny. Mas pravdu.
Zalezi, jestli se na kazdou figurku divame jako na zcela individualni a nebo jestli uvazujeme, ze treba 8 pescu je stejnych a tedy vsechny jejich vzajemne kombinace lze zredukovat na jednu jedinou.
Me se do toho nechtelo prilis zabredavat, spis pouze uvest principialni zpusob vypoctu.
Tech zpusobu, jakym se na to lze podivat je totiz pomerne dost.
Nevysvetlil. V tom chaotickem dotazu postradam to hlavni - na co se vlastne ptas.
Jde ti o pocet moznych platnych her?
Nebo Ti jde o pocet moznych rozmisteni vsech figurek na sachovnici nezavisle na principu hry?
Nebo o neco jineho?
Pokud jde o moznost vsech myslitelnych kombinaci nahodneho rozmisteni figurek po sachovnici, tak:
1. figurka si muze vybrat ze 64 pozic
2. figurka si muze vybrat ze 63 pozic
...az
32. figurka si muze vybrat ze 33 pozic.
Tedy nCr=64C32=1.8x1018kombinaci.
Ale fakt to chce ten dotaz upresnit.
Omlouvám se, ano, jde mi o počet moznych rozmisteni vsech figurek na sachovnici nezavisle na principu hry. Takhle jsi mi to vysvětlil, tedy děkuji moc.
a ten vzorec má nějaký název? Děkuji.
Jmenuje se to variace. V matematickem smyslu to je presne dane nazvoslovi, kdy jde o usporadani urciteho vyberu prvku z cele mnoziny a vycisleni vsech moznych usporadani.
Vypocet je n!/(n-k)! a uz vidim, ze sem ve vypoctu udelal chybu. Spravne je to 1.58x10^55. Tedy mnohem vic nez sem predtim spocetl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.