Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika rovnice

Od: max1 odpovědí: 10 změna:
Dobrý den potřebuji pomoc s rovnice prosím
Matematika rovnice

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Můžeš použít metodu dosazovací nebo sčítací.

Dosazovací metoda: Z první rovnice vyjádříš x, a to tak, že –3y převedeš na pravou stranu rovnice s opačným znaménkem, tedy jako +3y, dostaneš

x = 4 + 3y

To dosadíš do druhé rovnice místo x, dostaneš

5.(4 + 3y) + 3y = –1

Odtud dopočítáš y.

Nakonec vypočítáš x dosazením do modré rovnice.

Ovšem jednodušší je v tomto případě metoda sčítací:

x – 3y = 4

5x + 3y = –1

Rovnice podtrhni a sečti (pod sebou), tedy x + 5x = 6x, dále –3y + 3y = 0, sečti i čísla na pravé straně a dostaneš

6x = 3

Odtud snadno získáš x. Pak dosazením do jedné z rovnic dostaneš y.

Pozn.: Neznámou y můžeme taky spočítat sčítací metodou, ale bude to maličko složitejší. Mám napovědět?

max1
hodnocení

Jak vypočítáme x prosím

Kterou metodou - dosazovací, nebo sčítací?

max1
hodnocení

Dosazovací

Jestli ti vyšlo y, dosaď toto číslo do rovnice x = 4 + 3y. Vychází mi x = 1/2, y = –7/6.

max1
hodnocení

Jak prosím jak to dosadit

max1
hodnocení

Dosazovací prosím

matema
hodnocení

0x

Zdravím, dosazovací metoda funguje tak, že si z jedné z rovnic vyjádříme jednu neznámou - např. když si v první rovnici vyjádříme x (aby x bylo před rovná se "samo") - tak to bude x = 4 + 3y , toto naše vypočítané x dosadíme do druhé rovnice a budeme mít rovnici o jedné neznámé, o neznámé y. Vypočítáme tuto rovnici, budeme tak znát hodnotu y a tuto hodnotu dosadíme y do první rovnice, abychom znali i neznámou x a výsledky zapíšeme.

Asi jsem se do toho zamotala...

Osobně na matematiku moc doporučuju Isibalo, má konkrétně i video o dosazovací metodě, od něj to pochopíte spíš -

Na matematiku krom kanálu Isibalo doporučuji i Marka Valáška, hodně jsem se podle těhle kanálů učila, když jsem byla na gymplu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]