Nejste přihlášen/a.
Můžeš použít metodu dosazovací nebo sčítací.
Dosazovací metoda: Z první rovnice vyjádříš x, a to tak, že –3y převedeš na pravou stranu rovnice s opačným znaménkem, tedy jako +3y, dostaneš
x = 4 + 3y
To dosadíš do druhé rovnice místo x, dostaneš
5.(4 + 3y) + 3y = –1
Odtud dopočítáš y.
Nakonec vypočítáš x dosazením do modré rovnice.
Ovšem jednodušší je v tomto případě metoda sčítací:
x – 3y = 4
5x + 3y = –1
Rovnice podtrhni a sečti (pod sebou), tedy x + 5x = 6x, dále –3y + 3y = 0, sečti i čísla na pravé straně a dostaneš
6x = 3
Odtud snadno získáš x. Pak dosazením do jedné z rovnic dostaneš y.
Pozn.: Neznámou y můžeme taky spočítat sčítací metodou, ale bude to maličko složitejší. Mám napovědět?
Zdravím, dosazovací metoda funguje tak, že si z jedné z rovnic vyjádříme jednu neznámou - např. když si v první rovnici vyjádříme x (aby x bylo před rovná se "samo") - tak to bude x = 4 + 3y , toto naše vypočítané x dosadíme do druhé rovnice a budeme mít rovnici o jedné neznámé, o neznámé y. Vypočítáme tuto rovnici, budeme tak znát hodnotu y a tuto hodnotu dosadíme y do první rovnice, abychom znali i neznámou x a výsledky zapíšeme.
Asi jsem se do toho zamotala...
Osobně na matematiku moc doporučuju Isibalo, má konkrétně i video o dosazovací metodě, od něj to pochopíte spíš -
Na matematiku krom kanálu Isibalo doporučuji i Marka Valáška, hodně jsem se podle těhle kanálů učila, když jsem byla na gymplu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.