Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakými způsoby se učilo na školách?

Od: ninoide* odpovědí: 10 změna:

Zajímalo by mě jestli nevíte něco o tom, jak se v minulosti (cca r. 1900) učilo ve školách, jaké metody se užívaly, v čem bylo učení odlišné od toho dnešního atd. Předem děkuji za odpovědi!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, např. bylo rozdělení na chlapecké a dívčí třídy (školy), nebyl zřejmě moc prostor na vlastní názor, nebyl internet, byly tělesné tresty, velká pozornost se věnovala výuce náboženství, učitel měl respekt (žák pro něho nebyl partner, ale podřízený), nosila se školní uniforma apod. Zdravím!

hodnocení

6x

Babička se narodila v roce 1904. O škole občas mluvila, nejčastěji při pohledu na můj rukopis. Vzpomínala, že měli v prvních ročnících předmět krasopis. Předváděla, jak je učitel učil uvolnit ruku. Je fakt, že měla i při rychlejším psaní velmi pěkné a dokonale čitelné písmo.

Přestože střední školu neabsolvovala, znala dokonale pravopis. V němčině se žáci učili slovíčka podle německých rčení. Ta rčení si pamatovala do pozdního věku. V základní škole na malém městě určitě nenosili žáci jednotné oblečení (jak píše Ben). Občas nebylo na boty, natož na nějaké speciální oblečení.

lidus*

Školní uniforma byla jen na církevních školách a školách pro bohaté.

mate59
hodnocení

4x

Určitě metoda rákosky,která zabírala,učitel měl u žáka respekt.

hodnocení

4x
Hlavně nikdo nevzpoměl, že bylo více ročníků v jedné třídě. To bych viděl jako stěžejní rozdíl proti dnešní výuce. A rodiče ani žáci s učitelem nediskutovali - učitel měl pravdu. Dnes se pedagog vůbec bojí parchantkovi něco říct...
xx*

Ale to je i dnes na některých školách.

111®
hodnocení

3x

moje máti psávala na břidlicovou tabulku...chodila bosa , 7km tam a 7 zpět..

mil®

Ještě ji mám doma, teda tu tabulku.

hodnocení

2x

Nebyl covid, takže děti docházely do školy, někdy pěšky bosky mnoho kilometrů za každého počasí. Ve třídě stála kamna na uhlí a děti museli v zimě přikládat. To ani nebyl rok 1900, ale padesátá léta a i ta jistě současné mládeži připadají neskutečná. Tedy přesněji v r. 1956 jsme boty měli již všichni.

V roce 1945 taky nebylo asfaltových silnic ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]