Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kužel jak vypočítat

Od: klarka0 odpovědí: 8 změna:
Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoc? Je to úloha 3. Nakreslila jsem si to, ale nepřicházím, jak dál.. Znám přece teď jenom délku "strany" kužele 1m. A jak mám zjistit poloměr?děkuji velmi:)
Kužel jak vypočítat
Kužel jak vypočítat #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím,

tady je odkaz na soubor, kde na str. 2 je nakreslen rozvinutý plášť kuželu:

old.pglbc.cz/...

Myslím si, že řešení je takto:

Z daného kruhu byly odříznuty dva pláště bez podstavy. Poloměr toho kruhu je roven délce s "hrany "kuželu.

Průměr kruhu je 4 m, tedy poloměr kruhu je 2 m.

Polovina délky obvodu kruhu folie je rovná celé délce obvodu "hrany"podstavy úkrytu.

Délka obvodu kruhu je :

2 . π . r = 2 . 3,14 . 2 = 12,56 m

Délka obvodu "hrany"podstavy je :

π . r = 3,14 . 2 = 6,28 m

Tedy poloměr "hrany"podstavy ůkrytu je 1 m.

Výšku kuželu spočítáme pythagorovou větou:

12 + v2 = s2

v2 = s2 - 12

v2 = 22 - 12

v = odmocnina ze 3

Doporučuju si to zkusit takto:

Vystřihnout si z papíru kruh o poloměru např. 8cm.

Tento kruh rozsřihnout na dvě půlky (tedy na dva půlkruhy). A z toho půlkruhu zkusit vytvořit "stočením" kuželový plášť.

klarka0
hodnocení

Moc děkuji! Vyzkoušela jsem si to vystřihnout a velmi pomohlo! :)

hodnocení

2x
Máš tu malůvku špatně.
Měli jednu plachtu o průměru 4 metry a z ní udělali dva stany. Tudíž ji museli rozpůlit. A z každé půlky udělali jeden stan. Půlkruh stočili do kužele. A ten kužel má stranovou výšku půlku průměru plachty. Tedy dva metry. A obvod základny onoho kužele je polovina obvodu celé plachty.
klarka0
12.04.21 20:22
hodnocení

Danke!

hodnocení

2x

Zdravím. Pokud z kruhu o průměru 4 metry (poloměr 2 m) zhotovili dva shodné kuželové úkryty (úkryt je zřejmě tvořen pláštěm kužele – Spl=π*r*s, jehož strana měří ty 2 metry), je pláštěm kužele polovina kruhu o poloměru 2 m a to je (π*22)/2, což je 2*π a to se rovná plášti, což je π*r*2, neboli 2*π = π*r*2, z toho r=1 (metr). Polovina osového řezu pláště tohoto kužele je pravoúhlý trojúhelník s přeponou 2 m (strana kužele) a odvěsnou 1 m (poloměr podstavy kužele). Hledaná výška kužele je druhou odvěsnou tohoto trojúhelníka. Pythagorova věta: v2=22-12 atd.

klarka0
12.04.21 20:22
hodnocení

Děkuji!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]