Umím oba a i když bydlím na hranicích se SRN, dost často oba i používám. Takže osobně bych doporučil rovněž oba, tudíž školní volba není až tak důležitá.
Jen pro ilustraci: Mluvím rusky, německy a anglicky a do svých 65 let jsem si s tím vystačil. Dokonce třeba i v Itálii jsem italštinu nepotřeboval, na severu stačí němčina a jinak po celé Itálii angličtina. Jediný problém byla Francie, kde hrdí "Frantíci" často odmítají mluvit jiným jazykem (přestože to umí) a trvají na francouzštině. A v Rusku se obecně bez ruštiny těžko domluvíte.
Dcera studovala ve Vídni a díky ruštině, v níž měla jen základy, tam dostala nabídku do metalurgické firmy, co obchoduje s Ruskem. Rakušák by takových základů ruštiny dosáhl daleko později. Tak tomu bude ve všech západních zemích, že se jim bude hodit ruštinář.
Pokud nemá problémy s psaním a čtením (disgrafik a podobně se tomu tuším říká) tak bych se taky přiklonil k ruštině. Azbuka je totiž obtížnější na čtení i psaní.
Ruštinu v praxi moc nevyužiješ, takže bych byl spíš pro tu němčinu. Ta je využitelnější jak profesně, tak jako při cestování. Základ je ovšem angličtina.
To je na zvážení... Ruština je poslední dobou velmi žádaná...Nebo možná donedávna byla, než se začal likvidovat náš obchod na východ. Znám mnoho firem, kde je i ruština žádaná. Ale pokud máte nějakou vazbu na Německo, Rakousko, tak samozřejmě němčina...
Neteř vystudovala RJ na fylozofické fakultě Olomouc, obrovský zájem firem, mohla si vybírat kam a za jaký plat nastoupí. Navíc rusky dnes už umí málo lidí.
Zásadní rozdíl je v tom, že němčina má určitě lepší uplatnění a ruština je zas pro nás o dost jednodušší. Ruština není úplně k zahození, protože my staré struktůry, co jsme ji měli povinně, pomalu odcházíme a s rusky mluvícím zeměmi se také obchoduje. Sice ne tolik jako s německy mluvícími, ale víc, než si mnoho lidí myslí. Takže nechci ruštinu propagovat, ale úplně k ničemu rozhodně není.
Taky nás to čeká. Synovi říkám, že němčinu využije pracděpodobněji - minimálně do rakouska se někdy dostane, možná i pracovně, ale bude těžší na učení, než ruština. Já teď začal sledovat ruskou tv a jsem z jejich novějších filmů, seriálů i dokumentů doslova nadšený. Ale jsem stará struktura, ruštinu jsme měli na škole před třiceti lety, tak ji jen oprašuji Do azbuky by se mi na stará kolena od nuly nechtělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.