Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavolam 1000

Od: kamila1979 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím o pomoc. Je to taková spíš hádanka nebo hlavolam.

============================

Pomocí osmi stejných číslic, znaků +,-,x,: a závorek zapiš číslo 1000. najdi alespoň dvě možnosti.

=========================

Přišli jsme na možnost s číslem 10 ale nemohu najít další řešení.

Děkuji Kamila

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
(8888-888):8
doplněno 09.04.21 18:37: Samozřejmě osmičku lze nahradit libovolnou jinou cifrou včetně jedničky

hodnocení

1x

ty vole, na ty osmičky bych asi ((hned tak)) nepřišel..., já to bral jednodušejc:
333*3 + 33:33
(pokud si eště pamatuju základy matematiky, závorky nepotřebuju)
(mimochodem, zadání je dost blbě nejasný - neni řečeno, že jen číslic má bejt osm, ani upřesněný, jestli lze použít jen některý z uved. znaků (nebo jak se to matematicky menuje))
existuje/ou i další řešení?...

řešení s číslem 10 je jednoduchý (a asi by jich šlo najít víc?), pokud jste přišli na to trojkový, tak bylo kousilínek i od tý tisícovky...
5+5 -5 +5 -5 +5 -5 +5
3*3 + 3:3 - 3:3 + 3:3
(pokud to nebylo myšlený jako že s číslem 10 (sic!) jste se dostali k tý tisícovce... (-: )

eště by to šlo takhle: M - M + M - M + M - M + M : M :), ale to je blbost a ani to neni nijak invenční, triky s římskejma (šlo by jistě i jinejma) ciframa sou profláklý

předchozí "řešení" je pochopitelně blbě (vyjde 1), ono by to šlo takhle
M + (M * M / M) - M - M + M - M + M (závorky bych zas neměl potřebovat, ale pro přehlednost)
ale to už je nejen blbost, ale i trochu utahaná (ale mám plus za vyřešení problémku se sudym počtem číslic...)

oprava opravy..., předchozí opravený "řešení" je už blbost na kvadrát (eMek je 9, nikoliv 8, resp. hlavně M * M / M vyjde úplně nastejno, jako kdybych tam nechal jen plusy a mínusy), ale do třetice všeho dobrého:
M + ((M/M - M/M) / M) + M - M (tentokrát jsou závorky potřeba, i když by stačily jedny, druhý zas pro přehlednost),

celý je to výstražnej příklad, jak na první dobrou vypadá všechno OK, a teprve s odstupem si člověk uvědomí kravinu..., přitom si pamatuju, že už na začátku sem intuitivně věděl, že by se nějak mohlo uplatnit dělení nuly, ale holt sem našel lehčí "řešení"...

P.S. "Samozřejmě osmičku lze nahradit libovolnou jinou cifrou včetně jedničky" - tak to mi samozřejmě vůbec nedošlo...;
no, zato sem předved excelentní výkon s těma blbejma eMkama...

hodnocení

0x
Reseni @hafhaf (to s trojkami) se mi líbí; na rozdíl žeozdíl od toho mého počítá s využitím konkrétní hodnoty té cifry. Na okraj, já to původně pochopil tak, že se má použít 8 právě osmiček, leč to řešení lze zobecnit na libovolnou cifru. A s jedničkou přibývá možností, třeba 1111:1-111 nebo 1111-111x1 (bez závorek) nebo třeba i (1111-111) x1 a podobně.
doplněno 10.04.21 10:53: Jen na okraj, rád bych se zeptal tazatelky @alena na to řešení s číslem 10, nějak nechápu.
Pardon, tazatelky @kamila.

s 10 by to šlo úplně stejně jako s tou římskou tisícovkou X*X*X + ((X/X - X/X) / X) , ale to už je jen opakování stejnýho vtipu;
no vida, další možnosti s jedničkou mě nepřekvapivě opět vůbec nenapadly

No jo, ale problém je v tom, že 10 není číslice.

to je X, neboli římská desítka, ne x coby mat. symbol

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]