Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradíte mi?

Od: smutnyclovek odpovědí: 7 změna:
Omlouvám se vám že vás otravuji,ale potřebuji poradit . Prosím zkontrolujte mě ,a když budu mít někde špatně větu, tak mi napište jak má být. Děkuji vám dopředu za odpovědi.
Poradíte mi?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nsgoo
hodnocení

2x

Zdravím, místy to trochu pokulhává. Třeba ta čtvrtá věta - řekla bych spíš něco ve stylu "Pracoval rychle, pečlivě a tudíž bezchybně." (i když ani to mi nezní perfektně).

Spojky pro poměry mezi větami snadno najdete na internetu.

Před "a tudíž" píšeme čárku (už to není poměr slučovací, ale důsledkový)

hodnocení

1x

Do první věty bych před hokej ještě vsunul buď, aby bylo jasné, že volíte mezi dvěma možnostmi. (Jiné by bylo: Budu se dívat na hokej nebo na fotbal. => absence čárky by z toho dělala poměr slučovací a vyjadřovalo by se tím, že je mi jedno, na co z toho se budu koukat).

Ta druhá věta nejenže není stupňovací poměr, ale ještě je to chybně opsáno ("usměvavě" a "úsměvně" není totéž). Typické slovo ve stupňovacím poměru je třeba "dokonce", to by tomu pomohlo.

Čtvrtá věta není v důsledkovém poměru.

Zbytek by měl být OK.

smutnyclovek
hodnocení

Děkuji vám všem za odpovědi. Moc děkuji.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na stránku, kde je teorie:

pravopisne.cz/...

Nejsem češtinář, ale napsal bych to takto:

Buď půjdu hrát fotbal, nebo se budu dívat na hokej.

Nejen že vypadal roztomile, ale tvářil se i usměvavě.

Pro učitele není problém zajistit testování nebo očkování, ale pro žáky je problém zajistit i testování.

Napsal seznamy bezchybně a proto byl náklad naložen rychle.

Je milá a v kolektivu je oblíbená.

hodnocení

0x

Myslím si, že prvni tři věty toho druhého příkladu + pátá věta jsou správně.

Čtvrtou větu bych napsal takto:

Řečník mluvil dlouho a proto únavně (důsledkový poměr).

Před "a proto" píšeme čárku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]