Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co by to mohlo znamenat?

Od: anonymi odpovědí: 6 změna:
Dobrý den chci se zeptat na úkol, který jsem dostal. Zadání zní:Podaří se ti vytvořit věty z těchto schémat? Myslím, že + by mohlo znamenat větu slučování, ale nenapadá mně co by mohlo znamenat =. Víc informací obrázek. Předem děkuji za každou odpověď či řadu.
Co by to mohlo znamenat?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda123*
hodnocení

4x

PO - je podnět, PŘ - přísudek, PUM - příslovečné určení místa, PUČ přísl. určení času, PUZ - přísl. určení způsobu, PKS to už nevím. Každopádně, ten první příklad znamená, že vytvoříš větu ze dvou přísudků mezi nimiž bude slučovací poměr, a dále přísudek s příslovečným určemín místa. Např. Jajá (PO) a (+) Pája (POU šli (Př) do lesa (Pum). Podnět je vetšinou podstatné jméno, přísudek je sloveso a příslovečné určení misto je prostš umístění, nevím jak to mám lépe říct. Rozumíme? :)

doplněno 08.04.21 21:28:

Např. Jajá (PO) a (+) Pája (PO) šli (Př) do lesa (Pum)
PArdon takhle měl jsem tam chybu.

jarda123*

To Pks bude označovat přídavné jméno, ale už nevím, jak se to z zhlediska větného rozboru správně jmenuje. Dělal jsem větný rozbor před dvaceti lety naposled. :)

iz*

PO = podmět, nikoliv podnět... (pro jistotu, aby to tazatele nepletlo)

jarda123*
hodnocení

2x

Pardon mám tam tolik chyb, že to radši napíšu ještě jednou a pořádně: PO - je podnět, PŘ - přísudek, PUM - příslovečné určení místa, PUČ - přísl. určení času, PUZ - přísl. určení způsobu, PKS - přívlatek shodný. Každopádně, ten první příklad znamená, že vytvoříš větu ze dvou podnětů, mezi nimiž bude slučovací poměr, a dále přísudek s příslovečným určením místa. Např. Jajá (PO) a (+) Pája (PO) šli (Př) do lesa (Pum). Podnět je vetšinou podstatné jméno, přísudek je sloveso a příslovečné určení misto je prostě umístění, nevím jak to mám lépe říct, přívlatek shodný je zpravidla podstatné jméno nebo někdy i zájmeno. Rozumíme? :)

iz*

Podnět (např. ke kontrole) lze podat (např. inspektorátu práce ) *** Ve větné stavbě jde o podmět.

jarda123*
hodnocení

0x

Už vím, co to je Pks - přívlastek shodný. Je to přívlastek rozšiřující podnět - jako třeba "starý" (v kombinaci s podnětem např. starý kabát). Pak máme ještě přívlastek neshodný např. "rodičů" (v komb. s podnětem např. auto rodičů)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]