Nejste přihlášen/a.
nemůžu si odpustit úvodní komentář
jestli to má bejt součást výuky literatury, přijde mi to celý nablblý, pokud ne přímo debilní (je-li to nějaká kvízová hříčka, ta si takovýhle přiblblosti může dovolit, to je OK);
takový automatický spojení sou celkem na hovno, resp. jen k velice povrchnímu "ovládnutí"všeobecnýho "kulturního přehledu", čimž se formálně můžu zařadit mezi kultivovanější vrstvu společnosti, ale jak píšu, co se reálný kultivovanosti týče, je mi to k hovnu...
velmi pěkně je to postižený v článku Tomáše Feřteka (k maturitnímu testu r. 20)
Případ Neruda. Co přece zná a musí znát každý respekt.cz/...
pár pasáží tu uvedu (tuč. zdůrazněno mnou): "Fakt, že umím přiřadit Sofokla k Thébám a Vorla na Malou Stranu, o mé schopnosti přemýšlet o literatuře neříká nic."
doporučuju si přečíst nejen článek, ale i diskuzi, kde to autor eště upřesňuje:
" Během studia žákovi v hlavě vytváříme jakési mentální body - pěnovka, Neruda, fejeton, Sofokles, Théby, Oidipus, Antigona, Harpagon, Moliere, Faust, Markétka, Goethe atp. No a tady přimějeme maturanta, aby ty body správně propojil. Naprostá většina z maturantů nemá v hlavě víc než ty body, ta díla reálně nečetli a nic z nich z hlediska porozumění fungování společnosti nevyvozují. Jsou to pro ně prázdné body s vnějšími souvislostmi jako třeba máslo, houska, marmeláda. To by asi taky propojili správně. Budováním téhle mentální mapy stráví většina středoškoláků tu největší část hodin literatury. (...)
Běžný absolvent dejme tomu stavební průmyslovky si Antigonu nikdy nepřečte a vzdělání tu myslím nemáme od toho, aby v křížovce správně vyplnil Sofoklovo drama na osm či na sedm. Ale opravdu užitečná mu může být literatura k tomu, aby pochopil, jak zásadně jinak přemýšleli lidé před před tisícem nebo dvěma sty lety, že všechno není tak snadno spočítatelné, jak to předvádí předmět technologie stavebních hmot (...)
je opravdu založená pouze na mentálních spojeních Ezop - bajky, Moliere - Lakomec, Sofokles - Théby. To k ničemu není a neověřuje to nic, kromě náhodně zapamatovaných řetězců pojmů."
===
nicméně jako (byť v podstatě neužitečná a pošetilá) zábava je tenhle obrázkovej kvíz věčnej
(mimochodem, některý obrázky mi ale připadaj až trapný - ten mlok, obilí (!), ježek (!), brouk (pokud to teda má bejt Kafka) aj. - to je tak vnějškový...),
takže přidávám taky několik tipů, samozřejmě víceméně nezaručenejch, hodně nejistý výstřely dám do jedněch, nebo dvojitejch závorek; je pěkný, že tazatel odškrtal pro něj jasný obrázky, jenže to mi nic neříká, takže některý ze škrtanců taky otipuju, naopak nebudu samozřejmě dublovat stejný tipy, který sem už dali jiný (jen můžu dát jinej tip, pokud se mi zdá odpovídajícnější),
vezmu to postupně po řádcích
hned na začátku - k tomu už asi padnul tip na Leara a Kočka na rozpálené plechové střeše, já navrhuju Poeova Skokana a Černého kocoura (líp mi to zapadá do samotnejch obrázků a kontextu);
vedle Zahradníkův rok (?);
pidilidi můžou bejt Gulliverovy cesty (byť to moc neštymuje);
((klubko mi evokuje Ariadnu, ale to je blbost už jen proto, že ani netuším, jaký lit. dílo k ní přiřadit));
vedle zřejmě opět Poe (na tom zámečku je dokonce prasklina);
sklenice se srdcem by moh bejt Gellner (Já držím pohár ve své dlani: / své srdce, které přetéká.) - sice celkem vtipnej výběr obrázku, nicméně ani takovýhle prezentování poezie mě neplní nadšením;
pokud spojim obr. popraviště (pod pohárem) s tou diskonfortní polonahou ženskou, nabízí se snad Kladivo na čarodějnice (samostatnej obr. jen popraviště by třeba mohlo bejt - Simplicius Simplicissimus (?), Mistr Kampanus, nebo taky Durychovo Bloudění, Michalova Čest a sláva...(aj. vč. Svátkovejch Pamětí kata Mydláře) - něco z toho sem ani nečet, ale troufám si tvrdit, že k žádnýmu z vyjmenovanejch titulů krom Svátka by se obrázek moc nehodil);
ten zřejmě dle jiných kel (předposl. řádek vlevo) neni kel, ale roh (jako na foukání) - takže třeba Píseň o Rolandovi, anebo spánembohem i Staré pověsti české... (samozřejmě nesmí k tomu patřit ty nohy);
vedle toho asi Salingera to bude Stokerův Dracula;
((bezdomovec (má v ruce snad modou růži) by moh evokovat Hrabalovu "perličku na dně", nebo i přímo Perličku na dně (knihu), ale to nebude ono));
(samotnej (pokud nepatří k těm nohám) červenej balónek by se hodil na knižní stejnojmenný zpracování fimu Červený balónek (režie, scénář i autor knihy Albert Lamorisse), je to (moc) pěkná kniha (promptně přeložená a vydaná i u nás), ale jako tip se mi to nezdá, je to značně neznámej titul);
((poslední obr. Rozum a cit - to už je vůbec hovadina));
(ten robot by se svou burleskností hodil spíš k Lemovi (dala by se vybrat i konkrétní povídka, možná nejen jedna), ale tak to nebude myšlený)
---
a) byl bych zvědavej na tazatelovy tipy
b) eště víc by mě zajímaly ty neodhalený obrázky - ty brejle maj bejt co?; co to klubko (na Ariadnu nevěřim), co to bezhlavý poprsí? (opravdu s králíkem?, rozlišitelnost obrázků je mimochodem zoufalá, na Alenku taky nevěřim); byl bych zvědavej i na to lehátko (vedle Babičky (?)); ten bezdomovec; první a poslední obr. posl. řádku atd.
c) a hlavně bych chtěl, aby sem posléze dal tazatel souhrnný výsledný řešení, ke kterýmu se asi posléze dostane (jistě, řada obrázků má víc možnejch řešení, ale existuje prvotní představa tvůrce koláže a může existovat i nějakej ten konečnej "oficiální"shrnující výsledek),
když už tazatel od ostatních přijímá jejich úsilí, bylo by slušný jistý úsilí nad rámec otázky taky dodat
(vlastně ideální by bylo, aby tazatel napojit tvůrce (nebo aspoň zadavatele) úkolu (soudim, že je to úkol) na tohle vlákno, ale to hádám neudělá (-: )
Dobrý den, přidám např. Král Lear, R.U.R., Robinson Crusoe, Lucerna, Havran, Postřižiny (?), Kdo chytá v žitě, Kočka na rozpálené plechové střeše, Koně se také střílejí, Máj (?), Jméno růže, Krysař. Chtěl jsem napsat i Vodník, ale on to bude spíše bezdomovec. Zdravím!
bezdomovec - Přivedla žebráka na mizinu (Neruda). Postřižiny beru zpět - on je to ježek a já viděl mývala .
už ten (zřejmě správně určenej) Krysař je na hranici geniality (mě by to teda nenapadlo), a Jméno růže a eště víc Koně se přece střílejí už je bezpečně za tou hranicí (skoro jistě to musí bejt taky správně, protože co by to jinak mělo bejt?);
jen nesouhlasim s tim Learem a Kočkou na rozpálené střeše, viz níže;
ten Máj je kde?
hafhaf - Král Lear = lebka s korunou. Krysař = píšťala. Máj to asi nebude (mám tam otazník), ale je to (asi) obrázek popraviště (obrázek pod srdíčkem z červeného vína). Kočka = Kočičí hra =?
muž - labužník má bejt co?, to je jakej titul?; a to má patřit k tomu obr. cca veprostřed? (pod sirkama s papouškama, resp. teda asi pod Simone de Beauvoir)
nojo, Lakomec...(zřejmě dík krejzlíku, to já si tipnul na Rigoletta, resp. Král se baví (jakože sem viděl na tý postavě hrb (kterej tam neni - což sem si připustil, "mentálně se ukáznil", a nepublikoval sem to ani v těch dvou závorkách...)) - takovejchhle slepejch výstřelů by se mohlo sletět na desítky...);
nicméně děkuju za odpověď (no, zasloužil sem si ji, dal sem FŮRU tipů (pravda, ne vše správný, viz další vyjasňovování));
kdy dostanu tu kontaktáž na zadavatele úkolu? (-: (-: (-:
Předposlední řádek druhý obrázek od konce je Hvězdy nám nepřály. Babičku už máš také ne? Brouk bude asi Proměna od Kafky. Ten králík vlevo by mohla být Alenka v říši divů. Vlevo nahoře možná Zámek od Kafky. Vpravo uprostřed ježek v kleci, dole Modrá chryzantéma. Lovci mamutů, Rozmarné léto také si myslím. Jednoznačné řešení asi nebude... Píšeš si možnosti, nebo jak poznáš, že je to správně? To je úkol do školy?
Hvězdy nám nepřály to bejt musí (snad je to snímek přímo z filmu, ale stačil by i jen ten slogan), ale je to teda vzhledem ke kontextu divná kniha - tohle přece má bejt přehled cca všeobecně známejch, až přímo školskejch titulů v českym prostředí (zaměření na Česko je jasný, bez toho by bylo nevysvětlitelný zařazení několika odkazů, dokonce včetně toho mloka (myslim, že Čapek za neni tak světově proslulej)), Hvězdy nám nepřály se z toho vymyká (no, může to bejt známej titul v prostředí, pro který byl tenhle kvíz zamejšlenej, jak jsem koukal, čtenost je veliká (já to vůbec neznám));
The Inseparables je taky divnej odkaz - sice Simone de Beauvoir (budiž, i když teda tipuju, že do běžný školský množiny titulů moc nepatří), ale u nás (a zřejmě nejen u nás) t.č. asi úplně neznámej titul - má teprve (teď) vyjít... (ovšem žádná evokace na papouška, sirky, nebo nerozlučnost mě nenapadá)
(ono, já to cpu do tý školy, ale možná že původ týhle kolážky nepochází ze školní sféry, jen je asi evidentní česká stopa (leda by někdo vyměnil jen některý obrázky))
Dobrý den. U toho brouka mne napadl - Život brouka. U zámku - V zámku a podzámčí. U toho co vypadá jako bezdomovec - Čáryfuk.
Obrázek ježka bude Ježek v kleci (Rychlé šípy).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.