Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obvodová rychlost

Od: klk odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, prosím, nedokázal by mi někdo pomoci s úkolem?
Zadání zní: Vteřinová ručička nástěnných hodin má délku 6 cm. Urči obvodovou rychlost, úhlovou rychlost, frekvenci a periodu jejího pohybu. Za jak dlouho urazí ručička 1 km?
Já jsem si vypočítal úhlovou rychlost, vyšlo mi: cca 0,1 rad/s
potom jsem si vypočítal frekvenci a periodu to mi vyšlo f=0,016 Hz
Ale vůbec si nevím rady s obvodou rychlostí. Nepomohl byste mi prosím někdo? Jsem na fyziku hrozně levej.
Děkuji předem

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ahoj, obvodová rychlost je rychlost konce ručičky. Její délku označím r = 6 cm. Dráha konce ručičky je délka kružnice s poloměrem r. Vteřinová ručička oběhne dokola za 1 min = 60 s. Obvodová rychlost = dráha : čas, vzorcem v = s/t. Nebo v našem případě v = 2π*r/T nebo také v = ω*r.

Ostatní je celkem dobře, pro kontrolu: perioda T = 60 s, frekvence f = 1/T = 0,0167 Hz, úhlová rychlost ω = 2π*f = 2π/T = 0,105 rad/s.

Když budeme znát obvodovou rychlost v, spočítáme, za jak dlouho by konec ručky urazil 1 km podle vztahu t = s/v. Samozřejmě musí souhlasit jednotky.

Vychází mi obvodová rychlost v = 0,628 cm/s = 0,00628 m/s. A doba, za kterou urazí 1 km, přibližně 44 hodin.

klk

Děkuji moc, moc jste mi pomohl! *pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]