Nejste přihlášen/a.
Poradili byste mi nějakou báseň vhodnou na recitační soutěž? Nechci nic ve stylu Jak lvové bijem o mříže .. spíš něco ze současnosti vhodné pro 16tiletou holku
Děkuju moc =)
Nikolo a já zrovna ty revoluční milovala, to se krásně recitovalo. Pilař, Dyk, Závada, Seifrt, Hrubín, Nezval a tak bych mohla pokračovat a vždycky bych si vybrala. Vybírej aby tam byl jednoduchý rým to se dobře učí. Taťánin dopis je nádhera, Seifrtova sbírka Za trochu lásky ó to by se vybíralo. Budeš se smát ale největší úspěch (1 místo v krajské soutěži) to byla báseń Znám zemi blízko pólu, znám divukrásnou zem... pravda ta je kapku out jak se dnes říká.
doplněno 09.12.10 09:44:Láska je jako večernice plující
černou oblohou
Zavřete dveře na petlice!
Zhasněte v domě všechny svíce
a opevněte svoje těla
vy
kterým srdce zkameněla
Láska je jako krásná loď
která ztratila kapitána
námořníkům se třesou ruce
a bojí se co bude zrána
Láska je bolest z probuzení
a horké ruce hvězd
které ti sypou oknem do vězení
květiny ze svatebních cest
Láska je jako večernice
plující černou oblohou
Náš život
hoří jako svíce
a mrtví
milovat nemohou
v 16-ti bych se pustil do některého z prokletých básníků...
doplněno 09.12.10 09:31:A ještě mne napadl Havran od E.A.Poe
si zkuste třeba tento kousek říct nahlas...:
"VyVyrazil jsem okenici, když tu s velkou motanicí
vstoupil starodávný havran z dob, jež jsou tak záslužné;
bez poklony, bez váhání, vznešeně jak pán či paní
usadil se znenadání v póze velmi výhružné
na poprsí Pallady - a v póze velmi výhružné
si sedl jen a víc už ne. "
Taky jsem se "tenkrát" zúčastnila recitační soutěže. Měla jsem úspěch s baladou od K. J. Erbena Svatební košile. (Kytice) Ta je dlouhá, rok předtím jsem se naučila Polednici.
Alespoň mě osobně se balady od Erbena parádně recitovaly, jsou správně dramatické, mohla jsem se do nich tzv. opřít, prožít ji. Doporučuji.
Mně ve Vašem věku oslovoval nejvíc Kainar a bůhví proč John Donne (..a proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě. -to mě dodnes dostává, tahle závěrečná věta.) Hodně dramatické básně. Recitovat jsem nijak dobře neuměla, ale už ve 13 letech recitovala "naše" nejlepší třídní recitátorka právě toho Kainara a byla geniální - řekli jí, že kdyby jí bylo o dva tři víc, tak vítězí, ale že se báseň "nehodí k jejímu věku". Fakt to byla škoda. Vy jste tedy v tom "správném" věku, tak to můžete zkusit Jinak se mi ještě hodně zamlouvá ten jiným rádcem doporučovaný Poe - má fakt vynikající básně, ale musíte vybrat dobrý překlad. Držíme pěsti
Mohla bych se zeptat jakou báseň od Kainara ta ,,vaše" nejlepší třídní recitátorka recitovala?
Promiňte, Nikolo, byla jsem mimo - počítám, že už jste něco určitě vybrala a šrotíte, ale Liduš to samozřejmě trefila, byla to "Stříhali dohola malého chlapečka". Ono už dnes je to trochu takové jako klišé, je to krásná báseň, ale moc známá. Mně bylo 13 před 17 lety, a to zaaase tak strašně tehdy neletělo. Ale zase by se Vám ten "kus masa, co pleskne o zem" dobře učilo s poslechem Mišíkova zhudebnění, které pokládám za geniální. A nezapomeňte nám pak dát vědět, jak jste dopadla, ju? Protože my jsme na to tady vždycky zvědaví a budeme vám držet pěsti!
Omlouvám se, hlavně mě holky nevyhánějte já se vážně nudím. Kainar to je předevčím Stříhali do hola malého chlapečka, osobně mám ráda Domů-Zachtělo se mi vody ze studánky, čepici sejmout, přikleknout, pár doušků z dlaně, kvůli klidu v duši...
doplněno 11.12.10 18:36:Vzpoměla jsem si na jednu jak psanou na soutěže Jiří Orten Sedmá elegie.
doplněno 11.12.10 18:43:psanci.cz/... zkuste, třeba se vám zalíbí
nikolo píšete, že je vám 16 let, to zvládnete ta elegie za to stojí. Můžete mít na soutěži text v ruce a občas nahlédnout?
kde jste přišla na baseň Jak lvové bijem o mříže? Tohle se dnes učí? To je jako otazka co na sebe na plesovou sezonu, ale nechci totéž jako měla Kleopatra, je to okoukané. Takže mi tu něco nesedí, buď to bude věk, zkušenosti nebo prostě jen nesmyslná otazka typu Laura a spol. protože nechápu, jak může někdo na dálku poradit co máte recitovat. Neznáme námět, prostředí, zadání, téma, intelekt, kde se bude přednášet, sílu hlasu recitátorky atd atd. Nehlaste se do soutěží, kde nemáte co nabídnout. A pokud umíte jen dvě básničky a o ostatních stejně nemáte přehled, tak je to stejně jen fraška
Nebudu vám žádné okruhy ani básničky nabízet, protože nevím, jak jsem napsal o čem by to mělo být. Jinak na Googlu jsou desetitisíce básniček, stačí hledat a vybírat podle chuti, . .. . . .. . .. . .
Dobrý den. No já bych si ale vybrala něco od Puškina. Třeba kousek z Evžena Oněgina, kdy Táňa píše Oněginovi dopis. Jsou to tak krásné verše! I když od jejich napsání uběhlo už tolik let, stále jsou to nádherné rýmy. Anebo: Ovidius - O lásce a milování. Akorát by se to asi hůř učilo nazpamět, ale pěkné je to taky.
"Polednice"
Malá, bledá, tváře divé, pod plachetkou osoba. Chrčí, heká, prská plive, vichříci se podobá.
Kde se vzala, hnáty křivé, pod plachetkou persóna? Dodnes nevím, proč mi nala dvojitého nelsona.
Potom řekla: "Naval dítě, nekoukej tak zarytě!" Na ta slova začla hbitě honit dítě po bytě.
Když pak, celá rozechvělá, dítě v rohu lapila, pozval jsem ji, kdyby chtěla, by se se mnou napila.
Nejprve se upejpala, pak se vrhla na whisky. Pro mě v domě nezůstalo nic, než prstů otisky.
Vypila mi slivovici, vypila i petrolej - proto nikdy Polednici na děcko si nevolej!
Měsíc svítí jako prase, na zahrádce se*e pes, pod oknem mi smrdí ho*no, bože, jak je krásně dnes...
Vím, že to asi na soutěž nebude, možná pro odreagování před soutěží... ... takže není zač =)
Taky neco hledám, ae taky nemužu nic najit.. kdyby si neco našla ty tak mi sem taky prosím napiš a já taky napíšu tobě když neco najdu
a Jsem taky holka, tak aby to bylo neco pro holku..
Holky vám se ta Sedmá elegie vážně nezdá? Já bych neváhala, učí se krásně a klidně můžete jen část pokud se vám zdá dlouhá. Vy asi nemáte dobrou češtinářku, co? Mě před lety ta moje básně vždycky pomohla vybrat.
Heinrich Hein
Lorelei
Já nevím, co vskutku je se mnou,
že jsem tak skormoucen;
jak dávnou tu báji temnou
mám vypudit z hlavy ven.
Stmívá se, chladný vzduch vane
a klidně pline Rýn;
jen temeno hory plane,
tam slunce, dole stín.
Překrásná panna, s tváří,
jež podivný má jas,
tam zlatými šperky září
a česá zlatý svůj vlas.
A s hřebenem zlatým si hraje,
zabrána do zpěvu;
ta píseň tak čarovná je,
tak mocného nápěvu
.
Tu na plavce v člunu padne
tak divoký stesk a žal;
on nevidí skály zrádné,
zrak nahoru upírá dál.
Vím, klesne pak pod temnou vodu
člun s plavcem, skončí báj;
to písní svou, plnou svodů,
jej strhla Lorelei.
doplněno 01.03.11 15:26:Čte se to Hanrich Haine a Lorelaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.