Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Presumpce neviny

Od: martinm* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, potřeboval bych vysvětlit pojem,, presumpce viny,, Děkuji
doplněno 02.04.21 17:04: Omlouvám se myslím presumpce neviny

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Presumpce neviny. Dokud mne neusvědčí, musí se ke mně přistupovat jako k nevinnému.

hodnocení

3x

Presumpce viny existuje. Pokud žena někoho obviní ze sexuálního harašení, musí ON dokazovat, že to tak není. Do té doby je vinnen.

nemamjmeno

Tak to je totální hloupost. Beru teda situaci, kdy žena podala trestní oznámení z možného sexuálního zneužití. V tu chvíli odpovědnost na dokazování viny leží na odpovědných orgánech veřejné moci, konkrétně v přípravném řízení na orgánech činných v trestním řízení a v hlavním líčením se případem zabývá soud na základě obžaloby státního zastupitelství s možným odsouzením pachatele. Samotný obviněný => obžalovaný nemusí nic dokazovat. Důkazní břemeno na něm neleží.

Samotné nařčení ze sexuálního obtěžování je pak tvrzení proti tvzení a nelze bez dokazování říct, zda je pachatel vinen, či ne. Když Vás nařknu na ulici z toho, že jste mi ukradl kolo na kterém zrovna sedíte, budete Vy dokazovat, že jste mi ho neukradl? Stejná analogie, byla by to hloupost, to já musím prokázat, že kolo mi patřilo (kupní smlouva), že bylo řádně zajištěno a že mám třeba v ruce důkaz, že jste to byl právě Vy (kamerový záznam např.), kdo ho ukradl.

Např. Advokát Choděra: ctuji: Obviněný muž musí podle zákona svoji nevinu prokázat.
nemamjmeno

Ne, nemáte pravdu. Vážně nemáte. Na pachatele možného trestného činu v trestněprávním řízení se hledí opravdu jako na nevinného, je to základní předpoklad právního státu. Pletete si dokazování s právem na obhajobu. Pokud obviněný/obžalovaný svého práva na obhajobu využije, může pomocí skutečností/okolností dokázat (zde mě nechytejte za slovo, obviněný/obžalovaný opravdu svou nevinu dokazovat nemusí!), že daný trestný čin nespáchal. Ale opakuji, to nemá co společného s institutem presumpce neviny. Dokud není odsouzený, hledí se na obviněného/obžalovaného jako na nevinného.

Máte ve všem pravdu...ale sexuální harašení je vyjímka.

hodnocení

3x

Z. č. 141/1961 Sb. o trestním řízení soudním (trestní řád)

§ 2 Základní zásady trestního řízení

(2) Dokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu není vina vyslovena, nelze na toho, proti němuž se vede trestní řízení, hledět, jako by byl vinen.

111®
hodnocení

2x

řekl bych že je to opak presumce neviny..

dokaza
hodnocení

0x

Zdravím,

nemáte na mysli presumpce neviny? V rámci presumpce neviny je na obviněného pohlíženého tak, jako by byl nevinný, dokud není vina prokázána.

Presumpci viny neznám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]