Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se spolužáky

Od: max* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

už jsem zde dříve pokládal nějaké otázky a dostal jsem odpovědi, které mi pomohly. Porto se dnes sem obracím znovu. Bývalí spolužáci ze ZK si často píší do skupiny na Messengeru, domluvají si schůzky (Teď je složitá doba, ale rozumíte jak to myslím), většinou jde o sportovní aktivity. Jelikož jsem s nimi měl dřív vztahy, které byly spíš šikana, něž kamarádství, moc s nimi nevycházím (Byly momenty, kdy jsem byli přáteli, jako byli jsme přátelé pořád, ale dělali si ze mě srandu, kvůli chudším poměrům mé rodiny) a tedy často odpovím, že se nezúčastním. Jelikož to dělám velmi často, naštvali se na mě a znovu mě začali urážet, nadávají mi za to, že nesdílím jejich zábavu a dělám něco jiného. Jsem hodně citlivý člověk a urážky si hodně beru. Nemáte někod podobnou zjušenost? Nevíte co s tím? Jsem student SŠ a jsem v prvním ročníku.

Děkuji za odpovědi, Max.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nějak nechápu co se po nás žádá. Máš jen dvě možnosti. Buď se s nimi stýkat, nebo se nechat urážet a zvyknout si na to. Ta druhá je podle mě lepší. Nauč se, že urážka sjede po skle jako jedovatá slina a tobě neuškodí.

Nevím, proč by se měl s někým setkávat jenom proto, aby ho někdo neurážel. Jestli mu někdo posílá urážky např. na facebooku, tak by neměl být problém, si nějak uzamčít profil. Jestli na něj někdo pokřikuje na ulici, tak na někoho buď taky může pokřikovat a nebo to ignorovat. Nebo to může i zkusit řešit s jeho rodiči.

hodnocení

4x

Pro tebe to je náročné období. Přechod na střední školu, výuka z domu, nemožnost setkávání s vrstevníky - všiml sis, že píšu s vrstevníky a ne se spolužáky? - protože není nutné mít za kamarády kluky, kteří jsou chudí duchem. A to ti, co si dokazují, že jsou in, právě jsou. Nepíšeš, jestli sportuješ, jestli máš nějaké koníčky , tady bys mohl hledat kamarády. Čím víc budou spolužáci vidět, že ti jejich posmívání vadí, tím se budou cítit silnější a budou pokračovat. Je potřeba aspoň dělat, že ti to nevadí, ono je to přejde. Hlavně aby časem šikana nepřerostla do fyzického násilí a vyhrožování. Mně taky vždycky vadilo, když se mi někdo posmíval, ale já měla vždycky nějakou kamarádku a ostatní to časem přestalo bavit. Dnes kolikrát řešíme s vnoučaty jejich problémy. Je to těžké, všichni mají své starosti, pokud bys nezvládal, poraď se s rodiči nebo třeba s babičkou, měli by tě podržet. A jestli jsi z chudších poměrů, takových je víc a bude jich víc. A třeba ti, co se ti posmívají, si jen léčí kompexy. Vydrž a přeju ti hodně sil.

max*
hodnocení

Děkuji mockrát.

liska5
hodnocení

3x

Spíš Ti radím odpálkovat je s humorem. Nebrat se sám tak vážně. Oni to vycítí a mají hned oběť své šikany. Když se vztekáš a protestuješ, oni přitvrdí. To je jejich zábava. Když ti napíšou, proč s nimi nejdeš, tak si udělej legraci, že jsi právě na Bahamách...

hodnocení

2x

Je potřeba se zkoušet psychicky "obrnit". Je možné, že máte spíše introvertní povahu a to bývá docela problém ve skupině lidí, kteří mají spíše extrovertní povahu, obzvláště, pokud v té skupině jsou jedinci, kteří velmi rádi pomlouvají a kritizují druhé. Jejich chování se Vám těžko podaří změnit. Je potřeba zkusit změnit svoji psychiku tak, aby Vám urážky nevadily.

Pokud jsou to jen spolužáci ze ZŠ, tak se s nimi nemusíte stýkat. Když budete chtít, můžete si je na facebooku nějak zablokovat.

max*
hodnocení

Děkuji, samozřejmě vím, že se s nimi scházet nepotřebuji, ale jak jsem říkal, je mi to nepříjemné. Vím, že v životě toho bude hodně a hodně nepříjemného a je potřeba se s tím vyrovnat. Nejsem první a bohužel ani poslední, kdo si prožil podbné zkušenosti. Jsem rád, že se můžu taklhle vyspovídat, pro někoho s větší odolností by to byla asi hračka, ale já jsem v tomhle prostě slabší. Možná za to může momentální doba, která je těžká. Raději to tady nebudu úplně řešit, ještě někomu ukřivdím, že jsem tahám problémy, které sem nepatří.

Ještě jednou moc děkuji.

iz*
hodnocení

2x

Milý žáku (! > studentem budete až na VŠ),

proč se pořád snažíte stýkat s těmi, kdo Vám už dříve ubližovali? Najděte si jiný okruh známých, mezi nimi se objeví i nějaký kamarád či přítel. Přestaňte se zbytečně trápit!

bylajsemtamtaky
hodnocení

1x

Ahoj Maxi,

zprvu bych chtěla ocenit Tvoji odvahu napsat to sem a říct si tak o pomoc. Jsem si jista, že to nebylo jednoduché rozhodnutí doba je teďka jiná než bývala a distanční studium je pro lidi náročné a to i pro ty na vysoké škole. Chápu, že přechod na novou školu v takto těžké je velmi náročný. Sama jsem v obdobné situaci ač já sama jsem již na VŠ. Ted bych ti ráda řekla něco o těch tvých povedených spolužácích teda. ... ale ještě dřív bych se Tě chtěla zeptat jestli to co studuješ tě baví jako obor? Ptám se, na to kvůli tomu, že někdy je nejlepší možnost prostě odejít zvláště v pokud jde o tak závažný problém jako je šikana... z osobní zkušenosti bych NEdoporučovala oslovit školního výchovného poradce, je sice možné, že ten Váš může být člověk na svém místě jak se říká, ale mnohem lepší pokud by problém byl velmi závažný je navštívit psychoterapeuta ve svém vlastním čase jsou i hrazení pojišťovnou či různá poradenská centra pro mladistvé...a rozhodně to neznamená, že by jsi byl slabej nebo blázen nebo tak něco... odborník ti dá pouze nestraný nadhled nad celým problémem. Je mi líto, že se tví spolužáci k Tobě takto chovají ... a veř mi, že takové lidi nemáš zapotřebí ... nezaslouží si Tě... a kdo ví, to co je dnes nemusí být za 2 3 10 let. Ona totiž karma je zdarma. Chápu, že zrovna v tento moment se ti zdá situace těžká a jsi z toho třeba naštvaný i smutný...Navrhovala bych ti zkusit jim to říct na rovinu, že se Ti to nelíbí ... pokud i nadále budou reagovat posměchem tak se bav prostě s někým kdo je s Tebou v pohodě...pokud by situace byla i nadále špatná tak přestup je podle mě dobré i když přiznavám, že ne vždy zaručené řešení ... Sama jsem si něčím takovým procházela na ZŠ a v mém případě se opravdu potvrdilo to, že ten největší soudce je až čas... :) Přeju hodně štěstí... a držím palce ... pro okamžitou pomoc můžeš zavolat na Linku bezpečí číslo je 116 111 je to zdarma anonymní a nonstop. A na druhém konci je odborník. Nikdo se o tom rozhovoru nedozví...Přeju hodně štěstí... :)

joudic*
hodnocení

1x
temer nikdo v mem okoli se nebavi s kamarady se zakladky, a kdyz ano a aktivne ve vetsich skupinach, vsiml jsem si veskrze obycejni bezvyznamni lidi, kteri se od zakladky nikam dal neposunuli, nevytvorili si zadne nove vazby, porad na stejne ulici, se stejnyma lidma, kde zamlada behali, jen notne zestarli, kor spoluzacky naskok o 1-2 generace napred. Ze stredni, te moji, se nebavim take s nikym, ale bylo hodne dojizdecu, kazdopadne v obdobi na stredni vznikla cela nezavisle na skole 100+hlava banda delici se dal na skupinky, ktere jsou si blize vic. Ted uz se to rozprchlo nebo nadelalo haranty, tak se stykaji uz jen ti, co si spolu sedli vice.

ladis*
hodnocení

0x

A jaký je důvod, že jsi v té skupině?

Že ty chceš zapadnout do party?

Na SŠ se parta asi ještě nevytvořila, co? No fakt máš jen dvě možnosti, být v partě nebo nebýt, nemůžeš být jen tak napůl...

hodnocení

0x

Já spolužáky ze ZŠ od té doby neznám. Je potřeba udělat tlustou čáru a nijak se nesetkávat, nepsat, nereagovat.

Na SŠ máš šanci si vybudovat nový kolektiv a kamarády. Pokud to nepoděláš, tak ti to pomůže. Ale mohou velmi brzo vycítit tvůj charakter a lítáš v tom znovu.

Je potřeba se tomu nepoddat, někdy se i porvat a nenechat si vše líbit. Nejlépe s jednotlivce řešit problém nebo boj. Ve skupině nemáš šanci a nijak ti to nepomůže. Ba naopak.

Věř, že to není na celý život. Mě pomohla nová škola, na které jsem poznal výborný kolektiv. Všichni z normálních bezproblémových rodin.

Ti, kteří šikanují jsou většinou z neúplných rodin nebo sami mají velké životní problémy. Proto se tak chovají.

max*
No, ja jsem vyresil sikanu od tretaku ve druhe tride ZS, za pomoci spoluzaku.
Od te doby jsem mel klid a vzdy super kolektiv.
Neco na me zkouseli jeste na vojne, ale to uz jsem byl dostatecne odolny, abych z toho mel trauma jako ostatni.
Co me ale prekvapilo, muj zubar se s tim setkal i v pozdejsi dobe. Zacal cvicit, dnes zvedne cinku 180 kg, delal 7 roku Krav Magu a ma cerveny diplom z mediciny.
No toho asi tezko uz nekdo bude v zivote sikanovat. Hehe
Proste jedna cesta je, cvicit nejake spickove bojove umeni, ani o tom ostatni nemusi vedet.
Za rok se jim budes smat jako ja.
Ja jsem pravy Max!

jajo
hodnocení

0x
Vynadaj im naspäť, nenechaj sa urazat a neber si to tak k srdcu. Asi to neni su Tvoji priatelia, tak sa s nimi nebav. Ak sú, aj tak sa nenechaj urázat a ponizovať. Tam su asi osoby, ktoré to potrebuju k prezitiu, aby sa citili lepsie, po niekom skákať. A zacni na sebe pracovať.

sova*
hodnocení

0x

Pokud Tě bývalí spolužáci šikanují a Tobě to vadí, navíc se s nimi již vlastně stýkat nechceš, napadá mě nejjednodušší řešení - prostě se z té skupiny odpojit a případně si je zablokovat...A budeš mít klid?!?!

Na nové škole si snad najdeš "lepší" lidi...:) Nebo případně v jiné skupině, například turistický oddíl apod...

jarda123*
hodnocení

0x

Já bych je odstřihl, máš výhodu, že už s nimi nechodíš do školy, jestli jsem to správně pochopil. Vykašli se na ně. Najdi s nové. Věř mi, měl jsem podobné zkušenosti, a dokonce ne ve škole ale v práci. Nešlo o šikanu, ale o takové ty blbé kecy, které ač nejsou třeba myšleny zle, se tě dotknou. Také jsem si to bral. Dneska už jsem řekl bych trochu odolnější, to se člověk učí s věkem...Mimochodem, když napíšeš, že si s nima měl kamarádství spíše typu šikany, tak to přeci není kamarádství nebo ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]