Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradíte s řešním?

Od: bezmocny odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, potřeboval bych od někoho ochotného názorné řešení příkladu na goniometrickou funkci. Hlavně mám problém s tvoubou náčrtku a uvědoměním si kde je přepona odvěsna atd.

Zadání: Řešte trojúhelník ABC, je-li dáno c=8cm, alfa=40°, beta=20° (gama je 120°, ale zjistit délku zbývajících stran)

A druhý: Řešte trojúhelník ABC, je-li dáno a=2cm, c=5cm, gama=77° (zjistit délku strany b a zbylé 2 úhly)

Byl bych vděčný kdyby se někdo našel...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím a doporučuji nepřemýšlet o přeponě a odvěsně, neboť v zadání není řeč o pravoúhlých trojúhelnících. Navíc v první úloze je dán úhel gama 120°, takže trojúhelník určitě není pravoúhlý. Doporučuji použít sinovou a kosinovou větu...

hodnocení

3x

1) Udělejte si náčrtek, nejlepší je vyznačit, co znáte

2) Znáte-li stranu a 2 úhly, použijete k výpočtu větu sinovou

3) Znáte-li 2 strany a úhel, použijte větu kosinovou

(barevně je označeno to, co známe, a z toho vyplývající rovnice - známe pochopitelně i úhel gama)

Poradíte s řešním?
Poradíte s řešním? #2

U těchto příkladů ale vystačíte s větou sinovou.

pannikdo*
hodnocení

2x

Zdravím,
Obrazek nic moc, ale snad to je dostačující :)
Odkaz na obr.: ctrlv.cz/...
Není jedno kde bude alfa, beta či gama - alfa je vždy při vrcholu A; beta výdy při vrcholu B; a gama je u C
Strana c je naproti vrchulu C, stana a je naproti vrcholu A, stana b je naproti vrcholu B
Přepona a odvěsny jsou pouze v pravoúhlém trojúhelníku.

hodnocení

2x

Zdravím,

lze to řešit sinovou větou.

Tady jsou odkazy na soubory, kde je vzorec a příklady

spskarvina.cz/...

spssol.cz/...

bezmocny
hodnocení

příklady z toho druhého odkazu celkem pomohli takže moc děkuji.

Ale zeptam se, jestli nevíte, když třeba u 3. zadání vyšel na kalkulačce cos alfa 0,26.. a jak se z toho udělá ten úhel alfa 74°50? To se zadává něco do kalkulačky?

bezmocny
29.03.21 18:28
hodnocení

pomohlY

pannikdo*
,, vyšel na kalkulačce cos alfa 0,26.. a jak se z toho udělá ten úhel alfa 74°50? To se zadává něco do kalkulačky?"pokud tam je funkce arccos(0.26) = 74,93° ,kdyby ne, což nepředpokládám, tak to samé je cos(x)= 0.26 => x=74,9°

hodnocení

0x

Poradíme rádi.

Je třeba si uvědomit, co je přepona a odvěsna. Přepona je jedna, nejdelší strana trojúhelníku, odvěsny jsou dvě kratší strany trojúhelníku.

Poradíte s řešním? #3
bezmocny
hodnocení

Jasně to vím, ale nevím jak třeba z prvního zadání si udělám náčrtek, podle kterého se budu řídit, když tam mám jen 2 úhly a jednu stranu. A taky co se týče popisu a orintace toho trojúhelníku. Je jedno kde bude např. alfa, jestli nahoře nebo dole v pravo? Nebo kde si udělám stranu c..? Já prostě nechápu tenhle základ od kterého se pak odráží to řešení samotný který mi už přijde srozumitelnější..

Mám tam zadanou stranu c = 8cm. To bude přepona, nebo odvěsna? Jak to poznám?

bezmocny
hodnocení

tak děkuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]