Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podle čeho se naučit názvosloví?

Od: ssssss odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Neměl byste někdo nějaký typ jak se/podle čeho se naučit názvosloví? Stále v něm plavu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pannikdo*
hodnocení

0x

Zdravím,

předpokládám, že názvy prvků a koncovky znáte. Co přesně z názvosloví - oxidy, hydroxidy, kyslíkaté kyseliny nebo je to obecně - určení oxidačního čísla?

Například zde je to pěkně vysvětleno a můžete si to tam i procvičit (ale upravte si obtížnost a vyberte jen to co znáte): Procvič si názvos/...

Základní je pochopit to na oxidech, pak bych řekl, že už je to jen to samé... jeje ty mně tady vyhubujou *smich*

Chemici mi jistě odpustí, za můj snad ne špatný výklad :) *smich*

Například určime vzorec u: oxid křemičitý

1) je to oxid (překvapivě *smich* ), tak víme, že vzorec bude na pravo obsahovat kyslík

2) slyšíme tam křemičitý (= prvek křemík = Si) - určíme si koncovku tou je -ičitý, měli bysme vědět, že oxidační číslo pro

-ičitý je IV

3) napíšeme si to: křemík a pak kyslík: SiO

4) víme (měli bysme vědět), že oxidační číslo kyslíku je -II

5) napíšeme si oxidační čísla nad prvky: SiIVO-II

6) nasledně křížové pravidlo (což si pamatuju, že chemici asi neradi slyší, snad si to nepřečtou *smich* ): Si2O4 - vzali jsme IV(=4) na křemíkem a dáme ji křížovým pravidlem k dolnímu indexu kyslíku, to samé s II(=2; mínus se samozřejmě převádět nebude) dáme k dolnímu indexu křemíku

7) zjistíme, zda-li se nedá vzorec zjednodušit Si2O4 , poměr atomů musí být co nejmenší, takže když víme, že na 2 křemíky potřebujeme 4 kyslíky, tak zjednodušeně můžeme říct, že na jeden křemík jsou potřeba 2 kyslíky => SiO2 (vydělíš ty indexy takovým největším číslem, tak aby po vydělení zůstala celá čísla; tady to je děleno 2)

8) ověříme, jestli jsme postupovali správně, SiIVO2-II, součet indexů nad značkami prvků by měl být roven 0, to znamená: nad křemíkem je +4 a nad kyslíkem je -2, jenže dolní index u kyslíku je 2 (u křemíku je jedna - to řešit nemusíme), takže vynásobíme dolní index s horním indexem a dostaneme -4 (=-2*2) - to znamená, že máme nad křemíkem tu 4 a nad kyslíkem pomyslně -4 když sečteme -4 a 4, tak dostaneme 0

Zkus sem napsat řešení třeba těchto příkladů a napiš jak si postupovala:

oxid chloristý - vzorec?

Ag2O - název?

Pokud už děláte třeba kyslíkaté kyseliny nebo soli kyslíkatých kyselin, tak to sem napiš :) ;)

sss
hodnocení

Dobrý den,
děkuji:), na mysli jsem spíš měla názvosloví vyššího levelu jako peroxidy, hyperoxidy, hydridy, halogenkyseliny a tak podobně.
Ag20 oxid stříbrný
Oxid chloristý Cl207

jabraka*
hodnocení

0x

Pro názvosloví jsou rozhodující koncovky podle mocenství iontů.Jak + tak - .

Rozhodné koncovky je nutno zakotvit v palici.

_ný

-natý

-iitý

-ičný,-ečný

-ový

--istý

-ičelý

Tím posoudíš mocenství dané=sloučeniny a oxidačně redukční stav.

Hm, chemik nejsem, ze školy jsem dlouho, ale do hlavy mi to tam nalili jinak. Nechybí něco? -ičitý?

hop®

Někdy se to holt trošku "odkotví", že? ;)

Podle čeho se naučit názvosloví?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]