Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soustava rovnic o dvou neznámých

Od: pepedepe odpovědí: 11 změna:

Dobrý den . Poradil by mi někdo alespoň postup jak vypočítat tento příklad?

2x+y=1

-x+y=-2

děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

V první rovnici spočítej, čemu se rovná y. Potom to, co vypočítáš dosadíš do druhé rovnice (dosadíš za y). Takže dostaneš rovnici o jedné neznámé. Vypočítáš čemu se rovná x... Výsledek dosadíš do první rovnice a vypočítáš, čemu se rovná y. A JE TO *placni*

Toto je dosazovací metoda, z postupů zde uvedených nejuniverzálnější.

Metoda, kterou uvádí asdf, je Cramerovo pravidlo, představuje obecný postup v případě, že determinant matice soustavy je nenulový. Pokud je nulový, Cramerovo pravidlo samozřejmě použít nejde (dělili bychom nulou), a pro systém to znamená, že buď nemá žádné řešení, nebo je jedna z rovnic násobkem druhé a existuje tedy nekonečně mnoho řešení.

Jirbar uvádí metodu, která je vlastně taky obecně použitelná, jen ji aplikuje speciálně na zadaný příkad. Stajně dobře by fungovala tak, že bychom k první rovnici přičetli dvojnásobek druhé a dostali bychom 3y = -3; následně můžeme z kterékoli rovnice spočítat x.

Anebo můžeme použít obé a spočítáme x a y nezávisle na sobě.

jirbar*
hodnocení

1x

Vždyť to vidím na první pohled bez papíru. Druhou rovnici otočím znaménka (násobit -1) sečtu je a mám 3x=3

doplněno 07.12.10 15:49:

A taky vidím, že je to o mnoho horší než píší tady

novinky.cz/...

asdf*
hodnocení

0x

vytvoříte matici, kde použijete pravidlo pro vztah determinantů

( 2 ; 1 | 1 )

(-1; 1 |-2 )

determinant matice prvních dvou sloupců:

Det(A) = 2*1-(-1)=3

nyní determinant, kde za první sloupec dosadíte sloupec pravých stran

( 1 ; 1 )

(-2; 1 )

Det(X) = 1*1+2=3

analogicky pro druhý sloupec

( 2 ; 1 )

(-1; -2 )

Det(Y) = -4+1=-3

x = Det(X)/Det(A)=3/3 = 1

y = Det(Y) / Det(A) = 3/-3 = -1

Soustava rovnic má jedno řešení - uspořádanou dvojici [x;y] = [1;-1].

Ve škole to určitě zapisujete takto: K={[1;-1]}

asdf*

Tato soustava by se možná dala vyřešit i uhádnutím těchto dvou kořenů, napsal jsem vám však univerzální postup, o který vám nejspíše jde.

hodnocení

0x

To semé bereme teď my ve škole a abych pravdu řekl tak ty 5-ky v žákovské říkají vše.

pepedepe
hodnocení

v učebnici to má vyjít (x,y)=(4,-5)

poradí mi někdo jaktože to tak vyšlo?

sebod*

pepe. Domnívám se, že v učebnici je chybný výsledek, I to se stává.

sebod*

To víš, že Ti poradíme, proč to tak vyšlo. Protože to někdo počítal podle mého návodu :D. Dej sem Tvůj postup, podíváme se, kde děláš chybu. Hele, není problem Ti sem hodit celý výpočet, ale s těmito příklady se budeš potýkat ve škole stále. Tak se to nauč.

To vyšlo tak, protože v učebnici je chyba (tedy pokud není chyba v opsání toho příkladu). Nejspíše bych to typl na záměnu čísla příkladu ve výsledcích. Učebnice není písmo svaté a dlouholetá zkušenost praví, že učebnice bez chyb neexistuje; ne proto, že by to autoři neuměli, ale větší text se prostě neuhlídá a když v dalším vydání staré chyby opravíš, naděláš nové. Musíš taky trochu uvažovat vlastní hlavou; i když jsi snad ty příklady nevyřešil, dostal jsi tu několik dobrých rad a měl bys sám je umět posoudit. Kdybys udělal zkoušku, nemusel by ses ptát.

pepedepe
hodnocení

Všem se omlouvám! Přečetl jsem s ijiný příklad a jiný výsledek. Ten příklad je lehký ale ten výsledek mě splet. Je to moje Chyba

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]