Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
já bych to řešil následovně:
označení:
x = strana bílého čtverce
a, b = strany obdélníku
c = strana tmavého čtverce
--------------------
délka bílého čtverce je:
x = 3c
strana a = 24 cm (to zjistíme z světlých čtverců -> 3*8)
strana a = x + c -> úpravou:
na a = 3c + c =>
a víme, že je 24 ->
24 = 3c + c
c = 6 to se dosadí do "x = 3c"
a strana x (= strana bílého čtverce, já mezi nimi tedy moc rozdíl nevidím ) vyjde x = 18cm
Zdravím. Strana bílého čtverce nechť je a, strana tmavého čtverce je a/3 a strana světlého čtverce je 8. Pro obsahy platí: obsah obdélníka je (a+8)*24 (24, protože to jsou tři strany světlých čtverců po 8, obsah bílého čtverce je a2 , obsah třech světlých čtverců je 3*64, obsah třech tmavých čtverců je 3*(a/3)2. Rovnice: (a+8)*24 = a2 + 3*64 + 3*(a/3)2 , po zjednodušení: 4*a2 – 72*a = 0, po vydělení čtyřmi a vytknutí a před závorku: a*(a-18) = 0 a úloze vyhovuje a = 18 cm...
"Chtěla bych vědět ..." Zamysli se.
Nejdřív si označ strany jednotlivých čtverců.
Pak si sepiš vztahy mezi nimi (těmi stranami), jako že třeba a+b=c (toto konkrétně neplatí, ale prostě tento způsob). Dostaneš soustavu rovnic a tu jednoduše (opravdu jednoduše) vyřešíš.
Když se ti nebude dařit, napiš sem svůj postup. Aspoň to, kam až jsi došla.
Zdravím,
délky stran obdélníka označím a,b
Délku strany tmavého čtverce označím c
Obsah obdélníka označím S
Z obrázku vyplývají tyto rovnice:
a = 3 . c + 8
b = 3 . 8 = 24
S = a . b
Plocha obdélníka je součet ploch těch sedmi čtverců
(a - 8 )2 je plocha bílého čtverce
64 je plocha světlého čtverce
1/3 . (a - 8) je délka strany tmavého čtverce
[1/3 . (a - 8)]2 je plocha tmavého čtverce
S = (a - 8)2 + 3 . 64 + 3 . [1/3 . (a - 8)]2
Aby nějaká rovnice mohla být vyřešena, tak je potřeba, aby v ní byla jen nedja neznámá.
Tedy je potřeba nahradit S v dané rovnici
S = a . b
b = 24
S = 24 . a
---
24a = (a - 8)2 + 3 . 64 + 3 . [1/3 . (a - 8)]2
24a = a2 - 16a + 64 + 192 + 1/3 . (a2 - 16a + 64)
Vznikla kvadratická rovnice
Tady je odkaz na soubor, kde je řešení kvadratických rovnic:
--------------
Možná je ještě jiné, jednodušší řešení. Kdyžtak sem jiné řešení napíšu večer.
Anoexistuje jednodušší řešení. To vaše je vtipné a mělo by být také správné, ale není dopočteno a mně se nechce to kvůli kontrole dopočítávat.,
kartaginec:
nevím, do jaké míry je to komplikovanější řešení "vtipné", ale hlavně je komplikované a proto jsem za to řešení nedostal žádný bod Taky se mně to nechce dopočítávat, protože by to byla zcela zbytečná práce.
Poznámka na okraj:
Kdyby balo zadáno, že délka strany tmavého čtverce je 8 cm, tak možná při takovém zadání by bylo nutné použít kvadratickou rovnici.
Poznámka na okraj (znova a opravená):
Kdyby bylo zadáno, že :
délka strany tmavého čtverce je 8 cm a má být dopočítána délka strany světlého čtverce.
kartaginec:
Tak jsem se na řešení té úlohy znova při čištění zubů zamyslel a zjistil jsem , že v této úloze není potřeba použít kvadratickou rovnici, ať je zadána délka kteréhokoliv z těch čtverců.
Nějak se mi to zadání nelíbí. Tak za prvé nevidím rozdíl mezi světlým a bílým čtvercem; patrně "světlé" jsou ty menší po straně a "bílý" je ten největší, ale explicitně to tu napsáno a rozlišeno nevidím. Za druhé tu máte dvě prakticky stejné úlohy, jedna je popsaná rukou a druhá označená jako př. 32 (mimochodem u té druhé úlohy bych to barevné rozlišení čtverců akceptoval) se zadáním víceméně stejným, ale s jinými vstupními daty. Ale dobře, budu to brát tak, jako by šlo o ručně popsané zadání , chápané jak výše popsáno.
Pak ovšem nevím, o čem se vůbec bavíme: s využitím návodu rádce @hm mi zpamětivyjde strana bílého čtverce je rovna 18cm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.