Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Logická úloha

Od: mat* odpovědí: 15 změna:
Ahoj, mohli byste mi prosím pomoci?Chtěla bych vědět jak to řešit...Velmi děkuji:)
Logická úloha
Logická úloha #2

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pannikdo*
hodnocení

3x

Zdravím,

já bych to řešil následovně:

označení:

x = strana bílého čtverce

a, b = strany obdélníku

c = strana tmavého čtverce

--------------------

délka bílého čtverce je:

x = 3c

strana a = 24 cm (to zjistíme z světlých čtverců -> 3*8)

strana a = x + c -> úpravou:

na a = 3c + c =>

a víme, že je 24 ->

24 = 3c + c

c = 6 to se dosadí do "x = 3c"

a strana x (= strana bílého čtverce, já mezi nimi tedy moc rozdíl nevidím :) ) vyjde x = 18cm

Jen drobné doplnění:

c je délka strany tmavého čtverce

x je délka strany bílého čtverce

pannikdo*

Pravda, děkuji, takhle je to lepší :)

hodnocení

2x

Zdravím. Strana bílého čtverce nechť je a, strana tmavého čtverce je a/3 a strana světlého čtverce je 8. Pro obsahy platí: obsah obdélníka je (a+8)*24 (24, protože to jsou tři strany světlých čtverců po 8, obsah bílého čtverce je a2 , obsah třech světlých čtverců je 3*64, obsah třech tmavých čtverců je 3*(a/3)2. Rovnice: (a+8)*24 = a2 + 3*64 + 3*(a/3)2 , po zjednodušení: 4*a2 – 72*a = 0, po vydělení čtyřmi a vytknutí a před závorku: a*(a-18) = 0 a úloze vyhovuje a = 18 cm...

Je to dobře, ale já bych tam zbytečně ty obsahy vedoucí na Kladensku v Roudnici nerval. Prostě bych ho stranou tmavého čtverce označil a. Zřejmě vodorovná strana bílého čtverce je zrovna 3a a jeho svislá strana my, která je samozřejmě stejná,je rovna 3*8-a. Z toho 4a=3*8

hm*
hodnocení

1x

"Chtěla bych vědět ..." Zamysli se.

Nejdřív si označ strany jednotlivých čtverců.
Pak si sepiš vztahy mezi nimi (těmi stranami), jako že třeba a+b=c (toto konkrétně neplatí, ale prostě tento způsob). Dostaneš soustavu rovnic a tu jednoduše (opravdu jednoduše) vyřešíš.

Když se ti nebude dařit, napiš sem svůj postup. Aspoň to, kam až jsi došla.

hodnocení

0x

Zdravím,

délky stran obdélníka označím a,b

Délku strany tmavého čtverce označím c

Obsah obdélníka označím S

Z obrázku vyplývají tyto rovnice:

a = 3 . c + 8

b = 3 . 8 = 24

S = a . b

Plocha obdélníka je součet ploch těch sedmi čtverců

(a - 8 )2 je plocha bílého čtverce

64 je plocha světlého čtverce

1/3 . (a - 8) je délka strany tmavého čtverce

[1/3 . (a - 8)]2 je plocha tmavého čtverce

S = (a - 8)2 + 3 . 64 + 3 . [1/3 . (a - 8)]2

doplněno 26.03.21 09:48:

Aby nějaká rovnice mohla být vyřešena, tak je potřeba, aby v ní byla jen nedja neznámá.

Tedy je potřeba nahradit S v dané rovnici

S = a . b

b = 24

S = 24 . a

---

24a = (a - 8)2 + 3 . 64 + 3 . [1/3 . (a - 8)]2

24a = a2 - 16a + 64 + 192 + 1/3 . (a2 - 16a + 64)

Vznikla kvadratická rovnice

Tady je odkaz na soubor, kde je řešení kvadratických rovnic:

hsvos.cz/...

--------------

Možná je ještě jiné, jednodušší řešení. Kdyžtak sem jiné řešení napíšu večer.

oprava : jen jedna neznámá

Anoexistuje jednodušší řešení. To vaše je vtipné a mělo by být také správné, ale není dopočteno a mně se nechce to kvůli kontrole dopočítávat.,

kartaginec:

nevím, do jaké míry je to komplikovanější řešení "vtipné", ale hlavně je komplikované a proto jsem za to řešení nedostal žádný bod :) Taky se mně to nechce dopočítávat, protože by to byla zcela zbytečná práce.

Poznámka na okraj:

Kdyby balo zadáno, že délka strany tmavého čtverce je 8 cm, tak možná při takovém zadání by bylo nutné použít kvadratickou rovnici.

Poznámka na okraj (znova a opravená):

Kdyby bylo zadáno, že :

délka strany tmavého čtverce je 8 cm a má být dopočítána délka strany světlého čtverce.

kartaginec:

Tak jsem se na řešení té úlohy znova při čištění zubů zamyslel a zjistil jsem :), že v této úloze není potřeba použít kvadratickou rovnici, ať je zadána délka kteréhokoliv z těch čtverců.

No mně to přijde vtipné, protože využívat obsahu vůbec nenapadlo. To je ovšem spíše moje chyba než nějaká přednost.
A poznamka na okraj: Při zadání strany tmavého čtverce úloha byla ještě jednodušší

hodnocení

0x

Nějak se mi to zadání nelíbí. Tak za prvé nevidím rozdíl mezi světlým a bílým čtvercem; patrně "světlé" jsou ty menší po straně a "bílý" je ten největší, ale explicitně to tu napsáno a rozlišeno nevidím. Za druhé tu máte dvě prakticky stejné úlohy, jedna je popsaná rukou a druhá označená jako př. 32 (mimochodem u té druhé úlohy bych to barevné rozlišení čtverců akceptoval) se zadáním víceméně stejným, ale s jinými vstupními daty. Ale dobře, budu to brát tak, jako by šlo o ručně popsané zadání , chápané jak výše popsáno.

Pak ovšem nevím, o čem se vůbec bavíme: s využitím návodu rádce @hm mi zpamětivyjde strana bílého čtverce je rovna 18cm.

Návod viz poznámka k amosovu řešení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]