Nejste přihlášen/a.
Já bych šla do toho předmětu, který bude pro mne později potřebný na zvolené VŠ... Já jsem pro matematiku.
Jsem zastáncem toho, že profil žáka bude čitelnější, když budou vidět výsledky z maturity, kde je povinně matika, čeština, cizí jazyk... A další předmět /-ty/ pak ať si zvolí, jaký chce...
U VŠ právě dost záleží na tom, jaká si dala kritéria při přijímacím řízení. Některé VŠ jedou ze známek z vybraných předmětů společně s maturitním vysvědčením (pokud vím tak to má třeba VŠCHT) nebo tomu dávají vysokou váhu. Některé VŠ vyžadují maturitní vysvědčení "jen" jako doklad, že zájemce má SŠ s maturitou a zbytek si už pak řeší čistě přijímacími zkouškami případně dá známkám ze SŠ jen menší váhu (Takhle to mají třeba přírodovědné obory na UK) a některým VŠ je to zcela jedno (zpravidla soukromé) a řeší jen "má/nemá" maturitní vysvědčení ![]()
Při hledání práce už pak maturitní vysvědčení má minimální hodnotu a daleko větší roli hraje praxe, certifikace a nejvyšší dosažené vzdělání. A jestli v budoucnosti získáte tituly Bc. / Ing. nebo Mgr., pak maturitní vysvědčení už tím tuplem skoro nikoho nezajímá ![]()
Za mě tedy, pokud Ti matematika nedělá potíže, pak bych ji vzal. Pokud by však měla být matematika vydřená, pak bych spíše volil cizí jazyk. Obtížnost maturity z cizího jazyka bývá kolem B1+ a jen zřídka kdy jsem se setkal s tím, že to někdo vůbec nedal. Když jsem maturoval (2015), tak byla ve státní / společné části povinná čeština, pak buď cizí jazyk nebo matematika (lehčí než profilová). Profilová část je pak zcela v režii školy. Jen pro ilustraci - třeba my jsme měli si museli vybrat jeden předmět z tohoto balíčku: "fyziku/matematiku (těžší)/programování" a druhý profilový předmět už jsem si mohli vybrat téměř jakýkoliv.
Děkuji za odpovědi.
Je těžké si vybrat. Pro mě je samozřejmě hlavní maturita, poté se dá přemýšlet dále. I když vím, že matematika by byla pro mou zvolenou VŠ vhodnější, tak si jsem vědoma, že u aj je didaktický test podstatně jednodušší. Obtížnost B1 je něco, co není žádná velká "výzva". U matematiky bych musela vynaložit podstatně větší úsilí, abych to napsala úspěšně a bojím se i zapracování stresu - na matematické postupy se zapomene snáze než na jazyk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.