Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava poměrů zlomků na základní tvar

Od: davidpospisil odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Mám takovou otázečku. Mám příklad (zlomky) 1/2 : 1/3 : 1/6 . Jak tento postupný poměr zlomků mám upravit na základní tvar? Umím to s klasickými dvěma zlomky, ale se třemi už nevím.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zdravím. Tento postupný poměr rozšířit (zn. násobit všechny členy stejným číslem) společným násobkem, nejlépe nejmenším a to je 18. Pak vznikne poměr 9 : 6 : 3, ten krátit (všechny členy dělit stejným číslem) číslem 3 a vznikne poměr v základním tvaru 3 : 2 : 1 ...

doplněno 12.03.21 18:03:

Omlouvám se! Do teď nechápu, jak mne jako nejmenší společný násobek čísel 2; 3 a 6 mohlo napadnout místo čísla 6 číslo 18...

Nejmenší společný násobek je 6. Tak mu neblbni hlavu.

Zdravím, souhlasím a omlouvám se za to číslo 18. Rozšířením číslem 6 tím odpadá krácení a vznikne rovnou poměr v základním tvaru...

hodnocení

0x

3/6 : 2/6 : 1/6

3 : 2 : 1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]