Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je možné studovat zároveň VOŠ i VŠ?

Od: mischuelka* odpovědí: 14 změna:

Mám takový problém, jsem ve 2. ročníku VŠ dálkového studia a zároveň 1. ročník jiný obor VŠ denního studia. Potřebuji si udržet status studenta, dokud nedokončím tu dálkovou VŠ, proto jsem na další denní VŠ. Ten obor, který studuju dálkově, bohužel tehdy jako denní studium vůbec neotvírali (ani v dalším roce), takže na denní v rámci jedné a té samé školy přestoupit nemohu.

Zjistila jsem, že studovat dvě VŠ - navíc obory s naprosto odlišnými zaměřeními - nezvládám, a tak uvažuji o možnosti, že bych šla ten stejný obor, co studuji dálkově, studovat na VOŠ. Byla bych tedy ve 3. ročníku VŠ a 1. ročníku VOŠ zároveň a to na úplně stejném oboru. Je to možné? Není tam nějaká klauzule (či něco takového), která to zakazuje? Aby mě třeba nepokutovali či nezavřeli... *hi*

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Nevidím jediný důvod, proč by to jít nemělo. Akorát asi budete muset časem platit něaké poplatky (nejsem si jistá, jak se započítávají do doby studia VOŠ - zjistíte v zákoně nebo se ptejte na studijním). Nicméně studovat 2 stejné obory na 2 školách ze zákona určitě zakázáno není.

doplněno 01.12.10 22:19:

Myslím, že administrativně klidně možné studovat jeden obor dálkově a tentýž na denním studiu je. Logika věci je věc druhá, ale stran litery zákona a byrokracie - proč ne...

mischuelka*

A myslíte, že lze studovat souběžně 2x jeden stejný obor na jedné té stejné škole? Uvažovala jsem i o tom, že bych šla ještě do prváku, oni letos budou konečně otevírat jako denní (škoda, že to neudělali před dvěma lety). Tzn. že bych byla dálkově ve 3. ročníku a na denním studiu v 1. ročníku toho stejného oboru na stejné škole...došla jsem k závěru, že to asi nejde, hlavně kvůli administrativě, to bych jim tam dělala solidní bordel... :-D Ale kdyby to šlo, tak by to bylo fakt bomba :)

Jde mi jen o to, udržet si statut studenta, než dokončím dálkově Bc. Studium Mgr. už je totiž pro změnu jenom prezenčně... :(

claire*
hodnocení

1x

(Nečetla jsem předchozí odpovědi, tak se omlouvám, pokud budu opakovat, co bylo řečeno.) Ano, můžete studovat VŠ i VOŠ zároveň, a to bez poplatků (zpoplatněno by bylo bakalářské studium po absolvování celkově 6 semestrů - tj. dvě bakalářská studia byste si musela od poloviny druháku platit, na vošce studujete zdarma, obvykle se platí jen nějaké administrativní školné - okolo 1000,- nebo 1500,- za semestr). Jde to docela v pohodě zvládnout i časově, i když to ale víceméně záleží na domluvě na jedné ze škol. Vím, o čem mluvím, sama studuji VŠ (druhák) i VOŠ (třeťák) a je nás ve třídě na VOŠ víc, co mají souběžné studium. Pokud se na to cítíte, nestojí před Vámi překážky ;)

mischuelka*

Tak furt lepší jeden obor na VŠ a VOŠ, než dvě VŠ a na každé zcela jiný obor...je to příšerné...kdybych dělala stejný obor, tak aspoň mohu používat seminárky z jedné školy na druhou...a učím se pouze jednu látku...ne dvoje...ale docela by mě zajímalo, jestli by bylo možné studovat stejný obor na stejné škole dálkově ve 3. ročníku a denně v 1. ročníku...myslím souběžně, jestli je to vůbec administrativně možné...to by totiž bylo naprosto nejlepší! Ale obávám se, že to asi bohužel fakt nejde... :-D

allynka

A co zkusit tohle...přerušit nebo ukončit to dálkové studium (ale až poté, co budete přijata na denní stejného obou na VŠ). V tom denním si nechat uznat všechny absolvované předměty z dálkového studia a pokračovat v prezenčním studiu. Třeba byste to i stihla, než budete platit. Nevím, o jakou vš se jedná, ale jeden můj kamarád to podobně řešil na UK v Praze.

atreus*

Ano, to by bylo vhodné - záleží ale na té vysoké škola / fakultě.

as*
hodnocení

0x

Ano, lze to. Jenom by mne zajímalo, proč chcete stejný obor studovat k VŠ na VOŠ? Jinak máte 3+1, tedy až uděláte Bc. tak až budete na 2.r. na VOŠ, tak si to začnete platit, protože máte 3 roky na Bc + 1 rok na VOŠ. Jestliže přestupujete, tak už máte z přestupového jeden rok, tedy budete od příštího roku platit na VOŠce.

mischuelka*

Jde mi o to, abych měla statut studenta a nemusela zároveň studovat něco dalšího. Nyní dělám kvůli tomu další jiný obor na VŠ jako denní studium, ale nestíhám to a jsem z toho dost ve stresu. Kdybych studovala tu VOŠ ve stejném oboru, tak bych statut studenta měla a zároveň bych se nemusela učit nic nového a mohla bych se soustředit na tu dálkovou VŠ...jde mi jen o ten statut. Jakmile bych dokončila dálkově Bc., tak VOŠku opustím, byla by to pro mě pouze možnost být student, nechci ji dokončovat - takové zneužití z mé strany.

Původně jsem uvažovala o jazykovce...ale tam nemám na statut studenta nárok, pokud nejsem čerstvý maturant (škoda, jinak bych tam šla).

as*

Status studenta je vždy do 26 let na jakékoliv VŠ či VOŠ při denním studiu.

mischuelka*

No prááááávě, jenže ten můj obor, co mě zajímá a co ho studuju 2. rokem, tehdy otevírali jen dálkově...takže si musím statut studenta opatřit jinde...např. studiem další školy, která bude denní.

as*

Dálkově je dnes chápáno jako kombinované studium, což není denní studium. Tedy pakliže budete studovat kombinované (předtim se tomu říkalo dálkové) studium, nebudete mít status studenta a musíte si najít něco ve formě denního studia. Třeba Váš obor na VOŠce.

mischuelka*

Přesně tak... :)

allynka

Co to je za blud? Studium voš a vš je něco jiného a opravdu se nesčítá. Studium na voš se vždycky platí. Můžete vystudovat voš, pak jít na vš a nic neplatit, protože je to jiné studium! Ostatně to vyplývá už z názvu a tabulek vyšší odborné a vysokoškolské. Společné mají jen to, že je to pomaturitní vzdělávání.

Nejdřív si projděte nějaké diskuzní fórum nebo zákon.

is.muni.cz/...

hodnocení

0x

KDYŽ studujete VŠ nevidím důvod ještě studovat VOŠ. Může se stát ,že na obou Vás budou učit to stejné nebo podobné. Můj názor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]