Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrické tolerance

Od: michaeljorg odpovědí: 8 změna:
Dobrý den. Potřeboval bych pomoct s jedním cvičením do technické dokumentace na geometrické tolerance. Foto viz. níže. Děkuji moc za pomoc.
Geometrické tolerance

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

1) Urci si, co zde muzou byt funkcni plochy. Z logiky veci to byvaji prvky opracovane s vysokou presnosti (rozmerovou a kvalitou povrchu).

2) Promysli si na co takovato paka muze byt pouzita a na co tedy ty jednotlive funkcni prvky mohou byt urceny, co je jejich funkce a proc maji rozmery jake maji.

3) Podivej se do tabulek, ucebnice nebo skolniho sesitu, jake vsechny geometricke tolerance je mozne predepsat.

4) Pomoci bodu 2 a 3 zkus prijit na to, jake geometricke tolerance by bylo vhodne aplikovat tak, aby byla zajistena funkcnost.

-

Jeden priklad za vsechny, rozmer 20d11 a 50d11 (pripadne 20+0.1/+0.05 vypadaji, ze budou nacazovat na nejake dalsi dily a ze by vuci sobe meli byt soumerne.

hodnocení

0x

Zdravím, podívám se na to v noci. Nevím v kolik hod.

michaeljorg
hodnocení

Děkuji mnohokrát.

hodnocení

0x

Dostávám se k tomu až teď, protože nestíhám.

Nejdřív dávám odkazy na soubory, kde je popis a označení geometrických tolerancí. Jinými slovy lze tyto tolerance nazvat - tolerance tvaru a polohy ( v souboru, na který je druhý odkaz, je to od strany 22).

sspu-opava.cz/...

stanley.8u.cz/...

Obrázek ještě přidám

doplněno 12.03.21 09:22:

Tady je odkaz na další soubor, kde jsou popsány ty značky

is.muni.cz/...

doplněno 12.03.21 10:09:

Funkční plochy té součásti jsou především ty otvory. Do těch otvorů jsou zamontovány čepy (když je ta páka zamontována v zařízení). Tedy je potřeba předepsat toleranci souososti těch dvou otvorů (na levé straně součásti) a toleranci rovnoběžnosti těch "levých"otvorů s tím "pravým"otvorem. Na výkrese samozřejmě mají být i všechny ostatní kóty (tak, jak jsou nakreseleny na obrázku v učebnici) - pokud to učitel/ka vyžaduje. Do svýho náčrtu ty ostatní kóty překreslovat nebudu.

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde je publikace Technické kreslení.

drgo.sk/...

Na str. 127 té publikace (str. 129 souboru) je obecně uvedeno, jakou výškou má být nakreslena ta značka tolerance.

Na str. 124 té publikace (na str. 126 souboru) je ukázka předepsání tolerance soustřednosti .

Ta páka by asi byla vyráběna tak, že by ty dvě "levé"díry byly vyvrtány jedním vrtákem v jedné tzv. operaci a následně vyhrubovány popř. vystruženy taky naráz v jiné operaci (takže tím by soustřednost těch otvorů měla být zaručená), ale aby jste tam nějakou toleranci mohl udělat, tak bych tam nechal tu toleranci soustřednosti.

Na str. 129 té publikace ( na str. 131 toho souboru) je ukázka předepsání tolerance rovnoběžnosti. Moderní CNC obráběcí stroje jsou tak přesné, dostatečně tzv. tuhé a s takovými možnostmi pohybu nástrojů a s takovým počtem nástrojů v zásobníku nástrojů,, že není problém vyrobit takový druh součásti přesně a udělat otvory na jedno upnutí. Ale aby jste do výkresu nějaké tolerance mohl udělat, tak bych udělal tyto dvě tolerance.

--------------------------

Náčrtek přidám (jak už jsem napsal, bez dalších kót)

hodnocení

0x

Udělal bych to takto, jak jsem načrtl.

Sice učitel/učitelka z toho asi nebude moc nadšený/á , ale něco byste kdyžtak odevzdal. S těmi tolerancemi polohy a tvaru to není tak jednoduché. V praxi záleží na funkci jednotlivých ploch součásti,záleží taky na výpočtech a zkouškách prototypů zařízení. Ty hodnoty jsem tam dal tedy úsudkem.

Místo tolerance soustřednosti jsem udělal toleranci kolmosti.

Popis předepisování je na str. 125 toho souboru. Dávám znova odkaz.

drgo.sk/...

Geometrické tolerance #2

Pracoval jsem před lety jako kontrolor strojních součástí. Ale už jsem toho dost zapomněl (co a jak se přesně předepisuje, tedy jak má být šipka atd.) Je potřeba si to najít v učebnici nebo v těch souborech.

michaeljorg
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]