Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lidské tělo a fyzika: Odkrvení či překrvení?

Od: tazman odpovědí: 5 změna:

Dobrý den všem,

můj dotaz se týče lidského organismu a fyzikálních základů. Na celou problematiku mám svůj názor, potřeboval bych ho však pokud možno od někoho znalého potvrdit či vyvrátit. Čím více bude případná rada konkrétnější tím lépe. Přeci jen se jedná o drobnost a nerad bych kvůli tomu obtěžoval zdravotníka. :)

K věci: Rozpažíme-li ruce a začneme s nimi rychle dokola točit, něco se stane s prsty a dlaněmy. A teď to přichází. Potřebuju vědět o co jde. Nejlépe pak jak se tomuto efektu říká (pokud to má nějaký název).

Děkuji všem se snahou o radu.

P.S.: V klidu, nejedná se o žádné zdravotní problémy, jen se mi nikde nepovedlo najít informace o tomto jevu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Podle mě se periferie (prsty a dlaně) při takovém manévru překrví, protože do nich naženete odstředivou silou krev. Toto běžně používám, když mám studené ruce (mizerný krevní oběh) a potřebuju je zahřát.

as*

Krom odstředivé síly tam je taktéž dostředivá síla. Kdybyste točila rukama hodně rychle, srdce by nebylo schopné proti dostředivé síle pracovat a nebylo schopno dopumpovat krev. Tak rychle sice nikdy točit rukama nebudete, avšak teoreticky to je tak dáno. To, že je Vám teplo, je díky exotermické reakci spalování anaerobním způsobem glukózy na kyselinu mléčnou a poté jde o fyzikální tření (třete se rukama). A dané spalování je právě důvod, odkud odvozuji svůj názor.

Jinak brnění bych ještě viděl v tom, že dojde k disharmonii perneabilní membrány hlavně u K a Na iontů (jako nejdůležitější důvod vzniku brnění).

Je to velmi složitá otázka a ještě ložitější odpověď...

Sohlas, bod.;)

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Můj názor - odkrvení. Při rychlém pohybu dochází k odstředivé síle vyšší, než je schopno srdce pumpovat. Nebo tak nějak. Dnes už mi to moc nemyslí ... *nevi*

as*

Tak, tak...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]