Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím jaký jazyk si mám vybrat

Od: dominikrauser odpovědí: 18 změna:
Ve škole nám dali na výběr dva jazyky ruštinu a němčine a já nevím jaký si mám vybrat. Všichni kámoši jdou na ruštinu ale já nevím protože je sice jednodušší ale mamka mi řikala že já ten jazyk budu potřebovat né ona a taky mi řekla že němčinu uplatnim víc ale já nevim prostě bych nechtěl být jediný z mích kamarádů co chodí na němčinu. A dva kámoši říkali že až budou velký tak se tam chtějí podívat a když bych chtěl jet taky tak ať jdu taky na ruštinu ale já prostě nevim neumim se rozhodnout tak bych byl rád kdyby mi někdo pomohl moc vás prosím nevím vůbec kam jít

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Nebudu se pouštět do teorií, který jazyk využiješ víc (život člověka občas zavane bůhvíkam...), ale jedno vím jistě: Dělat jazyk, protože ho dělají kamarádi, a abych nebyl jediný, kdo bude dělat jiný, je dost špatný důvod k rozhodování.

hodnocení

4x

Poučka v mých šestnácti letech - dávno tomu - uč se němčinu,je dobré znát jazyk úhlavního nepřítele. O deset let později - piluj ruštinu,nikdo to nechce,ale je to obrovská země a barterový obchod je také obchod.*smich* A teď si vyberte. Rusky umím,německy se domluvím jakžtakž,anglina mě minula...

hodnocení

3x
Jistý moudrý člověk pravil: "Uč se jazyk svého nepřítele, protože s přítelem se vždy domluvíš".
Bohužel dnes není zcela jednoznačné, který je který..

iz*
hodnocení

2x

Dominiku, jestli (pů)jdeš na školu technického zaměření a časem by ses chtěl v této oblasti uplatnit, poradila bych ti němčinu.

jezevec*
hodnocení

1x
Za sebe řeknu, že německy jsem se domluvil i na Srí Lance, ale ruštině pořádně nerozumí ani můj kamarád z Ukrajiny. Za mě tedy jednoznačně němčina...

hodnocení

1x

I když se domluvím všemi zmiňovanými jazyky, tak jednoznačně to už je nyní není. Dříve měla němčina význam hlavně pro komunikaci s okolím - Německo, Rakousko, Maďarsko. V současné době je situace taková, že ve Vídni se rakušáci nechtějí domlouvat německy a snaží se o angličtinu. A dříve jsme také mohli sledovat rakouskou televizi - to už nám bohužel nedovolují (snad to u německých hranic je lepší, to nevím).

Ale k tomu výběru - ruština je mnohem náročnější na zvládnutí psaného projevu, azbuka je na psaní obtížnější než latinka, je tam spousta napojovacích zobáčků a hodně písmen v rychlém psaní vypadá skoro stejně (I/J, M, T, Š v malé abecedě). I čtení tištěné azbuky je obtížnější, jejich písmena nejsou tolik výškově členitá jako latinková. Tím chci říct, že pokud máš nějaké disgrafické nebo podobné problémy, tak bych raději šel na němčinu.

V Holandsku, Německu a Belgii prý zase anglicky nikdo mluvit nechce. Jen německy.

Není pravda, v Nizozemí z vámi raději budou mluvit anglicky než německy.
siskahahne

Mě byla bližší ruština. Ani to psaní a čtení nebyl problém, ještě nyní přečtu skoro všechno po 40 letech.

V NJ byl blok /okupace, 2. sv. válka/, něco se ve mě vzpříčilo, tvrdá, rozkazovací němčina. Když pominu tu šišlavou.

Takže jak radí, záleží, co budete studovat v budoucnosti, co uplatníte. Vím, že jako tiskař N.J., šéf tam jezdil na práci vydělat peníze.

joudic*
vtipne je ze nemcina je pro vas okupace a valka, ale okupace 68 nevadi ;)

hodnocení

0x

Na západě hlavně Němčina a Angličtina.

Rusky se domluvíš málo kde (tedy v tom poměru po světě vůči jiným státům nežli Rusko).

Ale asi bude Ruština jednodužší, proto je tam zájem (ale jen laický odhad). Umím pouze anglicky a okrajově německy. Rusky ani prd (na žigulíku mě překvapil i ukazatel вода;)

hodnocení

0x
Pro cestování se určitě hodí více ruština, protože v bývalých zemí Sovětského svazu se anglicky nedomluvíte, ale rusky tam umí všichni. Kdežto v německy mluvícich zemi se všude domluvíte anglicky.
Pro pracovní příležitosti se hodí více němčina. V Česku je spousta německých firem a i kdyby jste chtěl třeba pracovat v zahraničí, tak hlavně na západě v turismu je němčina docela žádaná (např. Malorka, Kanárské ostrovy či Malta). Ale ruština se v turismu ta také dost využít. Být však vámi, rozhodl bych se podle toho, ke kterému jazyků máte bližší vztah a který se vám více líbí. On se dost špatně učí jazyk, pokud se vám nelíbí a nabaví vás.

Ono je fakt, že v mnoha oblastech Středomoří (kupříkladu Egypt, Maroko) se snadněji domluvíte rusky než německy. Dokonce i v Řecku jsou turistické oblasti kde je ruština v kurzu.

Arne1: Ono je to celkem logický. Ruských turistů je všude hodně a nemluví anglicky. Takže k tomu je získat, je potřeba umět jejich jazyk. Sám mám zkušenosti z Turecka ale i třeba z Vietnamu, kde ve městě NaTrang je spousty ruských turistů a všude v restauracích a hotelech mluvili místní Vietnamci rusky.

hodnocení

0x

Doporučuju němčinu. Nemyslím si, že by byl takový problém, že kamarádi by se učili jiný jazyk.

joudic*
hodnocení

0x
sorry ale nemcina nebo rustina je vam ve svete uplne k nicemu pokud nebudete nekdy pracovat v nemecky mluvicich zemich, a rustina je vam uplne k stejne k hovnu asi jako finstina, madarstina.
Kdyz se nekam chcete podivat nemcinu ani rustinu nepotrebujete, stejne do ruska se staci podivat jednou a vite, ze nakonec nejlepsi navsteva ruska je tranzit v Moskve, oblitani vsech prepazek, protoze nikdo nevi, co to je palubni listek v telefonu, a po vytisteni letenky nasledujici let hodne daleko od nich. Nechapu, ze se jeste na skolach bezne uci rustina, pokud nejde o diplomacii atd.
Váš pohled je velice omezený, proto nejspíš nechápete, že na školách je stále Ruština. To, že napišete, že nejlepší návštěva Ruska je jeho transit v Moskvě, mluví za vše. Možná by to chtělo si trochu rozšířit obzory.

gordon
hodnocení

0x

oba se nauc

nemcinu na lepsi uroven a rustinu aspon tu azbuku ...velka cast slovicek je podobna s cestinou... a neztratis se ve svete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]