Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpětný výpočet fáze z trojfázového napětí

Od: pavelv* odpovědí: 8 změna:

Ahoj, mám generující funkce třífázového systému:

u = X*sin(t)
v = X*sin(t+120°)
w = X*sin(t+240°)

a potřeboval bych zjistit pouze z proměnných u,v,w hodnotu t. Když použiji metodu substituce skončím hned na začátku => t = arcsin(u/v * sin(t+120)) a nevím jak dostat t ven. A když použiji vzorec sin(a+b) = sin a * cos b + cos a * sin b tak je to ještě horší.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ahoj, nestačí vypočítat t = arcsin(u/X)?

pavelv*
hodnocení

Bohužel X je neznámá.

Pomocí uvedeného goniometrického vzorce by myslím ze 2.+3. rovnice šlo vyjádřit X, pak dosadit do 1. rovnice.

pavelv*
hodnocení

Můžu poprosit malou nápovědu? Ať to zkoušim jakkoliv, vždy skončím na tvaru at * sin(at+b) a to t prostě nevím jak dostat ven

hodnocení

0x

druhou rovnici jsem upravil takto:

v = X*[cos(120)*sin(t) + sin(120)*cos(t)] = –0,5X*sin(t)+0.866X*cos(t)

0.866 ... přesněji odmocnina ze 3 lomeno 2

podobně třetí rovnici, pak mi součtovou metodou vyšla rovnice

(výraz obsahující u, v) = –4X*cos(t)

což jsem si pracovně označil

A = –4X*cos(t)

odtud jsem vyjádřil X a dosadil do první rovnice, z ní jde vyjádřit čas

stačí takto? můžu mít někde chybičku v číslech, ale v principu by to snad mělo fungovat :)

pavelv*
hodnocení

Tak opět nic. Rozložil jsem si 2 a 3 rovnici dle součtových vzorců. Ty když sečtu dostanu v+w = -X*sin(t). Pokud sčítam 1 a druhou tak mi tam stále figuruje X*sin(t) + X*cos(t). Uvědomil jsem si ještě jednu rovnici, a to u+v+w = 0. Tak nějak začínam tušit, že se bude jednat o lineárně závislé rovnice a asi nepůjdou zpětně počítat.

Já jsem z 2.+3. rovnice vyjádřil kosinus. Pak když odtud vyjádřím X a dosadím do první, vznikne u = A*tg(t), kde A je výraz osahující nějaká u, v, w. Když tak pošlu postup (třeba zjistím, že tam mám chybu někde).

pavelv*
hodnocení

Ano, už jsem se dostal k výsledku, musím odečíst v-w, potom se dostanu k výsledku přes tg. Jedinný co, tak arctg nabývá hodnot +/- 90°, kdežto proměnná t 0-360°, ale to už půjde parametrizovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]