Nejste přihlášen/a.
Zapnuté kamery jsou příjemnější. Někteří učitelé si o tu kameru neřeknou, nikdo si ji nezapne, a pak je to dost divné. Někteří si o zapnutí řeknou a je to pak mnohem příjemnější hodina. Někteří neřeknou nic a někdo i jí zapne, někdo ne - pak mají ty s kamerou výhodu.
Vadí mi, že občas se to sekne a nevím, jestli je to moje chyba nebo ne. Asi je a nevím proč. To samé s mikrofonem, nevím, jak jsem slyšet.
Co mi vadí nejvíc je motivace a psychika. V pondělí to bude rok a jeslti se to někdy vrátí tak, jak to bylo, nikdo neví.
Co vidím na youtube, tak špatné zabezpečení. Do výuky se dostanou i lidi, kteří tam nepatří.
Spousta pedagogům vadí, že u dětí několik z nich nechce na kameru a jen jedou na mikrofon.
Vadí mi zvýšené výdaje za elektřinu, topení atd.
Jo a ještě blbost učitelů. Syn málem dostal neomluvenou hodinu, protože zvonila pošťačka, takže než si přivolal výtah, sjel 12 pater, převzal zásilku a zase se vrátil, tak si učitelka myslela, že na to kašle. Tak jsem jí důrazně vysvětlil, že my tu taky bydlíme a musíme se chovat tiše když se učí, tak ať taky bere ohledy na mimořádnosti.
Ve školách se netopí a nesvítí.
Doma snad topíte výuka nevýuka. Nebo při odchodu do práce vypínáte topení a necháte vymrznout dům?
Notebook žere 60W max.
No já spím při 18 a mám doma 21-22. Asi je to o zvyku.
Co se týče spotřeby elekřiny, tak OK. Na provozu PC se ušetřit nedá. Pokud máte u PC LCD monitory a zdroje 80 plus bronze certifikací (vysoká účinost).
Ale ušetříte jinde. Nechodícímu dítěti do školy nekupujete svačiny, jízdenku na vlak či bus nebo nemusíte spalovat benzín či naftu na rozvoz a svoz dítěte. Neplatíte mu obědy ve školní jídelně, neplatíte výlety, SRPŠ a další poplatky (nefungují ani zájmové kroužky a ty taky něco stojí). Školní potřeby do výtvarky nabo pracovních čiností taky nekupujete.
Takže ve finále teoreticky žádná úspora ani zvýšené výdaje.
Nezdá. Je to pravda. Nemám děti. Ale vždy se snažím najít řešení . O těch internátech jsem nevěděl, že se paltí stále i když jsou děti doma.
Ale 100W spotřebič každý den (18hodin zapnutý na den) při cenách 4kč za kwh stojí měsíčně stojí cca 200kč.
Dejme tomu, že to je jeden počítač zapnutý každý den 18 hodin.
V práci nebo ve škole jsi v průměru 10 hodin. To je cca 120kč navíc, že doma ten PC běží v době, kdy jsi v práci.
Když poběží takové PC dvě, tak je to 240kč.
Je to tak neúnosné za elektřinu?
Svícení v pokoji 8W LED srovnatelnou s 70W žárovkou je měsíčně na den (+10hodin) +10kč (ale přes den se skoro nesvítí, spíš vůbec, když je venku světlo)
I kdybych měl děti, tak ty ceny nejsou likvidační, že bych brečel.
Jako lektorce mi vadí nemožnost pohybu při výuce s kamerou. Při běžné výuce totiž sedím-vstanu-píšu na tabuli-sednu si-popojdu, nakloním se ke studentovi atd., je tam víc pohybu. Při on-line s kamerou musím sedět tak, abych byla celou dobu nějak normálně vidět, což je víceméně jedna poloha. Mnohem raději ale se studenty jedeme bez kamery, odpadá jeden (většinou naprosto zbytečný) zdroj podnětů a já se můžu za prvé lépe soustředit, za druhé zvednout a projít nebo si sednout jinam.
Jinak jsem se s on-line výukou docela sžila a fungujeme myslím skvěle. Nevím, jestli je to tím, že mám nyní méně angličtin a více češtin, ale nejsem z práce vyšťavená, vyřízená, vycucaná, a možná to bude i tou absencí reálného kontaktu. Při individuálních hodinách se totiž na studenta docela dost napojuji, na jeho rozpoložení, náladu, vztah k učivu, a to v on-linu nejde tak jako normálně.
Ve školách mi vadí to, že nejsou doporučené standardy výuky (a nebo je školy nedodržují). Většina jede stylem 3 hodiny denně - čeština, matematika, angličtina/jiný předmět, ale jsou i školy, kde děti mají 6x45 minut denně naprosto všech předmětů, a jsou školy, kde dodnes malé děti dostanou úkoly na celý týden (stránku tu a tu, cvičení to a to) a "rodiče snažte se". Po roce pandemie naprosto nepřístojné. Já to zvládla v podstatě přes víkend, musela jsem, jinak by nebyly peníze, tak to ta učitelka (věk cca 30 let) zvládne snad za pár týdnů taky ale dobrým učitelům bych ráda složila obrovskou poklonu
, není to to samé jako ve třídě, mají omezené možnosti žáky přimět k práci a jedna on-line hodina se skupinou vyčerpá jako dvě běžné
Uštvaná a vyčerpaná dcera učitelka, která poctivě a pečlivě učí z domova hlavně češtinu, do noci dělá přípravy a k tomu má doma tři děti 11, 14, 17 na on-line výuce a domácnost musí fungovat, vařit a jíst se musí. Separováni na vsi. Děcka nemohou dělat svůj závodní sport. Otec ráno odjede a večer se vrací /elektrosignalizace/. K tomu oba jeho rodiče covid, Tchán to chytl na kontrolním RTG..A k nim to mají do jiného okresu. Prostě stres, který se na všech podepíše. A já to mohu jen bezmocně sledovat na 130km, i když bych chtěla pomoci..
Promiňte liško, ale když chodila do práce, tak nebyla uštvaná a vyčerpaná? Když se vrátila z práce, tak tam ty tři děti měla taky každý den.
Teď je doma. Jaký je rozdíl?
Snad nevadí, když částečně odpovím za lišku.
1. Vařit se musí. Jinak to zvládla jídelna.
2. Tři děti doma. Mami, mě nejde internet. Mami, kde mám matiku? Pravda, liščina vnoučata už jsou velká, ale že se nikdo doma při práci navzájem neruší, tomu nevěřím.
3. Místo. Moje kamarádka, která má tři děti 8, 10 a 12, učí z koupelny. Nikde jinde v bytě 4+1 a 5 lidech není místo a klid. Ráno vždycky donést všechny pomůcky a po výuce je odklidit, aby nepřekážely. Jsou to drobnosti, ale tomuhle se prostě nepřizpůsobíte ani po tom roce.
A teď s zkuste představit, že chvilku to funguje, pracujete, jedete... a zazvoní pošťák. Víte, učení je tak trochu divadlo, jenom publikum je při něm aktivní. Ale ten herec tam je a je pořád ve středu pozornosti a na něm všechno závisí. A teď si představte, že jste v divadle a na herce zazvoní pošťák. Jasně že to zvládne, nějak se to vždycky udělá, ale ujišťuju Vás, že adrenalin má v tu chvíli tam, kde by být neměl. A takhle jedete den co den. Už chápete?
Ono tam hraje roli i to, že protistrana ty podněty nevidí stejně jako Vy. Když jsem v učebně se studentem a někdo na mě zaklepe (stává se denně, rušná budova), tak můj student slyší a vidí, co se děje a sám se zarazí a po přerušení hladce navážeme. Když jsem na Skypu a někdo na mě zaklepe, tak mě to vyruší, ale student neví, co se děje. On/Ona mluví a já najednou nadskočím na židli a on/ona neví proč, takže já musím vysvětlovat... stejně tak na druhé straně - jeden příklad pro za všechny, jedna holčina bydlí vedle tramvajové tratě a když jede kolem tramvaj, tak já nic kromě ní neslyším. Takže ona se sama automaticky přeruší, když slyší tramvaj v dálce, ale to je zase moment, kdy já o ní ještě nevím, takže se občas divím, co se děje, jestli zapomněla slovíčko, nebo jestli blbne internet, nebo jeslti je to ta blbá tramvaj nebo jestli prostě jenom potřebuje čas na promyšlení něčeho :-/ Z těchhle věcí mě ještě na podzim denně z práce bolela hlava
Nejvíc mi vadí, že děti nemají vůbec žádné sociální kontakty se svými vrstevníky. Např. neteř je teď v prvním ročníku na SŠ. V této nové škole byla celkově 4 týdny. Nestačila se seznámit s novými spolužáky ani s učiteli. Je celkově hodně introvertní. Se spolužákama ze základky se nestýká a na nové škole si žádnou kamarádku nestačila najít.
Od první třídy měla na vysvědčení vždy samé jedničky, má perfektní paměť, takže se nikdy nemusela učit a stačilo co si naposlouchala ve škole. Jezdila i na různé vědomostní olympiády a vždy měla velké úspěchy. Zajímají ji jazyky, takže šla na jazykový gympl. No a teď přišel velký šok, na vysvědčení měla i trojky. Byla zvyklá si vše naposlouchat od učitelů a teď prý mají výuku stylem naučte se tohle a tohle. Denně max. 4 hodiny. Jedou bez kamer, takže učit se např. prvním rokem ruštinu bez pořádného vysvětlení i mě přijde fakt divný.
Je mi celkově všech dětí nesmírně líto. Místo, aby si užívaly vše co k dětství patří včetně školy, tak jsou zavření doma a stávají si z nich otupělí peciválové.
Nikde není žádná informace jako se učí na dálku v jiných zemích v Evropě a ve světě. Tedy převážně distanční vyučování po internetu. Učitelé i žáci jsou v podstatě samouci a dělají to tak, jak nejlépe dovedou a mohou.
Člověk je po škole na celý život vpodstatě samouk (pokud nepracuje u pásu nebo jako skladník). Internet je plný materiálu.
Třeba spousta ajťáku se doučí php, mysql, java, atd... sama. Ne ve škole.
Učitele nikdo nenaučil jak mají učit jinak než u tabule v přímém kontaktu. Takže použili a používají techniku kterou mají k dispozici. Někdo používá Skype i se soukromou adresou, stejně jako děti (žáci), někde má škola licenci na Zoom, někde se používají Teams, někde Google Classroom, prostě každý používá to, co má, co umí používat a co považuje za použitelné. Pokud "škola" používá těchto platforem víc, mají v tom děti chaos.
Proč někde není nějaký přehled, jak a co používají ve školách jinde v Evropě? Jaký mají způsob distančního vyučování?
Některé třídy při online výuce musejí vypínat kamery, aby internet nezvadl a nevypadával, takže děti nevidí, jenom slyší a mohou mluvit (někdy jeden přes druhého). Každý se snaží co nejlépe, ale mohlo by to jít lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.