Nejste přihlášen/a.
Ahojte.
Snažil jsem se najít na internetu odpověď na svůj problém.Našel jsem pouze podobné problémy, či odkazy, ale nikde jsem nenašel odpověď na to, co jsem chtěl zjistit.
Dostal jsem se na VŠ, kde jsem po dvou měsích přišel na to, že ta škola je hodně náročná a je velmi malá šance na to, že bych školu dokončil (je mi 20 let a obor, který jsem si zvolil, byl finanční matematika). Zkoušel jsem doučování, konzultace, ale nic z toho nepomáhá. Proto jsem se rozhodl, že ze školy odejdu. Vím, že každá VŠ bude těžká, ale tohle byl pro mne extrém. Jinou VŠ jsem nezamítl, ale chtěl bych jít na úplně jiný obor, který s finanční matematikou nemá nic společného. Jak to tedy se mnou, jako studentem bude? Měl bych se jít zaevidovat na pracovní úřad a nebo jak dlouho mi zůstane statut studenta? Chtěl jsem zkusit dokončit alespoň jeden semestr, ale podle některých informací, které jsem našel, bych měl školu opustit co nejdříve. Vůbec nevím, co bych měl udělat. Dokáže mi někdo poradit?
Nikdo Vás nemůže nutit opustit školu co nejdříve. U nás je to tak, že pokud nenasbíráte dostatečný počet kreditů do dalšího roku, končíte. Takže podle mě si můžete status studenta nechat až do konce tohoto akademického roku, tzn. někdy do června.
Detailní informace Vám poskytnou na studijním oddělení.
Na některých webových stránkách jsem četl, že by daný člověk měl co nejdříve ukončit školu, protože se počítají měsíce pro dodělání bakalářského studijního programu- standartní délka studia+1 rok. Další měsíce si už musí pak platit sám. Ale nevím, jestli to nebyla třeba informace staršího data. Jen vím, že taková "ochranná doba" kvůli sociálnímu pojištění jsou 3 měsíce. A to od ukončení střední školy do začátku akademického roku. Jenže tohle se mne právě nejspíš netýká.
Děkuji za tip.
Stát za Vás platí 3+1 rok na bakaláře. Tak to je na všech VŠ. Poté se platí od 1200 až do výše 2500Kč na měsíc.
Ještě je třeba říci, že počátek studia se počítá od prvního zápisu, čili např. někdy od půlky července. Pokud víte, že bakaláře budete studovat déle než 3 roky, je potřeba si hlídat konkrétní datum od zápisu, jinak dojde k nečekanému překvapení a přijde dopis od rektora, kde Vám sdělí, že např. dne 17.7.20XX začal pátý rok Vašeho studia a proto zaplatíte za následující semestr 9.000 Kč.
Nu, některé VŠ Vám ukončí status studenta po ZS, některé po 1.ročníku (po LS) a to je v září. Záleží na jaké škole jste. Pokud po ZS Vám bude ukončen status studenta, což je po zkončení zkouškového, poté se musíte do 5 dnů přihlásit na soc či UP, aby za Vás platil ZP a SP.
Můj názor je, že byste měl po ZS ukončit status studenta, přihlásit se na UP a během LS se učit na nový obor. Nyní jste již trochu ostřílený, tedy víte, co Vás čeká na jiném oboru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.