Nejste přihlášen/a.
Vyhození hrozí za 3x 5. Tak to bylo za mě na SŠ.
Můžeš prvák opakovat, pokud neuděláš reparát.
Ovšem pokud ti na gymplu nejde chemie a máš pár čtyřek už v prváku, tak školu pravděpodobně neuděláš vůbec.
Lepší než čekat na 5 je přejít na jinou školu a podat si přihlášku na nějakou sš kterou budeš dávat.
Ahoj,
chtělo by to znát i další podrobnosti.
To, že Ti chemie nebo ostatní předměty jdou hůře, může být určitě dáno celkově přechodem ze základní na střední školu. Hodně lidí se prostě v prváku zhorší, není na tom nic divného. Současná výuka online tomu taky moc nepřidá, nikdo s tím nemá moc zkušenosti, je to složité. Asi to má nějaký vliv i na Tebe.
V dalších ohledech záleží na přístupu toho učitele k danému předmětu, jak je ten předmět důležitý a jak jsou na tom ostatní. V případě, že ta chemie má nějakou důležitost, ten gympl je na ni více zaměřen, tak je to trošku problém. Podobně pokud ostatním spolužákům ta chemie jde a ty s ní máš problémy. Každopádně je tu i situace, že učitel té chemie tomu přikládá moc velkou váhu a problém má více lidí. Vím, že to tak bylo u nás, chemie byla taky jenom v prváku, ale učitelka z toho dělala div ne maturitní předmět, tak skoro všichni propadali, problém měli skoro všichni, řešilo se to i s třídní. Na druhou stranu máš učitele, kteří to absolutně neřeší, a všichni mají skoro jedničky.
Za sebe bych tedy asi radil následující: Pokud ta chemie je tam nějak víc důležitá a problém je zejména u Tebe, a problém máš i s jinými předměty, asi bych opravdu zvážil přestup na jinou školu. U gymplu máš opravdu nevýhodu, že je většinou všeobecně zaměřen, a pokud už pak nejdeš na vysokou školu nebo ji nedoděláš, nemáš z pohledu trhu práce moc nabídnout. A pokud už máš problémy v prváku, je otázka, zda dojdeš do maturity, a zda bys dodělal pak vysokou, kde se ještě prospěch může víc zhoršit. Lepší se rozhodnout včas. Přestup na jinou školu není nic divného ani nic, za co by ses měl stydět.
Pokud máš problém jenom s tou chemií, máte ji jenom v prváku a není moc důležitá a ostatní předmětyTi celkem jdou, tak bych na škole asi zůstal. V prváku to vydržíš a pak to snad bude v pohodě. Určitě budeš muset více zabrat, ale je škoda odcházet kvůli nějakému nedůležitému předmětu. Samozřejmě to chce doučování, snažit se, i tento předmět si zlepšit, stejně tak i ostatní. To můžu ostatně potvrdit z vlastní zkušenosti. Já sice měl odbornější střední, ale shodou náhod právě s tou chemií jsem měl také problémy. No, prvák se nějak přečkal, i z některých dalších předmětů jsem měl v pololetí prváku horší známy než na střední, ale pak už chemie nebyla a zbytek jsem vytáhl pak po celou střední na jedničky dvojky a vyznamenání. Takže samozřejmě chce to vidět své schopnosti a možnosti, ale taky nenechat se odradit počátečním neúspěchem. To však musíš posoudit sám.
Ukončení studia kvůli nedostatečnému prospěchu je možné jenom na konci školního roku, když žák neuspěje ani při opravné zkoušce (tzv. reparát) a v dalším ročníku není volné místo. Případně když ředitel školy nepovolí opakování ročníku z jiného důvodu.
Ale v průběhu roku je možné vyloučení ze školy z kázeňských důvodů nebo kvůli neomluvené absenci (ani jedno snad při dálkové výuce nehrozí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.