Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jak je to s těmito slovesy? Díky.
1) sich auskennen (mit, bei, in) Našel jsem věty s těmito předložkami, nevím teda, zda je v tom nějaký rozdíl.
Našel jsem např. Nevyznám se v PC (mit) , Vyzná se v literatuře (in) , Vyzná se v ženách (bei)
2) Je nějaký rozdíl ve slovese heiraten a sich verheiraten mit?
3) Jaký je rozdíl mezi slovesem erledigen a (sich) einrichten?
4) Jaký je rozdíl mezi sich ausruhen a sich erholen?
5) Sloveso (sich) streiten
Zvratné zájmeno tam být nemusí?
Našel jsem:
Er stritt mit seinem Bruder um das Spielzeug.
Er hat sich mit seiner Mutter um Geld gestritten.
Ke 4)
Možná je to tak, že:
sich ausruhen znamená odpočínout si - tedy významem je možná spíše krátkodobější odpočinek, spíše v řádu hodin
kdežto
sich erholen znamená podobný význam jako rekreovat se - tedy významem je spíše dlouhodobější odpočinek na dovolené, spíše v řádu dnů
------
Tady jsou náhodně vybrané věty z netu-
Braucht der Mensch wirklich Urlaub? Und wenn ja: Wie viel? Wie erholt man sich am besten?
Nachmittag ruhte ich mich aus und wartete.
k 1)
Tady je odkaz na něčí dotaz na předložky pojící se s auskennen:
Je tam uvedeno:
Ja, alle 3 Präpositionen können verwendet werden.
Bedeutung (auch im gezeigten Wörterbuch-Eintrag angedeutet):
Sich "bei"... auskennen: in der Nähe eines Ortes oder bei einer Person (allgemeines Wissen).
Sich "mit"... auskennen: Kenntnisse, um mit etwas oder mit jemandem umzugehen (praktisches Wissen, Geschicklichkeit).
Sich "in"... auskennen: in einem Gebiet (allgemeines Wissen).
----
Tady je odkaz na náhodně nalezený soubor na netu, kde je následující věta:
Wir brauchen Profis, die sich gutauskennen mit denverschlungenen Wegen des Geldes
Zajímavé je, že to auskennen není na konci věty, i když je použitá spojka die.
----
Možná je to takto:
Er kennt sich in diesem Thema aus. (Vyzná se v nějakém tématu)
Er kennt sich bei dieser Lehrerin nicht aus. (Např. Nevyzná se v tom, proč učitelka určitým způsobem hodnotí testy)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.