Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze použít slovní spojení napáchat nezvratné zdravotní potíže?

Od: martinesz odpovědí: 8 změna:

Dobrý den ve spolek,
obracím se na vás s dotazem, zda je tato věta češtinářsky, respektive významově v pořádku (konkrétně jsem se setkal s rozporováním poslední části věty, viz předmět dotazu):
"Vir se v tu chvíli usadí na sliznici a za běžných podmínek, které poskytuje lidské tělo, se začně rozrůstat a dostávat se níže do dýchacího ústrojí, kde může napáchat nezvratné zdravotní potíže."
Děkuji mnohokrát za případné reakce a přeji všem pěkný pátek.
M.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

V tomto kontextu by bylo lepší "způsobit". "Páchat" je spíše vědomá činnost.

martinesz
hodnocení

Beru to tak, že virus páchá škody vědomě, ač je to možná dětinský přístup :)
Rozumím, že by bylo vhodnější použít slova "způsobit", ale věta je vytržena z delšího odstavce, kde už slovo způsobit bylo použité, tedy pro obměnu slov mě napadlo slovo napáchat. Otázka zní, je to špatně? Děkuji mnohokrát.

Úplně špatně ne, použít se to dá - ale ten význam je prostě trochu jiný. Nabídnu vám ještě "zapříčinit, přivodit" nebo "být příčinou čeho".

martinesz
hodnocení

Děkuji mnohokrát za odpověď a další návrhy, pro příště se jistě budou hodit :)
Bohužel se jedná o text ze scénáře, který se daboval a vzhledem k tomu, že dabing už proběhl, tak teď zjišťuji, jak velký je to problém. Celý text totiž prošel profesionální korekturou, která se k tomuto nijak nevyjádřila, považoval jsem to tedy za vhodné. Nestranné stanovisko, že to není vyloženě špatně mi asi stačí :) Děkuji.

hodnocení

2x

Způsobit ... potíže.

Napáchat ... škody. Ale v souvislosti se zdravotním stavem je vhodné slovo potíže. Oheň, povodeň, zloděj... páchají škody, ale to jsou vesměs škody majetkové.

Technická poznámka - spáchat něco lze i bez majetkové škody. Ale uznávám, že to už je hra s jazykem :)

liska5

Třeba sebepoškozováním si napáchám škody na zdraví.

hodnocení

0x

Způsobí nezvratné škody na zdraví.

Může zde napáchat škody.

Může způsobit zdravotní potíže.

Zdravím. A.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]