Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ve spolek,
obracím se na vás s dotazem, zda je tato věta češtinářsky, respektive významově v pořádku (konkrétně jsem se setkal s rozporováním poslední části věty, viz předmět dotazu):
"Vir se v tu chvíli usadí na sliznici a za běžných podmínek, které poskytuje lidské tělo, se začně rozrůstat a dostávat se níže do dýchacího ústrojí, kde může napáchat nezvratné zdravotní potíže."
Děkuji mnohokrát za případné reakce a přeji všem pěkný pátek.
M.
Beru to tak, že virus páchá škody vědomě, ač je to možná dětinský přístup
Rozumím, že by bylo vhodnější použít slova "způsobit", ale věta je vytržena z delšího odstavce, kde už slovo způsobit bylo použité, tedy pro obměnu slov mě napadlo slovo napáchat. Otázka zní, je to špatně? Děkuji mnohokrát.
Úplně špatně ne, použít se to dá - ale ten význam je prostě trochu jiný. Nabídnu vám ještě "zapříčinit, přivodit" nebo "být příčinou čeho".
Děkuji mnohokrát za odpověď a další návrhy, pro příště se jistě budou hodit
Bohužel se jedná o text ze scénáře, který se daboval a vzhledem k tomu, že dabing už proběhl, tak teď zjišťuji, jak velký je to problém. Celý text totiž prošel profesionální korekturou, která se k tomuto nijak nevyjádřila, považoval jsem to tedy za vhodné. Nestranné stanovisko, že to není vyloženě špatně mi asi stačí Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.