Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
našla jsem tuto stránku náhodou, když jsem hledala pomoc při správném skloňování příjmení Losa a Grund (1.pád).
Pane Loso? Pane Losa? Pane Grunde? Pane Grund?
Jinak si myslím, že správně je pane Leve, paní Levová, základ slova je LEV, neberme v potaz podobnost se zvířetem a nenechme se tím splést, ale berme to jako pro nás neznámé slovo.
Já tvdím, že pátým pádem vokáme a volám důsledně; nemohu si pomoci, ale podle mne první pád v oslovění je téměř urážka (Grund! Co tu vocmrduješ!)
Ale u Lva bych klidně to e vypustil, nevidím žádný důvod, proč ne. To e se nevypouští proto, že jde o zvíře, ale proto, že jde o slovo s pohybným e. Obecně to není tak úplně jednoduché, viz
(b) Jména zakončená na -el ve vypouštění -e- kolísají. U jmen běžných, obvyklých, zpravidla původně křestních (i když mohou být ve funkci příjmení) se pohybné -e- v nepřímých pádech vypouští (2. p. Pavla, Karla, Havla), u českých jmen, kde -e- je součástí kmene slova, se ponechává (2. p. Zavřela, Strnadela, Chmela). U jmen cizího původu záleží na tom, zda je nositelem cizinec (pak se -e- obvykle ponechává: 2. p. Nobela, Schlegela), nebo Čech. Pokud je nositelem jména Čech, rozhoduje rodinná tradice, zda -e- ponechávat, či vypouštět (lze 2. p. Menzela i Menzla _ 5. p. Menzele i Menzle). Pokud se -e- ponechává ve výslovnosti, zachovává se v nepřímých pádech i v grafické podobě, pokud se -e- nevyslovuje, v grafické podobě ho v nepřímých pádech vypouštíme (Schlegel [šlégl] _ 2. p. Schlegla [šlégla] ×Schlegel [šlégel] _ 2. p. Schlegela [šlégela]). Ponecháváme ho vždy tam, kde by jeho vypuštěním vznikla obtížně vyslovitelná souhlásková skupina. V 5. p. mají tato jména koncovku -e (Pavle, Zavřele, Schleg(e)le, Chmele), ale u některých jmen (tam, kde se pohybné -e- nevypouští) se objevuje i koncovka -i, u některých jmen dochází ke kolísání (Gabrieli i Gabriele, Rafaeli i Rafaele, Nobeli i Nobele, Anděli i Anděle). Zvláštním případem je jméno Michael. Čteme-li jej česky, má v 5. p. koncovku -i (Michaeli), čteme-li jej anglicky [majkl], má koncovku -e (Michaele [majkle]).
(zdroj: prirucka.ujc.cas.cz/...)
ale zrovna u jména Lev mne nevypuštěné e tak trochu tahá za uši (Cntný pane Leve z Rožmitálu,...)
doplněno 26.11.10 13:22:Toho pana Leva, Lva jsem vysvětlila samozřejmě s nadsázkou:D Takže tedy pane Grunde, pane Loso, je v pořádku? Děkuji
já teda nevím přesně,ale já bych napsala pane Grund! a pane Los! mám dojem že za příjmení se žádné písmena navíc přidávat nemají. Třeba např. pane Dvořák! ne Dvořáku...tak asi tak
Myslím že příjmení se musí skloňovat, nesmí zůstat při oslovení v 5. pádu. Takže myslím, že pane LOSO a pane GRUNDLE bude správně.
To máte špatný dojem, a mohu Vám jen doporučit, abyste se ho co nejrychleji zbavila. Nevěříte-li mně a dalším rádcům, jukněte třeba na pestujemeweb.cz/...
doplněno 27.11.10 09:36:Nebo pismak.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.