Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi někdo (ideálně nějaký češtinář) potvrdit či vyvrátit, jak se správně píší slova v množném čísle: myslivec, cvičitel, král, šimpanz? Je možné napsat množné číslo takto: myslivci i myslivcové, cvičitel i cvičitelové, králi i králové, šimpanz i šimpanzové? Jdou obě varianty nebo nikoliv? Lze vždy využít oba tvary vzoru muž (1. pád mn. číslo - muži i mužové) u všech slov? Děkuji za odpověďi.
Pokud si nejste jist/a tvarem nějakého slova, podívejte se sem (už jsem vám tam zadala první z těch výrazů, na které se ptáte).
U některých slov je možná obojí verze, ale takových je málo. Třeba: PÁNI - PÁNOVÉ, MUŽI - MUŽOVÉ. /naši muži a naši mužové, obojí lze použít./
Ale zkuste si říct třeba :Králi táhli do bitvy. To je špatně, musí tam být KRÁLOVÉ.
Já toto někdy používám u slova PSI. Řeknu třeba: To jsou krásní PSOVÉ. Zdá se mi to takové citově zabarvenější, než to slovo PSI. Jaga.
Jinak: jen myslivci, cvičitelé, učitelé, ředitelé, inspektoři, novináři, horníci, tesaři...atakdále. S tou příponou -ové je to špatně.
Děkuji za odpovědi. Já jsem si to také myslela. Taky mi to "neznělo" - cvičitelové...
Jen jsem si chtěla ověřit, že to takto nevnímám jen já. Ale takto "špatně" to učí "naše" paní učitelka mé dítě ve 4. třídě! Což je tedy velmi smutné... Bohužel již několikrát jsem se k ní ohradila (není to poprvé, kdy udělala chybu), že se spletla. Pouze mě odbila tím, že se jí nemám plést do práce a chybu neuznala...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.