Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za kolik dní zakázka hotová

Od: monnika odpovědí: 8 změna:
Ahoj, potřebovala bych zjistit jak vypočítat za kolik dní byla zakázka hotová, když v první dílně jsou 3 dělníci a ve druhé 2. Pracují stejně, ale poslední dva dny na zakázce pracují pouze dělníci z první firmy. Kdyby na zakázce pracovali jen dělníci z první firmy tak by práce byla hotová za 12 dní. Prosím o pomoc. Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dominikbnp*
hodnocení

2x

Objem práce na zakázce - x

Dělníci z první firmy to dají za 12 dní, takže dohromady udělají za den x/12 práce, jsou tři, takže jeden dělník udělá x/36 práce za den.

Poslední dva dny pracují jen dělníci z první firmy, udělají tedy x/6 práce. Zbývá 5/6 x práce na předchozí dny, kdy pracuje 5 dělníků. Každý z nich za den udělá x/36 práce, celkem tedy udělají za den 5/36 x tedy spolu dělají 5/6x : (5/36 x) = 6 dní.

Takže dohromady dělníci z obou firem pracují 6 dní, pak 2 dny dělníci jen z první firmy, a zakázka je hotová za 8 dní.

monnika
hodnocení

Moc děkuji za Vaší snahu s rozepisováním a pomoc. Děkuji ještě jednou.

hodnocení

1x

Zdravím. K řešení pomocí rovnice se lze dopracovat i třeba takto: 3 dělníci (první dílna) vykonají celou práci za 12 dní, tzn. 1 dělník vykoná celou práci za 36 dní, takže 1 dělník za den vykoná 1/36 celé práce; část práce, kterou vykoná 5 dělníků (obě dílny) za 1 den: 5/36 ; doba společné práce obou dílen : x dní; práce 5 dělníků (obou dílen) za x dní: 5x/36; když 1 dělník za den vykoná 1/36 celé práce, 3 dělníci za den 3/36(=1/12) a za dva dny 2/12 (=1/6 ) celé práce. Rovnice "slovy": 5 dělníků (obě dílny) za x dní + 3 dělníci(první dílna) za 2 dny = celá práce, tedy: 5x/36 + 1/6 = 1 , z toho x = 6 (dní společné práce); 6 dní+ 2dny práce první dílny = 8 dní...

monnika
hodnocení

Můj postup řešení.. nevložil se
Za kolik dní zakázka hotová
dominikbnp*

Když 3 dělníci 12 dní, tak 2 dělníci 18 dní, nikoli 16. Jinak Vy si jako x označujete počet dní, kdy dělají všichni dohromady, a tento postup je v pořádku. Takže pokud byste neudělala tu chybu s 16 místo 18, tak Vám to vyjde.

monnika
hodnocení

Aha!Teda já jsem nemohla pochopit, proč moje řešení nevychází. Taková blbá chyba..Děkujii a hezký den!

jurajjuraj*
hodnocení

0x

zalezi jak moc je bude hlidat sef

krtek6

spíš záleží kdy je termín odevzdání...vždycky to bude hotovo poslední den*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]