Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych znala více názorů: Rozhoduji se, zda svoji dceru přihlásit na 8-leté gymnázium nebo ji nechat na ZŠ. Dcera je velmi chytrá a učení jí dosud jde zcela samo, k tomu zvládá celkem dobře v JŠ dva jazyky. Na druhou stranu slyším názory (a to i od učitelů), že není dobré dětem - byť chytrým - krátit dětství tím, že se od nějakých 11 let budou muset denně učit výrazně víc než na ZŠ a že je lepší "dopřát" jim 9 let na ZŠ a teprve potom ať začne pořádné učení. Zatím se kloníme k tomu, že zkusí přijímačky na dvě různá gymnázia a poté se uvidí. Nicméně pořád nejsem úplně přesvědčena... Jaký je váš názor? Děkuji!
doplněno 25.11.10 19:24:Moc děkuji všem za odpovědi. Zatím to tedy necháme koňovi a v dubnu se uvidí. Díky moc!
Jsem ve čtvrťáku na osmiletém gymplu (v kvartě) a myslím, že jsem udělal správnou věc, hlavně proto, že odpadají starosti se střední školou, protože na odbornější školy jdou ti, kteří vědí co chtějí dělat a pokud nějakou střední zkusím, ale nevezmou mě, mám jistotu, že mám kde si střední udělat.
Abych to zkrátil, Doporučuju gympl
P.S. já se skoro vůbec neučím a nejhorší známka kterou dostávám je trojka (čtyřky, pětky taky ale to jsou výjimky) takže si nemyslím, že to krátí dětství
Dobrý den. Asi tak, znám z blízkého okolí dva případy. Jedno dítě vystudovalo čtyřleté gymnázium, přičem je nyní Mgr. v oboru bohemistika. Druhé dítě vystudovalo osmileté gymnázium a nyní studuje velmi úspěšně na lékaře, další je po absolvování osmiletého gymnázia právníkem. Též vám mohu říci, že pokud většina chytrých dětí odchází na osmiletá gymnázia a ve třídě pak zůstávají ti méně nadaní, není to pro ně moc dobré. Ony ty chytré děti potřebují mít stimul k učení, ale třída se musí většinou přizpůsobit tomu méně nadanému zbytku - prý. Další názor - osm let na jedné škole (se stejnými spolužáky) prý také není to pravé ořechové. Někdo se příchodem na osmileté gymnázium výrazně zhorší ve známkách, prostě mu to nesedne. Někomu to naopak jen prospěje. Zde je opravdu těžko radit. Vy musíte vědět, jak na tom vaše dcera je. Nezapomeňte, že na osmileté gymnazisty se pohlíží jako na gymnazisty, je opravdu na ně dáván veliký nárok na učení. Umí se vaše dcera učit? Nebo to doposud nepotřebovala a vše zvládala levou zadní? To by mohlo být docela záludné na gymnáziu.
Aneb jak to bylo u mě.
Rodiče taktéž nevěděli a ptali se. Nakonec jsem zůstal na ZŠ a šel z osmičky. A nyní co mi dal odklad? Jelikož jsem neměl takový zahul na škole, tak jsem se věnoval matematice, chemii a dějepisu. Žádný stres, vše jsem zvládal v klidu a v pohodě (i jazyky, což byl pro mě vždy kámen úrazu). Když jsem nastoupil na gympl, neměl jsem ve předmětech, které mě bavily, mezery a ani jsem nepokulhával. Dokonce jsem šel na gympl jako výherce různých olympiád v matematice a dějepisu (porážel jsem i gympláky). Tím se nechci nijak chlubit, avšak konstatuji, že jsem s vědomostmi nepokulhával za studenty gymplu.
Protože je Hella našim rádcem, dám sem odpověd´ ačkoli jsem původně nechtěl. Otazka je totiž špatná, když neznáme mnoho proměnných. Třeba moje dvě dcery by na gymnazium mohly jít a procházely by stejně jako jejich kamarádky ze třídy na vítečnou. Ale jako logik, musím zapřemýšlet PROC jít na gymnazium. Jaké mají další cíle. Bude gymnazium, jako zdroj maturitního vysvědčení dostatečnou průpravou pro Vysokou školu? Takže .. pokud chce dělát třeba pedagogickou školu, ANO gymnazium je vynikající cesta. Pokud chce dělat lekařskou fakultu tak NE, gymnazium je špatna volba. POKUD ale chce ukončit vzdělávání POUZE maturitou tak je to zas o tom, co chce dělat dále. Třeba vyšší odbornou školu. Nebo nebude lepší SPŠ? Pak je gymnazium zbytečné. Takže Hello musíš tohle vše zvážit. Gymnazium už mnoho desetiletí platí, že pokud z něj nepokračuješ dál, más sice maturitu ALE vubec nic doopravdy neumíš. Ale zaměstnání se najít dá, třeba jako žena : sekretářka, recepční, asistentka ředitele, ředitelka pobočky cestovní kanceláře ... prostě tohle musíš jako rodič zvážit ... My jsme pro obě dcery zvolili jinou střední školu. Navíc proč si kazit vyborná vysvědčení a dva jazyky, které zvládají v současném rytmu? Pravda, gymnazium by jim dalo TED víc, ale nehodí se pro určenou vysokou školu .. .. . . A pokud ještě nevíte co bude PAK? Tak i v 9. třídě se dá jít na gymnazium
Děkuji za názor. Jenže, Fidonete, v necelých 11 letech děti většinou ještě nevědí (aspoň ty moje), čím chtějí jednou být a co vystudovat, v lepším případě mají jasno, že by chtěly NĚCO studovat, ale co... to je zatím ve hvězdách. Samozřejmě, že když se mi bude zdát, že některé z mých dětí se neučí nikterak snadno nebo rádo, tak ho v žádném případě nebudu tlačit na gymnázium. A jasné je mi i to, že pouhým odmaturováním na gymnáziu (bez pokračování na VŠ) dítě nezíská zrovna nejlepší možné vzdělání a že i se střední odbornou školou s maturitou by pak na tom bylo mnohem lépe. Spíš mi tady jde právě o názory lidí, kteří k tomu mají co říct (tedy samozřejmě i Tebe), abych si porovnala svoje představy s jejich/Tvými praktickými zkušenostmi. Zatím jak jsem uvedla výše, jsme rozhodnuti o tom, že dcera zkusí přijímačky na dva pražské gymply (bez přípravy - protože abychom to tak moc "naháněli", tak to se mi příčí, částečně i kvůli naší ne úplné rozhodnosti, co je lepší) a pak se event. budeme rozhodovat dál. Jo a ještě jedna důležitá věc, především by to chtěla naše dcera, až teprve potom my; jinými slovy nikterak ji do toho nenutíme). Tak hezký den! H.
P. S. Úplně mimo téma: Tomu našemu troubovi andulákovi jsme pořídili úžasnou kámošku andulku, která je asi tak 100x chytřejší a vyčůranější než on a i když ho sem tam "šikanuje", tak on se od ní dost naučil a je opravdu veselej a spokojenej! I když na toho vašeho ochočenýho anduláka určitě nemá ani naše Žužu... .
Hello, právě o to jde, že dceři je 11 a proto musíte rozhodnout vy. Jasně, že je to složité. Pozor na to PROC dcera na gymnazium chce. Jdou tam její kamaradky, bude si připadat dospělejší atd. Tohle brát v uvahu, ale sama rozhodněte co je DLE vas lepší. Jinak jak jsem napsal. gymnazium se neuzavře pokud tam nepřestoupí teď. Další cesty ještě budou.
A zkušenosti? Kamarádky sterčí dcerky referují. Některé jsou nadšené, jiné moc ne. Gymnázium je zlatá střední cesta pro vstup na VŠ.
P.s. nevím kde jste vytahla téma andulák, ja si některé témata nepamatuji s kým jsem si psal, ale naš andulák před 14 dni umřel, dodnes jsem z toho "mimo" . Teď máme nového ( tedy zatím doufáme, že je to ON), ale nějak se s námi nechce sbližovat, což nesu dost těžce.
Já jsem a osmiletém gymnáziu již sedmým rokem. Když v páté třídě byla možnost buď zůstat a nebo odejít na gympl, přemýšleli rodiče co se mnou. Tenkrát jim moje paní učitelka řekla, že na to rozhodně mám a ať to alespoň zkusím. Tak jsem to tedy zkusila, ale s tím, že se na přijímačky nebudu učit a prostě je buď zvládnu nebo ne, zas až tak na tom nezáleželo. A navíc pokud je třeba se učit už na přijímačky, pak samotné studium je daleko těžší a tím pádem více a více učení. Jedna moje kamarádka, kterou znám odmalička, dělala taky přijímačky do stejné třídy jako já. Jenže ona se na ně učila, a to opravdu hodně, nutili ji k tomu rodiče. A dopadla přesně tak, jak jsem já dopadnout nechtěla. Odešla vloni. Držela se velmi dlouho, ač na čtyřkách a poslední dva roky dělala na konci každého pololetí opravné zkoušky. Samozřejmě gympl není o flákání se, časem se člověk chtě-nechtě musí začít učit, ale pokud zvládnete přijímačky bez učení, není pro vás gympl takový záhul jako pro toho, komu již přijímačky dělají problém.
Po nástupu na gymnázium je běžné, že se známky zhorší oproti předchozím známkám na ZŠ, na to učitelé upozorňují, a není třeba z toho něco vyvozovat, chce to pouze čas se aklimatizovat, vstřebat změny, nový systém a nové prostředí.
Další věc, na které záleží, je také kvalita gymnázia. Zkuste se poptat právě studujících, jak jsou s kantory a školou jako takovou spokojeni.
Snad můj komentář k něčemu pomůže. Přeji Vám, ať se rozhodnete správně
Dovolím si s Vámi nesouhlasit. V páté třídě nepoznáte, jestli na vystudování gymnázia máte nebo ne, to že někdo udělal přijímačky bez učení, nebo s učením, to o ničem nevypovídá. Snad bych i řekl, že lidé, kteří sází příliš na své logické myšlení a schopnosti, tak ti ty přijímačky do primy (6. třídy) dali samozřejmě bez problémů, ale pak si mysleli, že budou dobří pořád i bez učení. Většině to vydrželo asi rok. Je nutné se průběžně učit, a nejdůležitější se je naučit učit. Logické myšlení a nadprůměrná inteligence je pro osmiletá gymnázia podmínka nutná, nikoliv dostačující. Na příjímačky je dobré se rozhodně důkladně připravit, ale potom zapracovat ještě více v prvních rocích studia. První rok obecně bývá složitý, zvláště kvůli jiným očekáváním gymnazálních profesorů a požadavků učitelek páté třídy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.