Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obsah kosočtverce

Od: monik odpovědí: 8 změna:
Ahoj, prosím o pomoc s výpočtem.
Obvod kosočtverec je 80 cm. Další uhlopricka tohoto kosočtverce má délku 32 cm. Vypočítejte v cm2 obsah kosočtverce...Nevím, jak spočítat výšku...Výsledek mám.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Zdravím. Jedním ze vzorců pro obsah kosočtverce je S = (u1*u2 ) /2 (polovina součinu úhlopříček). Úhlopříčky v kosočtverci se navzájem půlí a jsou na sebe kolmé. Pro pravoúhlý trojúhelník, jehož přeponou je strana kosočtverce (to je 80:4=20 cm) a známou odvěsnou polovina úhlopříčky (32:2=16 cm) použijeme Pythagorovu větu. Hledaná odvěsna (polovina druhé úhlopříčky) vyjde 12 cm, tedy celá úhlopříčka je 24 cm. Obsah je pak 32 krát 24 a děleno dvěma...(cm2).

Pozn.: Píšu, píšu a už "se to ví..."

marke
hodnocení

Ahaa.Víte on je uveden v učebnici jeden vzorec a krát výška na stranu a. Děkuji, velmi jste mi pomohl. Ale tu úhlopříčku jsem vážně věděla.

hodnocení

5x

Nápověda: Je to kosočtverec, všechny strany má tedy stejně dlouhé. Takže znáš délku strany, délku jedné úhlopříčky a pan Pythagoras ti prozradí délku té druhé. No a pokud budeš mít délku obou úhlopříček, spočítat obsah kosočtverce je už hračka. To, že úhlopříčky kosočtverce jsou na sebe kolmé a vzájemně se půlí, je snad samozřejmé.

monik
hodnocení

To už mám.. Nevím jak dál..ano, je to samozřejmé. Délka kratší uhlopricky je 24

hodnocení

0x
Ono to jde různě. Například pro výpočet obsahu trojúhelníka ze známé úhlopříčky a dvou stran kosočtverce lze užít Heronův vzorec. cs.m.wikipedia.org/...

hodnocení

0x
Také po spuštění druhé úhlopříčky lze snadno spočítat výšku z podobnosti. Označíme A, B, C a D vrcholy kosočtverce, S jeho střed a P paží kolmice z bodu C na stranu AB. Pak vzdálenost C od B je hledaná výška a trojúhelníky ADS a ACP jsou podobné.
doplněno 19.02.21 12:10: Ale asi nejjednodušší postup poradil Amos.

Zdravím a souhlasím, i tak by to šlo, byť se mi to jeví příliš "pracné". Pokud jste ale označil patu kolmice z bodu C na stranu AB jako bod P, pak se domnívám, že ve Vašem textu:"... Pak vzdálenost C od B je hledaná výška a trojúhelníky ADS a ACP jsou podobné... " má být místo B onen bod P...

@amos: Naprosto s Vámi souhlasím, včetně toho, že tento postup není nejjednodušší (také to píši v doponěníú. Za ten přepis P~B se moc omlouvám, vaše oprava je samozřejmě na místě; jsem prostě prase líné a většinou ty texty píšu zpaměti a někdy to takhle dopadne. Vlastně překlep mám i na začátku, tentokrát související s tím, že jsem to psal z mobilu: sice vazba "po spuštění ..." se dá s jistou dávkou tolerance akceptovat, ale chtěl jsem napsat "po spočtení...".

(Snad jen na okraj, tento postup jsem uvedl částečně proto, že tazatel původně znal pouze vzorec "základna krát výška", A ten postup s Heronovým vzorcem je zajímavý tím, že explicitně nevyužívá Pythagorovu větu, i když v jeho důkazu je samozřejmě skryta.)

A doufám, že tentokrát mi to projde bez překlepů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]