Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat odvěsny?

Od: julie* odpovědí: 5 změna:
Dobré ráno, poprosila bych Vás o pomoc s touto úlohou. Velice se omlouvám za moje počítání do zadání...příště to budu psát na jiný papír. Moje otázka je, jak spočítat dvě stejné strany u trojúhelníku PQR jestli délka přepony je 5 cm.. Jak to zapsat do rovnice, aby to vyšlo? Mně to vychází 2.5 cm, ale to je blbost, protože Pythagorova věty zní: Obsah čtverce sestrojeneho nad předponou pravouhleho trojuhelniku se rovná součtu obsah čtverců sestrojenych nad jeho odvesnami.Velice děkuji za pomoc
Jak spočítat odvěsny?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mas to dobre az po 52=2x2

Neni ale duvod 2. mocninu u 5 prevadet nadruhou stranu a navic tam delas chybu, ze sice odmocninu a druhou mocninu u x vuci sobe zkratis, ale cislo 2, ktere je take pod odmocninou se nezmeni...to prece nejde

Jde ti prece o osamostatneni toho x, tak na tu jeho tranu nic neprevadej, ale naopak vse prevadej na druhou, k te petce:

52/2=x2

(52/2)(1/2)=x

julie*
hodnocení

Děkuji převelice

hodnocení

4x

Zdravím. Navázal bych na poslední pokus o výpočet - na obrázku dole: Druhý řádek je ještě správně, ale pokud mám odmocnit součin 2*x2 , je třeba odmocnit oba činitele: Druhá odmocnina z x2 je x a pod odmocnítkem zůstane jen číslo 2 , takže (pokud navážeme na druhou řádku výpočtu): 5 = x*√2 (pět se rovná x krát druhá odmocnina ze dvou), z toho x=5/√2 a to je cca 3,5 cm (5:1,414=3,5). Jednodušší postup je: x2 + x2 = 52 , sečíst a umocnit: 2*x2 = 25, pak x2 = 12,5 a x =√12,5 a to je těch 3,5 cm...

julie*
hodnocení

Děkuji moc moc

Zdravím a děkuji za poděkování. Jsou tazatelé, kteří asi ani nevědí, co to je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]