Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet, polotovar, jsem v koncích.

Od: smrad odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, mam vypocitat rozvinutou delku polotovaru, ale nevim jak na to. Muzete mi poradit, dekuji za odpoved.

Výpočet, polotovar, jsem v koncích.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

K délce toho "ochcapku" za 3/4-ní kružnicí: Pokud přijmeme teorii, že plech je uzavřený na dotyk, potom není nic jednoduššího, než si spočítat úhel nad oněch 270°. Vyjdeme z pravoúhlého trojúhelníka, kde přepona je R=13,4/2=6,7mm, jedna z odvěsen r=8,4/2=2,1mm. Tyto strany pak svírají úhel α, r/R=cosα; α=51,18°.

Hledaný úhel je pak doplňkem do 90°, tedy 38,82°, celkový úhel opásání tedy 308,82°, nepoužil jsem jiné znalosti, než znalosti prvního ročníku SŠ, rozvinutou délku tedy musí spočítat každý průmyslovák.

hodnocení

1x
Musíš to počítat dle střední čáry ohybu, jinak si vystacis se vzorecky tak ze 7.ZS.

111®
hodnocení

0x

prostě to narovnáš, ale musíš dopočítat délku oblouků

smrad
hodnocení

mohu poprosit o nejaky vzorec? nikde to nemuzu najit...

jabraka*
hodnocení

0x

Rozdělit na čtyři díly: spočítat délku rvného dílu,dlouhého,pak čtvrtkruh,délku rovného dílu krátkého a celý kruh.Kotování je v pořádku.

hodnocení

0x

Při rozvinutí by měla být zachována délka vnitřku, tedy 2,5/2=1,25 od kraje. Obvod elipsy je opi×(2×(a×a+b×b)); a=(13,4-2,5)/2; b=...; ten kousíček přes 3/4 elipsy se má dotýkat?

doplněno 20.02.21 20:26:

Jejda na obrázku není to elipsa, je to kružnice, obrázek byl deformovaný proto jsem uvažoval o elipse

Výpočet, polotovar, jsem v koncích. #2

Vnitřek se také deformuje, takže počítat dle střední čáry ohybu.

Ať koukám jak koukám, elipsu nevidím.
Jak se dopočítá ten "cafour" za 3/4 kružnice by mě taky zajímalo.
Řekl bych že výpočet toho kousku přesahuje schopnosti běžného průmyslováka.

Jinak je pravda, že se počítá s tím, že se rozvine pomyslná čára, vedoucí středem tloušťky plechu.

smrad
hodnocení

ja nevim ucitel mi k tomu moc nerekl...

111®
hodnocení

0x

a ty neumíš spočítat obvod kruhu, když záš poloměr: nebo jen části kruhu?

smrad
hodnocení

Ne. Napisete mi prosim vysledek? Mam vypocitany jeste jeden, ale tenhle nechapu.

Zdá se, že rozvinutá délka je odborný termín. Zkus sem dát nějaký vyřešený příklad, ofocený z učebnice, ze sešitu - třeba to někdo pochopíme.

Obvod kruhu je 2.pi.r

Jiný vzoreček k tomu nepotřebuješ.

hodnocení

0x

Vyřešil bych to tak, že bych spočítal délku střední čáry.

Tedy celkově jsou na tělese dvě rovné délky a dva oblouky. První oblouk je o úhlu 90 stupňů (což je délka čtvrtiny délky příslušného kruhu). Je potřeba spočítat úhel druhého oblouku.

doplněno 17.02.21 15:09:

Délka druhého oblouku je délka 3/4 kruhu+ kousek.

Vypadá to, že přesný rozměr není zakótován ani na něm příliš nezáleží, protože možná funkcí toho "očka" je akorát zavěšení součásti na nějakou válcovou plochu.

prd
hodnocení

0x

Jo taky mi to dal učitel a fakt nvm

111®
hodnocení

0x

na tom není nic složitého, jen se vám nechce myslet a použít vzorce co jste zapomeli, nebo nikdy neznali, tak si je najděte.
Hlavně se to počítá pro střední délku toho várobku...

carajimrman
hodnocení

0x

RD = 120 + 5,9 + 20 + 28,5 = 174,4mm

Obvod kruhu a kruhovú výseč snáď vieš spočítať. To očko som odhadol že je kruhová výseč 300 stupnov. Ako už bolo spomenuté v ohybe sa rozvinutá dĺžka počíta po vlákne idúcom stredom hrúbky materiálu (aj keď to neni tak úplne pravda ale nechcem ti tým nateraz motať hlavu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]