Nejste přihlášen/a.
Aha, asi máte staou paní učitelku, která vzpomíná na písničky, které dnešní žáci nemohou znát.
Whisky - whisky to je moje gusto, bez ní je v mém srdci pusto, kdyby ji můj táta pil, byl by tu byl mnohem dýl - z filmu Limondový Joe
Tereza - to není country, ale písnička z padesát let starého filmu Kdyby tisíc klarinetů, kterou kásně zpíval Waldemar Matuška (kterého si pamatují vaši rodiče a prarodiče )
Třešně - Jó třešně zrály, zrovna třešně zrááá á ly, zrovna třešně zrááály, a já k horám v dáá á li tou dobou stádo hnal - opět Waldemar Matuška
Kůň - Už koníček pádí a zůstane stát, až v tý zemi mlá á dí, co žiju tak rááá á d. - opěr Waldemar Matuška.
Kaktus - Karel Gott - Na hrobě mém kaktusů pár nahradí kříž...
nechám místo i pro další rádce.
Au - zlato- Ty jsi to moje zlato, které mám tak rád, jen ty mi stojíš za to život pro tě dát. Bez tebe na světě není, je ty jsi to moje potě potě potěšení..
Texas - jedna z mnoha variant - Ruty šuty Arizona Texas, ruty šuty Arizona má-á-á-á.. Nebo další verze Žlutá růže z Texasu, atd. atd. atd. Nebo píseň známá od Greenhorns - Tý jako Texas, tý jak Tenesee. ...
Máte pravdu, že je paní učitelka asi "dříve narozená", ale nemáte pravdu, že ty písničky dnešní žáci nemůžou znát. Na "Countryrádiu" je hrají prakticky denně. Problém je spíš v tom, že tenhle žánr dnešní mládež už moc nezajímá .
host - (Texas) Znám taky jednu dobrou variantu - "Ruty šuty Ukrajina Dombas, ruty šuty Ukrajina má-á-á-á, osedlal jsem kombajn, popohnal ho v cval, píseň práce jsem si zazpíval..."
Třeba ta láhev byla v Bedně od whisky ... Fakt úkol pro prarodiče. Country to moc není, spíš folk. A celkově písně k táboráku.
Posle mých zkušeností (neříkám, že nemohou být výjimky) tyto písně poslouchá zejména kategorie 50+. Mně je 32, a ač si poměrně často pouštím různou starší hudbu, country a trampské písně opravdu ne. U ohně či při domácích oslavách zpíváme lidovky. Myslím, že paní učitelka mohla vymyslet vhodnější úkol do HV.
V tom úkolu už se vyžaduje nějaká znalost; něco jiného by bylo, pokud by si žáci měli poslechnout nějaké tyto písně na Youtube a třeba 1-2 se naučit. A upřímně, tento žánr je natolik specifický, že já osobně bych do nějakého rozsáhlejšího seznamování s ním nikoho nenutila (sama budu raději poslouchat hodinu orchestr Karla Vlacha než 10 min. country písně). Měli by ale vědět, že to existuje a svého času to bylo dost populární.
Tak to je fakt další úkol pro rodiče.
Tereza (W. Matuška)
Jó, třešně zrály (W. Matuška)
Tři kříže (Hop Trop)
Až mě andělé (P.Spálený)
Růže z Texasu (W. Matuška)
Píseň severu (Zelená sedma) - to má teda do country daleko, ale bílý losos na obrázku je dost výmluvný,
ony 3 kříže naky nejsou country...
Divoký koně (W. Matuška)
Otázka pro znalce: Co je ten modrej klikihák uprostřed obrázku? Snad ne Niagara?
Pampelišky (pokud to tedy není spíš podběl, nějak to na monitoru blbě vidím)
a ta čára nahoře, může to být šíp? potom Letí šíp savanou
ještě Kometa... ale tedy fakt bych to neřadila mezi country, nevím, jestli v country není něco jiného... no, ono celkově by mi to spíš sedlo spíš na "písně od táborových ohňů"než na "country"
Je to podběl. A losos je na obrázku velryba. Učitelka asi zná country, ale je slabší v přírodopisu . Pro děti úkol nic moc, ale některé z nás rádců tento úkol zaujal
ta modrá široká čára - Širý proud?
a ta ryba, co má medvěď v tlamě - vidím dobře, že je to velryba? to potom asi bude Velrybářská výprava
ááá, už mi to trklo. furt jsem přemejšlela, kam zařadit tu lahev s medem a už to mám Dívka s vlasem medovým.
ta sněhová vločka - Bílej sníh?
a ta banka. samozřejmě, každej ví, že na divokým západě každou chvíli někdo přepadnul nějakou banku a furt se všude o tom zpívá... a já jako najust si nemohla vzpomenout na ŽÁDNOU písničku, kde by to zaznělo. ale dohledala jsem Make love cosa nostra - ta mi tedy doteď unikala
a jak jsem se tak zaposlouchala do country písniček tak to žlutý v dáli - to jsou hory nebo písečné duny? protože pokud hory, tak Na sluneční straně hor ("Drahá, a teď mý hory zlatou barvou slunce zahořej")
a teď jsem si ještě vzpomněla Texas - další možnost je píseň Tommy (který, jak známo, žil v Texasu).
" Jenže udělat banku, to není žádnej žert,
sotva jsem do ní vlítnul, hned zas vylít jsem jak čert,
místo jako kočka já utíkám jak slon,
takže za chvíli mě veze policejní anton.."
Viz Blues Folsomské věznice - Greenhorns, původně Johny Cash Folsom Prison Blues
Tak co nám ještě zbývá?
Šerif - to je třeba Šlapej dál (Greenhorns)
Mnou dotazovaný modrý klikihák bude asi opravdu Teskně hučí Niagára
Mraky - Karavana mraků (K. Kryl)
A co ten lední medvěd?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.