Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočty TEPLO

Od: kate* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den .. můžete mi někdo poradit jak mám vypočítat tyto příklady? a proč to tak je?

1) Kámen o hmotnosti 100kg padá v výšky 100m. Vypočtěte změnu delta U tělesa a místa dopadu

2) Vlak o hmotnosti 300t jedoucí rychlostí 80 km/h zastaví . Vypočtete změnu vnitřní energie kol .
3) Do 100l vody o teplotě 20 stupnu Celsia vhodíme 30kg zinku o teplotě 95 s. celsia vypočtěte výslednou teplotu T .
4) Kolik H2O bychom ohřáli energií vzniklou při brzdění vlaku z příkladu 2)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1) Potrebuje upresnit. Co znamena delta U. Jde Ti pouze o napr. potencialni energii ci o kompletni energii (potencialni + kineticka) kamene v kazdem miste padu?

Pokud o to druhe, umistime-li hladinu nulove potencialni energie do mista dopadu, bude se behem padu potencialni energie snizovat a kineticka poroste. Jejich souctem muzeme zjistit celkovou energii kamene v kazdem miste.

Vazne ale prilis nerozumim, co presne potrebujes zjisitit.

2) Kol? Zrejme Ti jde o tepelnou energii vzniklou pri brzdeni (hadam). Posuvna kineticka energie vlaku (brzdeni rotacnich hmot zanedbame, pac pro ne nemame dostatecne podklady) se bezezbytku premeni v tepelnou. Vzorecek pro kinetickou energii si staci najit treba na Wiki.

3) Nad tim se mi ted nechce premyslet.

4) Ohrali o kolik? To je dost podstatna informace, ktera ale chybi. O jeden stupen C? Nebo o 67 stupnu Fahrnheita? Koukni na wiki na heslo merna tepelna kapacita a hned budes vedet. Ta te totiz udava, kolik tepla (to co si zjistila v prikladu c.2) potrebujes k ohrati 1kg vody o 1 stupen Kelvina (Celsia).

kate*
hodnocení

Vše jsem právě opsala tak jak nám to diktoval učitel ..

mrkva*

hm, ten učitel asi fyzice moc nerozumí

doplněno 24.11.10 20:52:

a nebo jsi si to nestihla všechno napsat a máš jen útržky

kate*
hodnocení

Ano .. někdy mám pocit , že tomu rozumí tak blbě jak já .. a potom se mám něco naučit.. :/

mrkva*
hodnocení

1x

5) Stojící vlak z příkladu 2) se rozjede rovnoměrně zrychleně na 60km/hod za 1 minutu. Jakou barvu má lokomotiva?

kate*
hodnocení

Nepotřebuji vědet v jaké rychlosti se rozjede.. Ale jaká bude změna vnitřní síly Kol.

mrkva*
hodnocení

1x

ale možná by se to dalo dekódovat, co vlastně měl tazatel na mysli:

1) zřejmě jde o to, že potenciální energie se při dopadu přemění na další energie, takže kaměň měl pot energii E=mgh=100kg.9,82m/s2.100m= 98200J, takže kameň o tu energii přijde a místo dopadu tu energii nabyde

takže deltaU kamene je -98,2 kJ a delta U místa je +98,2kJ

2) zřejmě má na mysli, že kinetická energie vlaku se celá převede do kol a o ni vzroste jejich vň. energie(což je blbost ale budiž), rotační moment kol ignorujme, ani by nešel spočítat

takže kin energie E=m*v2*1/2= 300000kg*(22,222m/s)na druhou*1/2=74074074 J takže deltaU kol je=74 MJ

3) to by chtělo měrnou tpellnou kapacitu zinku a vody. Teplo, které přime voda od zinku se rovná teplo, které odevzdá zinek vodě

takže 100kg.c(H2O).(t-20°C)=30kg.c(Zn).(95°C-t) z toho vypočítáš teplotu t ve °C a převedeš na T v kelvinech

4) jak už bylo řečeno, chybí údaj z jaké teploty na jakou teplotu bychom ohřáli tu vodu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]