Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozbor vět

Od: adamm odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřeboval bych zkontrolovat rozbor dvou vět, nejsem si jistý.

Bylo jich u mne desítky, všichni se ptali, co si myslím o novém carovi, a mně bylo neobyčejně trapné opakovat pořád dokola týž výklad, neboť mi nepřipadal vůbec nijak originální.

1. věta hlavní a 2. věta hlavní – slučovací poměr, 3. věta vedlejší – předmětná, 2. věta hlavní a 4. věta hlavní – slučovací poměr, 4. věta hlavní a 5.věta hlavní – příčinný (důvodový) poměr

2. Obávám se, že byste nemohl, Herr Kopfrkingl, zastávat vysoký úřad, který vám chceme dát, a že byste nemohl plnit své čestné poslání, které jste si předsevzal.

1. věta hlavní a 3.věta hlavní - slučovací poměr, 2. věta vedlejší a 5.věta vedlejší - předmětná, 4. věta vedlejší a 6.věta vedlejší - přívlastková.

Děkuji.

S pozdravem Adam.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rajskyprotlak
hodnocení

2x

Adame, ve druhém souvětí máte špatně spočítané věty v souvětí. Určete si skladební dvojice a znovu počítejte.

hodnocení

2x

Druhá věta:

Obávám se - v jedné větě se obávám něčeho, v jiné podobné větě se obávám něčeho jiného. První "něco" i druhé "něco" je ještě upřesněno v dalších větách. Oslovení není věta.

adamm
hodnocení

Takže ve druhé větě je 7.vět celkem? : 1. věta hlavní a 3.věta hlavní - slučovací poměr, 2. věta vedlejší a 6.věta vedlejší - předmětná, 3. věta hlavní a 4.věta hlavní - slučovací poměr, 5. věta vedlejší a 7.věta vedlejší - přívlastková?

iz*
hodnocení

0x

V druhém souvětí vidím 5 vět > oslovení, jež se z obou stran odděluje čárkami, mezi ně nepatří (oslovení je vloženo do jedné věty).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]