Nejste přihlášen/a.
Myslím, že asi na to bude více názorů a nevím, který se nejvíce bude blížit pravdě, ale právě to by mě zajímalo. Navíc jsem na toto téma četl více článků a rozhovorů i na různých fórech. Jaký je vztah mezi inteligencí člověka, respektive jeho IQ a schopností se učit a to jakémukoliv předmětu ve škole a mám na mysli především základní školu, protože od výsledků, tedy známek, se potom odvíjí celý rozhodovací proces, zkrátka na jakou školu vlastně půjde a to může zásadně rozhodnout o celém jeho životě. Prostě proč jeden žák má bez problémů vynikající výsledky a jiný jen průměrné, nebo podprůměrné? Jakou roli hraje osobnost člověka v tom, jak uspěje ve škole, do jaké míry tam vedle IQ hraje roli u rodinné zázemí, nebo li může díky problematickému prostředí neuspět i talentovaný jedinec a naopak ten méně talentovaný když má vhodné rodinné zázemí naopak excelovat?
O sobě bych napsal to, že jsem měl na základní škole spíše průměrné známky, to znamená nějaké ty jedničky, dvojky, ale i trojky, na konci dokonce jednu čtyřku. Jaký jsem byl z tohoto pohledu žák, průměr, nebo podprůměr? Podotýkám, že jsem se nikdy moc neučil, spíše jen to, co jsem buď musel, často narychlo, povrchně, někdy doslova večer před školou, nebo o přestávce. Takže o výsledcích to asi nebude, ty rozhodně lepší být mohly, ale určitě jsem měl své hranice, kde bych se už těžko dostal a jedničkář by ze mě asi těžko někdy byl. Na střední škole, jsem se něco dozvěděl o IQ testech a zakoupil si jednu publikaci a takové komplexní testy si udělal. Výsledek byl, že mám IQ něco málo přes 90, jestli to bylo 94, nebo 97 už přesně nevím, ale bylo to asi +- IQ 95. To byl můj vůbec první výsledek v IQ testu, jaký jsem získal, protože později na internetu, to byly opravdu různé, naprosto protichůdné výsledky, navíc opravdu velmi rozdílných hodnot. Takže otázka je, jestli je IQ neměnné (v zásadě), vrozené, tak potom platí to, že výsledky se mohou lyšit podle toho, jak je test kalibrován, jak je přesný a jak je také podobný těm, které jste už dříve absolvovali. Takže může platit, že mám opravdu IQ přes 90 (ono to není moc)? Podle výsledků na základní škole, jsem měl o dost snížený výběr oboru, který by mě bavil, na některé jsem nemohl pomyslet. Takže buď učební obor, nebo nějaký maturitní (mě nebyl moc doporučen), já to ale ignoroval a stejně jsem nevěděl v té době co pořádně dělat, nebo jsem nechtěl naopak odjet do jiného města. Takže výběr byl stejně špatný, jednalo se o technický obor, maturitní, pro mě nezáživný, s matematikou a jinými předměty, které mi nešly. Takže po dvou letech raději odchod a za nějakou dobu dálkové studium na gymnáziu, zprvu státní, potom po neůspěchu soukromém. Nakonec se mi podařilo úspěšně absolvovat. Otázka zní a já o tom stále pochybuji, jestli prostě nebyla chyba už v tom výběru na konci základní školy? Další otázka je, že jedna věc je vystudovat něco a uplatnit to a v tomto se mi to vůbec nepodařilo, jelikož vysokou školu nemám a živím se stejně rukama. Díky za odpovědi, na tento dost dlouhý a obšírnější příspěvek s více podotázkami a krátkým nastínemím mých zkušeností ze školy.
IQ testy - výsledky se mohou lišit podle typu testů. Online nebývají zcela stejné jako klasické IQ testy používané pro vstup do Mensy (IQ od 120) anebo např. v PPP poradnách (pedagogicko-psychologická poradna). Proto se výsledky mění. Navíc výsledky IQ testů se dají o něco vylepšit natrénováním některých oddílů a znalostí, jak řešit typové úlohy. IQ není zcela přesný údaj.
Nevím přesně, na co se ptáte. V současnosti má VŠ kolem 70% populace. Udělat alespoň Bc. na tři roky je základ. Maturitu mají téměř všichni. Takový je společenský trend. Hodně lidí si dodělává VŠ při zaměstnání, dětech...ve vyšším věku. Máte zájem si doplnit vysokoškolský titul? Existuje obrovské množství oborů, které lze studovat kombinovaně (novější výraz pro dálkové studium) při zaměstnání a zvládnou to i lidé, kteří byli na propadnutí na základce z matematiky, trojkaři, průměrní žáci (znám takové). Známky nejsou až tak podstatné a IQ také ne, když se nejedná o nejtěžší obory. Důležité je píle, snaha a motivace studium dokončit. Manuálně se můžete živit nadále. Pokud byste měl radost a cítil byste se lépe s vysokoškolským titulem, tak se přihlaste na přijímačky. Něco si najděte ve vhodné dojezdové vzdálenosti, co by Vás bavilo, a kde není těžké se dostat. Na některé humanitní a ekonomické obory berou všechny. 1. kolo přijímacího řízení bývá do konce února. Máte akorát čas na promyšlenou a podání přihlášky. Jste svobodný, že máte čas na přemýšlení o těchto záležitostech a bezdětný? Tak byste měl na studium dost času ve svém volnu.
Možná také klinický psycholog by udělal ty "opravdové"IQ testy.
Také Mensa testuje zájemce, kteří chtějí znát své IQ. Testování je pro veřejnost. mensa.cz/...
Díky za odpověď, je to přesně jak píšete, dají se "natrénovat" a v tom je ta potíž. Takže potom je otázka, jakou to má vlastně vypovídající hodnotu, respektive přesnost. asi je to i jedno, protože pokud je to míra jakési hloubky abstraktního myšlení a možná i rychlosti (ale o tom se dá někdy pochybovat, protože ti kteří mají velmi vysoké IQ často mluví, že neuvažují rychle a navíc mají více řešení, tak to ještě více věc komplikuje). Ale pokud má člověk dostatek času, má šanci rovněž vyřešit problém, i když nemá tak vysoké IQ, jen mu to dá více práce a nepracuje tak efektivně.
Máte pravdu, jde o obor, to je jasné a vysoké školy už jsou asi vybevany na masové vzdělávání. Takže chápu, vysokoškoláků bude přibývat, jen ty náročné obory si budou vybírat a hlavně budou v nich mít šanci uspět asi jen ti skutečně talentovaní a vytrvalý. Maturita je možná základ, dříve nebyla a i já sám jsem toho využil. O vysoké škole jsem uvažoval už dávno, něco dříve i zkoušel, ještě je to otevřená věc, ano, mám v tomto čas, pokud jde o rodinu, ale druhá věc je, že práce zabere dost času a především je to otázka fyzických, ale i duševních sil. Takže bych si musel vše dobře naplánovat a vyzkoušet.
Na ty "opravdové testy" bych rád někdy šel a přesvědčil se, jestli to dopadne podobně, nebo ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.