Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Obracím se na "zasvěcené" o radu. Dcera navštěvuje Hotelovou školu. Praxi mají v nějakém hotelu s běžným provozem. S učitelkou praktického vyučování je drtivá většina studentů velmi spokojena. Minulý týden však jeden z rodičů napsal na výkon této kantorky stížnost adresovanou manažerce zmiňovaného hotelu. Dcera se to dověděla náhodou a po diskuzi s ostatními studenty tvrdí, že si učitelka pokárání nezaslouží. Studenti ji mají velice rádi a oproti kantorovi, který je vedl minulý rok a údajně na studenty doslova "kašlal" tato učitelka prý řeší veškerou broblematiku spojenou s výkonem praxe s pochopením a se zájmem o studenty. Po této diskuzi se žáci rozhodli, že na učitelku napíší pochvalu. Pochvala by však neměla vyznít jako dementace oné stížnosti. Slíbila jsem holce, že jí s tím pomůžu. Ptám se tedy zde přítomných kantorů a ostatních lidí s podobnou zkušeností: Jak pochvalu formulovat? Komu pochvalu adresovat? Kdo by měl být pod pochvalou podepsán (jen dcera zastupující studenty nebo všichni souhlasící)? Dodávám jen, že pochvalu chtějí psát studenti svým jménem bez účasti rodičů.
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Já bych takovou pochvalu adresovala hned třem: jako origilnál bych poslala na školský úřad ve vašem městě, který tu školu provozuje, v kopii pak ředitelství školy a též pochválené kantorce. Anebo originál na ředitelsví a v kopii školskému úřadu a kantorce. A jak pochvalu formulovat? Prostě napsat to, co žáci opravdu cítí, jak jsou s ní spokojení, co jim její výuka dává, čeho si na ní váží, proč ji mají rádi. A asi bych tam vypsala všechny, kdo s tímto souhlasí.
Zřizovatelem středních škol bývají převážně krajské úřady. Jinak mohou být i soukromní zřizovatelé, případně i církve apod. Ale každá škola dnes má už své internetové stránky a tam se to dozvíte. Takže nejspíš pochvalný dopis adresovat řediteli(ce) školy a třeba i zřizovateli. Ale především statutární zástupce školy rozhoduje o personálních otázkách - např. o osobním ohodnocení - takže by to stačilo na ředitele. Na zřizovatele bych adresovala pouze záležitosti, které se týkají celé školy, případně vedení školy. Já bych asi nechala sestavení dopisu na studentech, mají přeci jenom jiný styl vyjadřování. Maximálně bych třeba posoudila již hotový text a navrhla případnou změnu. Jinak pokud to chtějí poslat studenti, ať si to také všichni odsouhlasí a podepíší. Určitě to paní učitelku potěší, takže ji dejte kopii toho, co posíláte.
1. Na stř. škole nejsou studenti (vzpomeňme na Plzeň ..)
2. Čeho se žáci bojí za ni postavit a jít za tou manažerkou, že to tak nebylo?
3. Řekli to té učitelce, že za ní stojí?
4. Šli za ředitelem školy?
Nemyslíte, že to co popisujete je nějaký divný postup, jakoby jen tak mimochodem a plivanec zůstal?
Ať jdou do toho čelem!
1. Slovo "studenti" odvozuji od slova "studovat". Ale odmítám tu řešit hloupé slovíčkaření.
2. Žáci se nebojí, jen nechtějí zmíněnou kantorku podrazit neboť se o stížnosti dověděli z neoficiálního zdroje a zřejmě se o tom dovědět neměli.
3. Učitelce samozřejmě řekli, že za ní stojí, ale to ji v očích vedení školy neospravedlní.
4. Za ředitelem nešli z důvodu uvedeném v bodě 2.
Myslela jsem, že jsem problém nastínila docela srozumitelně. Jít do všeho čelem není vždy moudré. Občas je potřeba použít trochu strategie. I přesto děkuji za reakci.
lamia, je vidět, že jste nikdy nebyla v pozici, kde byste řešila stížnosti a pochvaly. Vy patrně předpokládáte, že manažerka hotelu je naprosto tupá . Obdrží stížnost rodiče dítěte na učitelku a vzápětí obdrží pochvalu od spolužáků tohoto dítěte na tu samou učitelku...
Pokud spoužáci jsou přesvědčeni, že stížnost je neoprávněná, měli by se k tomu všemu opravdu postavit čelem, jak radí buss. Vy se už od samého počátku bojíte aby někdo nezjišťoval , že o stížností víte a nazýváte to strategií. To je česká švejkovina.
Pokud budete postupovat tímhle "strategickým" způsobem mějte na paměti, že když chce někdo ublížit tak ublíží. A na učitelce ulpí podezření, že děti zmanipulovala na svou stranu.To se ale vy už nedozvíte.Karina
karina, tak za prvé máte pravdu v tom, že nejsem v pozici, kde musím řešit stížnosti či pochvaly. Díky bohu. Aspoň mi nehrozí manýry současných manažerů. Očividně je toto vaše parketa.
A za druhé jsem si už v minulých příspěvcích všimla, že pod vlivem emocí často odvádíte řeč od daného tématu (otázky či prosby o radu). Ptala jsem se jen na to, jak napsat pochvalu na kantorku. Myslím, že právě vaše a bussova rada aby žáci jednali jinak než se sami rozhodli a kritika tohoto rozhodnutí zavání manipulací. Děti chtějí napsat pochvalu a já jim chci pomoct. Odmítám jim říkat že je jejich rozhodnutí špatné a mají udělat to či ono. Tímto s vámi tuto diskuzi končím, neboť další debatu s vámi o dané otázce, jak napsat pochvalu, považuji za bezpředmětnou. Zároveň děkuji uživatelům eulalie a lidka za odpovědi a rady, které jsem očekávala.
Lamia
lamia,
ve zjednodušené interpretaci by se o každé radě dalo říci, že zavání maniplací .
Nevíte, že je rozdíl, zda chci někoho pochválit spontánně , nebo zda tím sleduji nějaký jiný cíl ( jako je to ve Vašem případě).
Pokud nedostanete odpověď, kterou očekáváte, není to vlivem emocí radícího .
Radu jste v mém příspěvku měla, jenže Vy jste ji nepochopila.Byla to rada k zamyšlení nad sebou sama, nad Vaší motivací a stimulací, zvolených prostředků,jejich cest , načasování a jejich dopadu. Kar.
P.S. parkety nemám, mám dlažbu, plovoučky a koberce .
Vážená lamia, mě zajímá co o tom říká zákon (jak se na sš hemží studenti, profesoři, třídní profesoři, kdo ty profesory jmenoval?), školský zákon ty vaše studenty považuje za děti. A snažím se zákona držet kde se dá.
Vaše dětičky jsou podělané, tak jako tento národ, nejdou přímo, ale obchází, co kdyby narazili že? Kdo pak mluví o manipukaci, co je to učíte za opatrnické chování? Tak buď stížnost měla, nebo neměla pravdu a nebuďte poserové!
Tento národ je podivný, neumí řící svým dobře námi placených služebníkům co si o nich myslí, jako jejich zaměstnavatel je akorát umí přijmout (zvolit) a tím to pro něj končí a pak jen neosobně frflá, viz blogy atd! Kde jsme je vina lidu!
A proč jste se vůbec ptala, to jste chtěla rozhřešení? Když chtěli chválit, tak měli a ne opatrně se poptávat! Podívejte se do svědomí.
Buďte spravedliví, ale bacha, ať nenarazíte! Rozumíte tomu? Jako objekt úředníků musíte být chvalořečená.
karina, buss
Tak tomu říkám objektivní rady a odpovědi na jasně položenou otázku. Místo toho si tu jeden arogancí a urážkami léčí frustraci, komplexy a znechucení nad českým národem a druhá si kritikou a odsuzováním účastníků diskuze a jejich příspěvků dokazuje svou nadřazenost. Snad byste si oba mohli alespoň jednou přečíst pravidla poradny, kde se mj. píše:
Cit.: Jednotlivé dotazy slouží v budoucnu i pro ostatní tápající uživatele jako zdroj informací. Není proto vhodné rozvádět rady mimo původní téma nebo je zaměňovat za komunikaci mezi poradci(*). K tomu všemu je určena volná diskuze nebo vnitřní pošta.
Zkuste se podívat z pohledu tázajícího. Chce pokud možno jasnou odpověď nebo pomocí doplňujících otázek přivést na radu, nikoliv se dočíst o dojmech mezi 2 poradci atd.
Pokud podobně "radíte" a odpovídáte i ostatním uživatelům, kteří se zde mnohdy svěřují s osobními problémy, pravděpodobně jich spoustu odradíte od další návštěvy tohoto webu. A to je škoda, neboť z jejich nevyřčených dotazů a rozumných odpovědí mohla čerpat cenné informace spousta dalších lidí. Místo toho však zde bude hromada nekonstruktivních dojmů, jejichž účelem je pouze jejich počet a počet ohodnocených odpovědí (obzvlášť, když si je hodnotíte vzájemně), které nikomu nepomůžou. Naštěstí je tu pravděpodobně většina rádců, kteří tento web využívají ke svému účelu a odpovídají podle svých znalostí a zkušeností tak, aby odpověď pomohla. Nehodlám v této debatě dále pokračovat, řešit s vámi tuto žabomyší válku a snižovat se k jednání podobnému tomu vašemu. Zachovám se tedy tak, jak doporučuje admin ve FAQ. Moudřejší prý ustoupí. Od této chvíle vas a vaše příspěvky budu ignorovat.
Lamia
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.