Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika poradit

Od: kessie* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den nevím si rádi s tabulkou jak jí vypočítat mohl by mi někdo aspoň na jednou ukázat jak postupovat vypočítat?
Matematika poradit

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Vždyť to je jen násobení. Vzdálenost na mapě vynásobit měřítkem a hotovo. Jen pro přehlednost není od věci převést výsledek na nějaký normální jednotky. Třeba na kilometry.
kessie*
hodnocení

Mě to nejde počítám to a nevychází jen ten první skutečná vzdálenost tu mám snad dobře převedla jsem ale vzdálenost na mapě mi nejde.
Matematika poradit #2

hodnocení

0x

Zdravím. Text příkladu uvádí:"...znáš měřítko mapy a skutečnou vzdálenost..." Tabulka ale uvádí něco jiného...

hodnocení

0x

Když je měřítko mapy 1:75000, tak vzdálenost 1 cm na mapě je skutečná vzdálenost 750 m.

Když je měřítko mapy 1:100000, tak vzdálenost 1 cm na mapě je skutečná vzdálenost 1 km.

Když je měřítko mapy 1:5000, tak vzdálenost 1 cm na mapě je skutečná vzdálenost 50 metrů.

Když je měřítko mapy 1:1500, tak vzdálenost 1 cm na mapě je skutečná vzdálenost 15 metrů.

Je to tak proto, protože :

1 metr je 100 cm

1 km je 1000 metrů

A tedy 1 km je 100000 cm

---------------

To zadání tou tabulkou je nejasné.

v a) b) c) d) je zadána vzdálenost na mapě (v prvním řádku tabulky).

Lze spočítat skutečnou vzdálenost, ale není to v té tabulce kam doplnit, protože pro to není řádek

a) 18 cm na mapě je 13500 metrů ve skutečnosto, tedy 13,5 km (při měřítku 1.75000), protože 18 krát 750 = 13500.

b) 82,5 cm na mapě je 82,5 km ve skutečnosti (při měřítku 1:100000)

c) 9,7 cm na mapě je 485 metrů ve skutečnosti (při měřítku 1:5000) , protože 9,7 krát 50 = 485

d) 3,5 cm na mapě je 52,5 metrů ve skutečnosti (při měřítku 1:1500) , protože 3,5 krát 15 = 52,5

kessie*
hodnocení

Tady je znázornění ale nevím
Matematika poradit #3

V tom případě by to mělo být takto:

V druhé kolonce ve třetím řádku 8250000 a v druhé kolonce ve čtvrtém řádku 82,5

Ve třetí kolonce ve třetím řádku 970000 a ve třetí kolonce ve čtvrtém řádku 194

Ve čtvrté kolonce ve třetím řádku 350000 a ve čtvrté kolonce ve čtvrtém řádku 233,3

kessie*
hodnocení

Mohu se zeptat jak jste doneš na ti spodni čísla? Bo já s tím spodním řádkem si nevím rádi děkuji

Zdravím. Vzorový příklad připojený k tabulce ukazuje, že legenda k první řádce tabulky je chybná. Zřejmě tam mělo být, že se jedná o skutečnou vzdálenost (v km) ...

hodnocení

0x

Předpokládám, že ve třetím řádku tabulky má být i v dalších třech kolonkách hodnota 1800000.

Ve čtvrtém řádku druhého sloupce má asi být 18 cm, protože 1800000 děleno 100000 je 18.

Ve čtvrtém řádku třetího sloupce má asi být 360 cm, protože 1800000 děleno 5000 je 360.

Ve čtvrtém řádku čtvrtého sloupce má asi být 1200 cm, protože 1800000 děleno 1500 je 1200.

Ale já jsem zatím mapu o délce strany víc jak metr na vlastní oči neviděl :)

hodnocení

0x

Zdravím. Nesrovnalostem v zadání se vyhýbám následujícím konstatováním. Ve "věci" měřítka mapy se vyskytují tři údaje: měřítko, vzdálenost ve skutečnosti a vzdálenost na mapě (příslušná té vzdálenosti ve skutečnosti). Z toho plynou tři typy příkladů: a) je dáno měřítko a vzdálenost ve skutečnosti, hledáme vzdálenost na mapě. Postup: (měřítko je např. 1:75 000) vzdálenost ve skutečnosti je třeba vydělit číslem 75 000. (Před dělením je vhodné skutečnou vzdálenost převést na menší jednotky...) b) je dáno měřítko a vzdálenost na mapě, hledáme vzdálenost ve skutečnosti. Postup:(měřítko např. opět 1:75 000) vzdálenost na mapě je třeba vynásobit číslem 75 000. (Výsledek je vhodné převést na větší jednotky.) c) je dána vzdálenost na mapě a vzdálenost ve skutečnosti, hledáme měřítko. Vyjádříme obě vzdálenosti ve stejných jednotkách a dáme je do poměru (jako první člen dát vzdálenost na mapě). Poměr krátit s cílem, aby první člen vyšel číslo 1... Tolik k jednomu z možných způsobů řešení....

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]