Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reakce při alkalimetrické titraci na fenolftalein

Od: quijta odpovědí: 1 změna:
Dobrý den, potřebovala bych pomoc s touto úlohou: Jaká je přesná koncentrace roztoku NaOH, spotřebovalo-li se ho při alkalimetrické titraci na fenolftalein 10 cm3 na 7cm3 H3PO4 o koncentraci 0,08mol·dm−3? Reakce probíhá podle rovnice: H3PO4+NaOH → Na2HPO4+H2OZačla jsem klasicky tím, že jsem si vyčíslila reakci: H3PO4 + 2 NaOH → Na2HPO4 + 2 H2O, jenže pak je to pro mě velká neznámá*co*. Děkuji předem za Vaše odpovědi! :)

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rovnice reakce za těchto podmínek je 2NaOH + H3PO47 = Na2HPO4 + 2H2O =>

n(NaOH) = 2*n(H3PO4) = 2* 0,007*0,08 = 2*0,007*0,08 = 0,00112 mol; c(NaOH) = n/V = 0,00112/0,01 = 0,112mol/dm3.

Podstata acidimetrických titrací spočívá v tom že směšuješ činidlo o známém látkovém množství s činidlem o neznámém látkovém množství. Z reakční rovnice znáš vztahy mezi oběma látkovými činidly, takže zjistíš jak neznámé látkové množství, tak i případnou koncentraci.

OK?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]